Bleach – avagy, az örök favorit jól megérdemelt tl;dr postja

Bleach~

Nos Bleach… Megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni ebből a postból, azaz igyekszem a bennem lakozó elfogult fant félre tenni, reméljük, összejön xD

A Shounen-fight, mint olyan, egész eddigi animés pályafutásom során meghatározó szerepet töltött be, ugyanis nem tagadás, hogy ehhez a műfajhoz vonzódtam mindig is a leginkább. Kezdődött ugye minden még x évvel ezelőtt a Dragon Ball-al, igaz, akkoriban még csak hátulgombolós kis ötödik osztályos voltam, akinek nem nagyon számított, hogy most animét, vagy közönséges rajzfilmet néz épp. Elvoltam vele és kész. Persze az anime/manga/jkult sikeresen megfertőzte szerény személyemet is még (nem is olyan nagyon) anno. Ekkortájt kezdtem megismerni az alapműveknek számító cuccokat és így került a képbe a Naruto is. Gondolom nem kell részleteznem, hogy mennyire lenyűgözött a szőke nindzsa palánta és barátai kalandja. Tapadtam is a monitor elé, mint ahogy azt egy jó fanboy-tól elvárják. Persze, mint minden jónak, ennek is vége lett (képletesen értendő ez utóbbi megállapítás, a fillerekig néztem a stuffot és utána mondtam csak, hogy sztoj!). Mindazonáltal a Shounen-fight iránti hódolatom megmaradt, sőt az egekbe tört és sürgősen kerítenem kellet valami újat, valami olyat, ami hónapokig a monitor elé kényszerít. Volt is temérdek cím, mi szem-szájnak ingere és persze voltak barátok is, akik bombáztak a jobbnál jobb ötletekkel. 3 anime volt, amit kinéztem magamnak: Bleach, One Piece és Gintama. Utóbbi abban az időben nem bővelkedett valami sok epizóddal, a One Piece viszont nagyon is, talán túl sok része is volt ahhoz, hogy elkezdjem (bár jól ismerem magam és előbb-utóbb úgyis OP-t fogok nézni. Meg Luggeriano kolléga is sokszor áradozott már róla xD). Maradt a Bleach, ami tul. képpen akkor és ott nem keltette fel a figyelmemet;; valahogy az alapsztori, meg a főszereplő sem akart nagyon rávinni a dologra, de hát nem volt más a terítéken így bele is csaptam egy életre szóló élménybe.

Magát a Bleach-et, mint animét, 6 elkülöníthető részre lehet szétbontani:
1. Karakura város saga – nem hosszú, mindössze 15 rész és egyfajta bevezető tulajdonképpen, de annak megteszi a hatását. Bemutatja a főbb szereplőket, a képességeiket, céljaikat, ilyesmi. Átfogó magyarázatot ad a fajokról (Hollow, Shinigami, whatever) és igyekszik rátapintani a lényegre. Egy-két fontosabb részt kivéve, nagyon átlagos saga, őszintén szólva többször is megfordult a fejemben, hogy dobom a cuccot, mert ez így nekem kevés. Azonban a jó Shounen-fight sztori beindulásához idő kell és türelem. Kivártuk, meg is lett az eredménye.

2. Soul Society saga – Igencsak hosszú, majd 50 rész. Voltaképpen a sztori a 16. résztől indul be, mikor Renji és Byakuya az emberi világba jönnek, hogy hazavigyék Rukia-t egy kiadós kivégzésre. Ettől a ponttól kezdtem el tulajdonképpen lángolni és innentől sikerült azt a katarzist elérnie az animének, ami a mai napig tart. Elképesztő fájtok, még több karakter, még több fordulat és kiváló rendezés. Imádnivaló saga, talán a legjobb…

3. Bount saga – ami bárcsak ne létezne. Kaki, rémrossz. Nemcsak azért, mert ezek már fillerek, hanem egyébként is hatalmas bakot lőtt a stúdió azzal, hogy ilyen vámpírszerű izéket pakolt bele a Bleach világába. Talán a vége felé, mikor a kapitányok is beszálltak a buliba, onnantól már nézhető és jó volt, de előtte… Naa, talán Kariya valami színt vitt a dologba. Talán… és Ishida karakter torzulása, meg jááj… mindent összevetve ez a saga nálam úgy 6 pontot ér. Suxx.

4. Arrancar saga – A Bount népség legyakása után visszatért (szerencsére) az anime a mangához. Üdítően hatott 48 résznyi tömény unalom után az originál szál. Mi történt itt? Ismét feltűnt a színen Aizen, akinek fény derül a valódi céljára és megmutatkoznak az Arrancarok is, a maszkjukat eltávolító, Shinigami póverrel (is) rendelkező rosszarcok. Mit nyújtott ez a saga? Még több új szereplőt, több fordulatot és Espadakat 😀 Ennek ellenére mégsem éreztem olyan jónak ezt a történeti szálat, mint az SS-ét. Egyrészt, mert itt is voltak fillerek, amik talán még a Bountos izénél is szörnyűbbek voltak, másrészt 4 szereplő (Hitsugaya, Matsumoto, Ikkaku, Yumichika) majmolásáról szólt az egész, a többiek (még talán Ichigoék is) olyan szinten a háttérbe lettek rugdosva, ami enyhén nevetségesnek hatott ott, akkor.

5. Hueco Mundo saga – Aizen elrabolja Orihimét a képessége miatt, így eperke és barátai kénytelenek visszahozni Karakurába. Kissé az SS saga ugrott be, mikor ezt anno néztem (Rukia elrablás és megmentése, ugye), de végülis nem hatott olyan zavaróan, inkább érdekesnek tartottam az egész helyzetet. Ichigo és co. tehát Hueco Mundo-ig meg sem állnak, hogy visszahozzák Orihimét és hogy legyűrjék Aizent és seregét. Remekbe szabott fejezete ez a sztorinak, a harcok itt is nagyon jók (egy-két kivételtől eltekintve), bár a sztoriban lényegesen kevesebb volt a váratlan fordulat.

6. Amagai Shuusuke saga – Avagy a friss hús. Nemrég indult hódító(?) útjára egy újabb filler saga, melyet nemcsak, hogy képtelenség időben elhelyezni, de még egy egészen extrém fordulatot is hoz magával. Új kapitányt választanak a 3. osztag élére (Ichimaru árulása, ugye), aki Amagai Shuusuke névre hallgat és nem bírja a piát xD Eddig vegyesek az élményeim ezzel a leendő filer saga-val, de IMO határozottan jobbnak indul, mint a korábbi ilyen próbálkozás. Meglátjuk mi lesz belőle. Egy a lényeg: NE legyen hosszú!!

Az animével meg is vagyunk, de maradjunk csak ennél a verzsönnél, úgyis erről szól ez a mostani blogbejegyzés. Rátérnék inkább a Bleach alapvető hibáira, no meg persze arra, hogy mitől lett potenciális, sikerállványos stuff köreimben.

Hibák: Vannak! Nem sok, de nem mehetek el mellettük szó nélkül. Egyik ilyen a fentebb is említett „filleresedés”, ami ugyan még mindig messze jobb, mint a Kenshin-ben, vagy a hasonló Shounen-fight-okban látott töltelékek, de még így sem az igazi. Aztán, ami még nagy hiba volt, az a változó minőség. Van, mikor csak nagyokat nézek, mind az animáción és mind a grafikán, van viszont, mikor röhögök nagyokat, hogy hogy lehetett ilyen félkész munkákat kiadni. Mondjuk ez is inkább a fillereket jellemezte, de azért a HM saga-ban is előfordult ilyesmi.

Szereplők: Sokan vannak! Nagyon sokan. Előny, hogy könnyen tudunk kedvenceket választani ebből a hatalmas garmadából és hátrány, hogy könnyebb az unszimpatikus szereplőket is kifogni. Hozzáteszem, hogy az anime (egyik) legnagyobb erőssége a szereplők, egyrészt az említett létszám miatt, másrészt, mert van itt mindenféle/fajta kari, mi fanboy-nak/fangirl-nek ingere.

Favz: Gin, Soifon, Yoruichi és Aizen.

Fájtok: Na igen, talán az anime másik nagy erőssége a fájtokban rejlik, amik nekem személy szerint baromira bejöttek (egy-két kivételtől eltekintve). Egyrészt a trükkös képességek, másrészt a viszonylag korrekt animáció teszik felejthetetlenné az összecsapásokat. Na meg persze, hogy lényegesen kevesebb az időhúzás, mint monnyuk a Narutóban.

Mjúzik: OP-ok, ED-ek szinte mind nagyon jók, az OST rulzik. Kell ennél több?

Seiyuu-k: Szinte az összes kedvenc hangszínészem felbukkan az animében, szal egy szavam nincs.

Összegezve mindent: A Bleach a mai napig sikeresen megtartotta nálam a betonbiztos első helyet, melyet ezidáig csak a Gurren-Lagann veszélyeztetett. Nálam mindenképp a Shounen-fightok császára és úgy tűnik, még jó ideig az is marad (a magyar verzsönt meg nézzétek, mert durva jó xD).

>BLEACH
Látvány: 4
Hangok/Zenék: 5
Seiyuu alakítás: 5
Hangulat: 5
Tetszett – Szereplők, fájtok, szinte minden
Nem tetszett – A fentebb említett elemek
Végítélet: 10 pont
Advertisements
Explore posts in the same categories: És a többi..., Bleach

9 hozzászólás - “Bleach – avagy, az örök favorit jól megérdemelt tl;dr postja”

 1. Kandur Says:

  magyar verzsön tényleg jó, csak Ichigo hangja ne súrolná annyir a retardfaktort. Ennek ellenére a többikarakter teljesen korrekt, ezt elismerem.

 2. Nekomajin Says:

  Korrekt ítélet. 😀

  Engem csak az zavart a HM sagában, hogy olyan hülyén lett vége. Nem igaz, hogy csak úgy visszahozták Orihimét, és a sok nagyfejű meg se próbálta megállítani őket…
  Ez az új filler saga meg egész jónak tűnik eddig, mert ez legalább vicces. A Bounto saga nagyon ráment a személyiségekre meg a dark dolgokra. Olyan Blood+ feelingje volt az egésznek, az meg nálam alapból bukta. Szóval ha ez a saga tartja ezt a “Kenpachi teázik a gyerekekkel” szintet, akkor igen csak jó lesz. XD

  Btw, én már beterveztem a nyárra a vánpíszt. 😀

 3. Junchidono Says:

  >Kandur

  Az elején még Én is így voltam vele, hogy eper-fájter hangja hallattán kedvem lett volna kiszaladni a Világból, viszont mára már egészen megszoktam. Persze még mindig messze van Masakazu Morita zsenialitásától, de azért próbálkozik a magyar színész is 😀

  >Neko

  “Korrekt ítélet. ”
  Köfi ^^

  A mostani saga-val meg az van, hogy tul. képpen nem hozták vissza Inoue-t HM-ből, hanem az a sztori amit most elmesélnek, az időben a HM saga előtt játszódik. Teccikérteni? 😀

  Btw, ez az új filler saga valóban jobbnak indul, mint a Bountos izéé >__>

 4. Nekomajin Says:

  Jah, mondjuk ha előtte játszódik, akkor az már más. De akkor meg felvetődik a kérdés, hogy az arrancarok előtt vagy után? Mert ha utána, akkor megint nem passzol, ha meg előtte, akkor kezd olyan lenni, mint a Dragon Ballban a Freeza saga. 5 perc múlva felrobban a Namek, de azalatt eltelik 15 rész. Itt is a télen lesz a nagy happening, de ezalatt… Nah, érted. 😀

 5. Junchidono Says:

  >Neko

  Értem 😀 Szal IMO ez az egész saga az Arrancarok közben játszódhat, mert ugye Ishida-nak már megvan az új póverje, amit az Arrancar saga elején tanít meg Quincy-papa neki. Bár lehet, tévedek ^^”

 6. Nekomajin Says:

  Iiiigen, ez a negyedik variáció. XD
  Mondjuk tényleg ez tűnik a legvalószínűbbnek.
  A végén még átváltanak ilyen Tarantino-féle történetvezetésre, és majd össze-vissza ugrálnak az időben a sagak. XD

 7. Innera Says:

  Na, szépen feosztottad a sorozatot, nagyon szuper, hogy a shounen vonalon kezdted fejtegetni. Jómagam is shounen-párti vagyok, így a Narutoval való ismerkedés után, úgy gondoltam, adok egy esélyt a Bleachnek is.

  Az első arc(15 rész) roppant érdekes, újszerű és nagyon menő.Sajnos kicsit unalmas, nem túl izgalmas, kiszámítható(ez később is marad 1-2 kivétellel).A szereplők kedvesek, a 2 főhős nagyon szimpatikus, Rukia egy istennő!

  A második arc már nagyon izgalmas, lehet izgulni a szereplőkért, Yorucicut imádom, SS lakói elsőre nem mind szimpatikusak, de lassan megkedvelem őket. Egyúttal Rukia és Ichigo népszerűsége lassan csúszni kezd(Rukia az ő meglepően férfias szerepéből túl nőiesre vált(védtelen) Ichigo szimplán érdektelen), sőt az mentőcsapatból egyedül Ishidát tartom érdekesnek. Megjelenik egy csomó nagyon cool szereplő, mint Zaraki, Gin, Kyoraku, Aizen,Mayuri és a Nyugdíjcsaló Yamatata. Kedves szereplők is vannak bőven, mint Hinamori, Kira, Renji,Nemu, Matsumoto és Hitsugaya. A sztori ebben az arcban teljesedik ki,a harcjelenetek jók, a csattanó is jó! Ami viszont ez után történik, az a Bleach lassú menetelése a pokolba, ami talán nem történt volna meg, ha a kiadó engedte volna Kubo-papát menni a saját feje után…

  Az arrancar arc valahogy sokkal gyengébb, erősen érződik, hogy Hitsugayáék felbukkanását Kubo se akarta. A Vizardok is kicsit túl sokan vannak, de ők alapvetően jópofák, ellenben az arrancarokkal, akik nem, vagy ha annak is indultak, csúnya véget értek…
  A Hueco Mundo arc volt az ami aztán teljesen betett és végérvényesen megutáltam Orihimét, aki bár a középpontba kerül, egy dekát se képes szegény fejlődni. Bár hol fejlődne ő, ha Ichigo se képes rá. Egyszerűen rühellem, hogy nincsenek céljai!Az egész arc egy az egyben az SS arcot nyúlja még Nell-Yoruichi párhuzam is teljesen egyértelmű az első perctől.Az első arrancar realesek nagyon jól néznek ki, később ezek is romlanak(lol már Harry!)A dizájn még alapvetően egész jó, sajnos az anime ezt is elrontja, a fightok azért még tűrhetőek, de unalmasak, senki sincs életveszélyben, mert senki se halhat meg! Ezért aztán fölösleges aggódni bárkiért is! Ulquiorra elcseszése után az összes fan a feje tetején táncol és akkor még nem is beszéltem a 0. espadáról…
  Aizenék végig háttérbe vonulnak, az egyetlen jó jelenet, amikor Kenpachi visszatért, na azt én is szerettem!:) Amúgy az espadákon látszott, hogy ki kicsodának lett szánva a harcban, volt pl valakinek kétsége affelől hogy Szayelaporro és Mayuri meg fog küzdeni? Mert nekem nem volt!

  Mindent összevetve nekem a Bleach egy nagy csalódás, pedig több mint másfél éve követem hétről hétre. Nagyon jól indult, nagyon ötletes volt, volt mikor miatta hanyagoltam Narutót.
  De Kubo nem tudta tartani a szintet és a sok belepofázás után látszott, hogy egyszerűen feladta, hogy valamit is kihozzon még belőle. Azért olvasgatom még néha, mert a remény hal meg utoljára és reménykedem még, hátha Kubo papa és a kiadó észhez tér…

 8. Junchi Says:

  >Innera

  Előszöris köszönöm a terjedelmes commentet. 😀 Érdekes vélemény volt, meg kell hagyni, viszont nem mindenhol egyezik azért a véleményünk. ^^

  Amiért igazából én szeretem a Bleachet (anime és manga egyaránt), az a hangulata. Szal nem mondom, Kubo csinált már benne épp elég fasságot, fogtam is a fejem nem is egyszer, de valahogy mindig sikerült megbocsátani a cuccnak azon egyszeri okból kifolyólag, hogy baromira élvezem. Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam nagyon újabb és újabb esélyeket adni nagyjából semminek se, a Blícsnek meg amúgyis számtalan olyan dolgot elnéztem már, ami miatt más animét, vagy mangát már úgy kivágtam volna, mint macskát szarni. Mindig visszataláltam hozzá, mert élvezem. Őszintén szólva a Bleach az egyetlen olyan cím, aminek sikerült kihoznia belőlem a veszedelmes fanboit, pedighát volt már dolgom Berserkkel, Basiliskkel, Ga-Rei Zeróval, Gintamával, Gurren Lagannal, Claymore-ral, melyek egytől egyig kiváló animék/mangák és – mondhatni – mindegyik a szívügyem a maga módján, de mégis a Bleach az “igazi”, pedighát mindannyian tudjuk, hogy egy szaros shounen-fight manga, semmi több.

  Lényeg a lényeg, hogy van igazság abban, amit mondasz, I mean, valóban eresztett a színvonal SS-saga után, DE ettől függetlenül még sem érzem azt, hogy unnám, vagy más lenne, mint régen.


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: