Rurouni Kenshin – Kyoto saga

~Rurouni Kenshin

rurouni_kenshin1.jpg
Megmondom őszintén, nehéz a Kenshin animéről írni akár egyetlen betűt is, mert, egyrészt a lényeget csak félmondatokban lehet leközölni, másrészt annyi fajtájú és jellegű epizód keveredik a stuffban, hogy azt számolni is épp elég.

Tegnap befejeztem végre a TV sorozatot. Na peeersze… Konkrétan nem jutottam el a 95. rész végére, ugyanis számomra a 62. rész volt a vége és kész. N00b fillerekre meg nem vagyok vevő, épp elég Naruto/Inuyasha/Bleach/whatever fillert láttam már életem során, szal a Shishio-s sztori nekem egy tökéletes lezárás.

Az amit már korábban írtam a Tokyo sagáról, az javarészt itt, a Kyotós szálnál is fennáll, csak épp ez a feeling szórzódik hárommal. Ugyanis a 28-62 részek nemcsak, hogy zseniálisan vezetik az amúgy is korrekt sztorit, hanem bőőőven rá is tesznek egy nagy adag lapáttal az alapra, ergo, ami a Tokyo sagában tetszetős meg kúlos volt, az a Kyoto sagában még tetszetősebb/kúlosabb. A fájtok (egy-két kivételtől eltekintve) mind-mind remek módon kivitelezett, realisztikus összecsapások, ergo Getsuga Tenshou-k, Kage Bushin no Jutsuk, Kaze no Kizuk itt most csekély jelüket sem mutatják. Tulajdonképpen pont a realisztikus összecsapások és a történelmi háttér miatt csaptam bele az animébe. Az eredmény: Azt kaptam vissza, amit vártam. Elégedett és széles száj tehát garantálva. ~Yaaaay!!

~Kyoto saga

WOOT!
ZOMFG!
FAKKENEPIC!

Nagyjából ezek a kifejezések jutnak eszembe, így a 62. rész megvaccsolása után. Ugyanis míg az első saga csak egy laza bevezető volt, addig a Kyotos szál kezdi el tulajdonképpen a konkrét sztorit a néző elé tárni. Kenshin 10 év után ismét kénytelen szembenézni múltjával. Ennyi idő telt el ugyanis a véres forradalom óta, mely a Bakumatsu korszak talán egyik legzúzósabb összecsapása is volt egyben. Himura Kenshin, vagyis akkori nevén Himura hitokiri (aka manslayer) Battousai rettegett figura volt, aki játszi könnyedséggel szalámizta a csatamezőn ellenfeleit. Battousai egyébként az Isshin Shishi tagja is volt egyben, akik erősen császárpártiak voltak, míg volt egy másik politikai nézetet osztó banda is, akik a sógunátus felé húztak és őket – találóan – Shinsenguminak nevezzük. Utóbbi csoporthoz tartozik Saito Hajime, aki Kenshin egyik komoly ellenfele volt a forradalom során. Persze anno nem tudták egymást likvidálni, így felmerülhet a gyanú a nézőben, hogy majd most, 10 év után rendezik e végül nézeteltéréseiket. Naná! ^^ Konkrétan Saito lesz az, akivel Kenshin 10 év után újra meg kell, hogy küzdjön. Azonban ez csak a kezdet.

ken08.jpg

 

Saito ugyanis időközben álnevet és „másodállást” szerez, ami tulajdonképpen csak egy ügyes álca, amit Sanosuke hamar fel is fedez és meg is történik az anime egyik legjobban kidolgozott jelenete. Saito játszi könnyedséggel gyűri padlóra Sanot. Persze Kenshin hamar értesül a dolgok állásáról és abban a félelemben, hogy megismétlődik a 10 évvel ezelőtti forradalom, elvállalja a fejesek kérését: Induljon Kyoto-ba és pusztítsa el Shishio Makotót. Hogy ammegki? Csakis sok felesleges spoilerrel lehet körülírni, legyen elég annyi, hogy ő maga is egy Hitokiri volt, de a módszerei miatt felgyújtották testét, amibe nem halt bele, s 10 év után fejébe veszi, hogy elfoglalja Japánt! Ezt a célt kellene vörös hajú héroszunknak valahogy meggátolni, ami csak egy féleképpen lehetséges: Elpusztítani a vérszomjas gyilkológépet. Viszont ehhez meg kellene szegnie korábbi fogadalmát, melyszerint letette végleg a Hitokiri „nevet” és nem öl többé. Azonban emiatt a sorozat végéig kettősségek között vergődik…

ken02.jpg

~Maga a Kenshin, mint sorozat

Hogy miért is lett az anime adaptáció nemcsak Japánban, hanem gyakorlatilag az egész Világon sikeres, arra nem kell túl bonyolult választ keresni. Egyszerűen azért, mert Watsuki Nobuhiro zseniális mangája egy még zseniálisabb feldolgozást kapott anime formátumban. Természetesen a Shounen-fight minden egyes jegye megtalálható a két műfajban, de azért valamennyire túl mutat a csihi-puhin. Persze a szokásos elemek, azért megvannak, amik jellemzik a műfajt, csaképp kissé visszafogottan jelentkeznek eme stílusbeli elemek.

~Szereplők

Igazából a felvonultatott karakterek voltak talán a legerősebb jegyei a stuffnak, ergo komor és/vagy angstelő bishikből, weird ellenfelekből, comic relief karakterből egyaránt nem szenved hiányt ez az anime.

ken10.jpg

Kenshin mestere, Hiko Seijuro. Nem elég, hogy Aoshi után ő a második legnagyobb bishi oyaji, még amellett eszméletlen kúlos karaktere is van. Ha valakit, hát őt biztos nem fogja utálni a közönség.

ken04.jpg

Fujita Goro, ismertebb nevén Saito Hajime. Róla már megoszlanak a vélemények;; van aki szerint jogos, ahogy Kenshinhez viszonyul 10 év után, valaki meg csak szimplán elítéli. Mindenesetre én bírom a tagot. Nagyon is 🙂

Szereplőink ugyanakkor ha kell, kissé lájtosabb üzemmódba is kapcsolnak, egy-két komikusabb helyzet kedvéért.

ken01.jpg

Még a nagy szavakkal dobálózó ököl-fájter Sanosuke is lejjebb ereszt kissé és megmutatja a nézőnek, hogy ő bizony roppant laza és tud komédiázni, ha akar xDD

ken09.jpg

ken06.jpg

Ugyanez igaz Kenshinre és Hikóra is. De persze tudjuk a Star Wars óta, hogy a mester-tanítvány viszony nem feltétlenül a kőkemény szigoron alapszik.

ken03.jpg

És ha már bishik, akkor még mindenképp meg kell említeni Sagara kapitányt, a Sekihoutai főgóréját, akinek nevét tiszteletből Sano fel is veszi, miután a kormány emberei leszámolnak vele.

ken05.jpg

Természetesen a fájtra éhes fanok is megfelelően el lesznek látva alapanyaggal, ugyanis például az utolsó, mindent eldöntő ütközet – szerintem – még mai szemmel is megállná a helyét a többi klasszis között.

ken0702.jpg

Nemcsak, hogy baromi jól van animálva úgy ánblokk az egész, hanem még Kenshin jelleme is érthetőbbé válik a néző számára e harc során.

Summa summarum, mindenképp megéri a pénzét ez sorozat. Természetesen a Kenshin franchise roppant népszerű volt anno;; temérdek cuccot dobtak a piacra a vörös hajú szamuráj nevével fémjelezve és még a mai napig is készülnek hozzá egyéb nyálcsorgató „finomságok”, elég, ha felkeressük valamelyik online boltot videójátékok, vagy figurák után kutatva :3

Advertisements
Explore posts in the same categories: És a többi...

4 hozzászólás - “Rurouni Kenshin – Kyoto saga”

 1. traumus Says:

  “Kenshin mestere, Hiko Seijuro…”
  És azt sem hanyagolhatjuk el, hogy a legerősebb (igaz, hogy Ken egyszer legyőzi, de az csak olyan “csinált” volt). Stílusa és szinkronja miatt kedvencem 8).
  Egyébként ajánlatos most megnézned a 2. ovat. A hatás garantált.

 2. Junchidono Says:

  Hiko ja-> Rulz 😀 Mondjuk nekem az abszolút kedvencem az Aoshi volt és csak kicsivel marad el tőle Shishio. Meg persze Saito is zseniális karakter 😛

  OVA-kat meg terveztem, hogy megvaccsolom. A napokban úgy néz ki szakítok is rá időt.

 3. Mila Says:

  A Kenshin sorozatért nagyon oda vagyok, kivéve az utosló 30 részt. Az fillernek is unalmas volt. Az ovákkal vegyesek az “élményeim” Az elsőt szeretem, “csöppet” darkosabb mint a sorozat, de okés. Viszont az volt az egyik legrosszabb döntése, hogy megnéztem a másodikat is. Elvesztegettem azt az időt az életemből. Úgy érzem az már nem is az igazi Kenshin, bár hozzá kell tennem, hogy a mangát nem olvasom.

 4. Junchidono Says:

  Az első OVA tényleg ütős darab, bár nem volt olyan mindent vivő cucc, mint amire számítottam. Pedig külföldi fórumokon rendszerint áradoznak róla. Az OVA 2-t meg elvből nem néztem meg. Kaptam anno egy tökéletes magyarázatot, hogy miért is “olyan” az OVA 2, amilyen. 😀 A sorozat viszont rulz, mármint az a 62 rész, amit megnéztem. Páratlan, egyedi és értékes darabja a Shounen-fightoknak 😛


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: