Tenchi Muyo Ryo-Ohki OVA

Ezúttal egy olyan animét szeretnék bemutatni a blog olvasóinak, ami hazánkban a no-name cuccok tárházát erősíti, holott még a nyugati fandom is rögtön felkapja a fejét a Tenchi Muyo cím hallatán. A hazai animés közönség köreiben totál ismeretlennek számító anime (jelen esetben OVA) mibenlétét most nem fogom tényfeltáró mondatokkal feszegetni; legyen elég annyi, hogy a Tenchi Muyo OVA nem épp egy mai darab és az animeiparral frissen ismerkedő otaku-tanoncok inkább a modernebb animéket preferálják. Aki viszont hallott már ilyen-olyan módon a Tenchi Muyóról, vagy netalántán látta is a 19 (+1) epizódot felvonultató OVA-trilógiát, annak gondolom, nem kell részletesebben bemutatni, hogy miket nyújt ez a tömör, ám zseniális alkotás. Ha röviden jellemeznem kellene a 3 darab OVA-ból álló történetet, akkor azt mondanám, hogy OVA 1 – Zseniális, OVA 2 – Tökéletes, OVA 3 – Borzadály. Nézzük kicsit hosszabban, hogy miért érdemelték ki az egyes „részsorozatok” az egyes jelzőket.

Első OVA – Közel tökéletes, a történetvezetése zseniális, semmit nem kapkod el, minden egyes apró részletnek később jelentősége van, fordulatokkal teli, poénos, hangulat a toppon, egyszóval az egyik legjobb anime, amit valaha készítettek. A sztorit dióhéjban ismertetném, hogy azért mégis egy kerek bejegyzés legyen, elvégre a Tenchi Muyo megérdemli. 700 évvel ezelőtt egy kegyetlen démon pusztította Jurai bolygót. Gyakorlatilag az egész planétának komoly fejfájást okozott egyetlen ellenfél, azonban Ryoko (a démon) nem sokáig élvezhette ki a pusztítás kellemetes perceit, ugyanis feltűnt a színen egy Yosho nevű hős, aki szembeszállt a Jurai birodalmat majdnem eltipró haramiával. Ádáz küzdelmek árán, de elzárta Ryoko-t a Föld nevű bolygón. Itt veszi kezdetét tulajdonképpen az anime tényleges cselekménye. Masaki Tenchi (ő Yosho egyik leszármazottja btw) a nyári szüneteket rendszerint nagyapja birtokán tölti, ahol kissé szétszórt héroszunk igyekszik harci képességeit a nagypapi szárnyai alatt fejlesztgetni. Kiskora óta azonban csak egyetlen dolog érdekli… egy barlang. Mindössze egyetlen rács tartja távol a nemkívánatos látogatókat eme sötét zugtól, melynek kulcsát – Tenchi pechére – a nagypapa őrizgeti. A kulcs persze nem marad sokáig a bajszos nagyszülő birtokában, így most, hogy Tenchi birtokolja eme tárgyat, nem lesz rest kihasználni az alkalmat és bekukkantani a barlang mélyére. Kíváncsiságának köszönhetően azonban felébreszti azt a kegyetlen démont, aki 700 éve Jurai-t is majdhogynem porig rombolta. Ryoko tehát kiszabadult, így a Föld ki van téve egy haragos démon bosszújának. Nem telik bele sok idő, Tenchi átlagos iskolás élete hamarosan a feje tetejére áll. Először is kénytelen saját életét megvédeni egy Ryoko elleni összecsapásban. A kátyúból épp az a kard menti ki, melyet a barlangból hozott el, mely tartalmazza a Ryoko erejét jelentő ékköveket. Hamarosan azonban Ryoko megbékél a helyzettel olyannyira, hogy zöldhajú démonunk bele is szeret Tenchibe. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, később számtalan szereplővel kibővül a karakter-arzenál: Jurai hercegnője (Ayeka) és egyetlen húga (Sasami), egy ütődött galaktikus fakabát (Mihoshi), és Ryoko teremtője (Washu) is állandó vendégek lesznek Tenchi rezidenciáján. A bajok (és csajok) száma tehát csak sokasodik és nem elég, hogy Ayeka is beleszeret Tenchibe, még egy szerelmi rivalizálás is kezdetét veszi Jurai kisasszony és Ryoko között (ez a rivalizálás pedig annyira zseniálisan van tálalva, hogy az Ayeka-Ryoko páros egy igen előkelő helyen lyukadt ki a Top5 anime-karakter-párosítások listámon (merthogy nekem olyan is van xD). Később a „nem minden az, aminek elsőre látszik” elmélet számtalanszor életbe lép, elég, ha Yosho-ra, vagy Sasami-ra koncentrálunk és még gonosz erők is elkezdenek munkálkodni a háttérben egy Kagato nevű fickó jóvoltából, akinek Tenchi varázserejű kardjára fáj a foga, hogy elérhesse végső célját, ami… Tessék megnézni az animét, nem fogom lelőni! 😛
Lényeg a lényeg, hogy az első Tenchi OVA egy maradandó élmény volt köreimben, mindenképp ott figyel a toppon. A DVD extraként megjelent hetedik rész meg igencsak szaftos finomság volt, meg is nyaltam mind a 10 ujjam a megtekintése után 😀

Második OVA – A dolgok ott folytatódnak, ahol az első OVA véget ért. Piccccit talán, de visszavesz az első OVA tempójából, persze ez egyáltalán nem megy a minőség rovására, mint azt már tapasztaltam sok más sorozat/OVA esetén… Tenchi-ék élete kissé nyugisabb lett, a dolgok persze még mindig a feje tetején állnak, legalábbis Tenchi nézőpontjából szemlélve biztosan. A galaxisban azonban ismét mozgolódnak a gonosz erők, feltűnik a színen egy weirdo doki és egy Zero nevű marionette, ami képes bárkinek az alakját és személyiségét elcsórni. Azonban a beilleszkedés problémásabb lesz, hisz Ryoko érzéseit is felveszi, ami újabb bonyodalmakat és komikus helyzeteket teremt. Washu-t is kicsit jobban megismerjük, aminek külön örültem, hisz személyes kedvenc a csajszi. Igazából egyetlen problémám volt ezzel az OVA-val, mégpedig az utolsó rész, mikor az egész Jurai família látogatást tesz Tenchiéknél. Valahogy itt éreztem a legjobban, hogy egy helyben toporgunk, pedig ez az epizód sokmindenre választ ad. Végső soron azt mondom, hogy az OVA 2 csak egy piciny hajszállal marad le az OVA 1 mögött, tehát még így is rá lehet húzni a „zseniális” jelzőt.

Harmadik OVA – …ami bárcsak ne létezne… gyalázat. Hiába derült ki számtalan új infó az egész Tenchi univerzumról, ha maga a megvalósítás mérföldre kullog az első két OVA-tól… A poénok szinte kihaltak, ecchi egy deka sem volt, az új szereplők mind teljesen érdektelenek voltak számomra; pláne Noike, akit kedvem lett volna behajítani egy épp kitörni készülő vulkánba. A többi új szereplő is megérdemelte volna és nemcsak azért, mert teljesen háttérbe szorították a régi (jól bevált) karaktereket, hanem mert ennyien voltak és egyszerre zúdították rá a nézőre az egész garmadát. Komolyan, Ryoko ha 20 percet szerepelt az egészben, akkor sokat mondtam. A történet sem ússza meg ennyivel, nagyon zagyva volt az egész, pláne az utolsó részben történt események voltak röhejesek. Egyetlen pozitívumot tudok felhozni ennek az OVA-nak a védelmére, mégpedig a grafikát, ami viszont pöpec volt, nem is kicsit. Talán az első rész még éreztette, hogy Tenchi-t nézek, de a többi… borzalom. Nem mondom, hogy nem érdemes megnézni, mert tovább viszi azért a cselekményt, meg voltak benne érdekes dolgok, de jobb ha felkészülünk, hogy az elődhöz képest nagyon gyengén fog muzsikálni (értékelő box a bejegyzés végén mindhárom OVA-ról).

Száz szónak is egy a vége, a Tenchi Muyo OVA egy remek történet, kuriózum az animék történelmében és mindenképp egy egyedi darab. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számtalan egyéb történet és spin-off is készült hozzá, melyeket felsorolni is hosszú lenne. Ennyivel persze még Én sem zártam le a Tenchi mániát, ugyanis hátra van még a Tenchi Universe, amit mindenképp meglesek, a 3 Tenchi mozifilm is érdekesen hangzik, valamint – ha képes lesz bevenni a gyomrom, akkor még – a GXP. Addig is marad a No Need for Tenchi manga, ami durva jó ^_^; Végezetül egy-pár kép…


Tenchi és Ryoko első találkozása nem épp szerelem első látásra…


“Ryoko, ez a kindertojás szokatlan ajándékot rejt. Mi lehet vajon?”


…és a kindertojás tartalma: Ryo-Ohki. Valószínűleg a Világ legcukibb űrhajója xD


Nem minden az…


…aminek elsőre látszik. Yosho’s true form.


Mother and her daughter. Együtt a család!

>Végelszámolás

>Tenchi Muyo OVA 1
Látvány: 4
Hangok/Zenék: 5
Seiyuu alakítás: 5
Hangulat: 5
Tetszett – Nem állok neki felsorolni, mert napestig itt lennénk ^^
Nem tetszett – This is an empty zone!
Végítélet: 10 pont
>Tenchi Muyo OVA 2
Látvány: 4
Hangok/Zenék: 5
Seiyuu alakítás: 5
Hangulat: 5
Tetszett – Tenchi stuff
Nem tetszett – Piciny hibák
Végítélet: 9,5 pont
>Tenchi Muyo OVA 3
Látvány: 5
Hangok/Zenék: 3
Seiyuu alakítás: 4
Hangulat: 2
Tetszett – Első rész, gráf
Nem tetszett – Új szereplők, sztori, szinte minden
Végítélet: 6 pont
Advertisements
Explore posts in the same categories: És a többi...

12 hozzászólás - “Tenchi Muyo Ryo-Ohki OVA”

 1. shearer Says:

  Mindenkinek Washu a kedvence. 😀
  Egyetértek azokkal a dolgokkal amiket leírtál.

 2. nihilus Says:

  Nagyon jónak tűnik,listára felvéve. 😀

 3. Junchidono Says:

  >Shearer

  Washu foreva! 😀 A No Need for Tenchi mangában meg szinte könyörög az olvasóknak, hogy had ő legyen a top 😛 (persze Ryoko-t és Ayeka-t is nagyon szeressem, sőt, a régiek közül, senkit nem utáltam… talán Mihoshi volt az, akit egyszer-kétszer megpofoztam volna…).

 4. SlyZero Says:

  Washuuuu-chaaan! ^_^ Örök kedvenc, még, ha a harmadik ovában volt is néhány unszimpatikus húzása.
  Ha megnézed a többi Tenchi stuffot is, akkor készülj fel, hogy ezek közül csak a manga és a GXP játszódik az ova univerzumában, a többiek teljesen újraépítik a dolgot, ettől függetlenül a harmadik film nagyon üt.
  Summa summarum: A Tenchi örök kedvenc marad (és a személyes kedvenceim dobogós helyezéséről is csak a harmadik ova miatt maradt le. Eggyel.).

 5. Junchidono Says:

  >Sly

  Már azt gondoltam nem is kommentelsz ehhez a bejegyzéshez ^_^

  GXP-től kicsit tartok, megmondom őszintén. Az oké, hogy kánon sztoriline, de kissé ilyesztő, hogy a régi szereplők csak fel-felbukkannk benne. Annyira zseniális ez a társaság… egy új group meg kissé furcsa lenne, ha már Tenchi-ről van ugye szó. Universe-t meg mindenképp nézni fogom, arról hallottam sok finomat, viszont a Tenchi in Tokyo-t látatlanban is ignorálom. A 3 múvi meg persze szitnén jöhet (meg talán a Mihoshi spec).

  Btw, akkor mindannyian egyetértünk, hogy a 3. OVA egy rakás szerencsétlenség 😀

 6. SlyZero Says:

  Ezt így nem mondanám. Történet szempontjából a harmadik OVA a legerősebb, és elég sok minden kiderül belőle, csak sajnos a humor terén leszerepelt, márpedig az a sorozat lelke.
  A GXP. Nos, igen mások a szereplők. Én úgy fogalmaznék, hogy lemennek az egyszerű földi halandók szintjére, ahol az a rózsaszín hajú idióta, akit Tenchi anélkül győzött le, hogy akár a kis úját is megmozdította volna, kifejezetten táposnak számít, sőt. És ami a lényeg, sokkal kegyetlenebb és erőszakosabb, mint az ovák. Ebben a sorozatban mutatkozik meg, hogy bár a Ryo-ohkiban tök jól ponkodnak a hatalmasok az intrikáikkal, de ez a halandók szintjén már milliók, sőt, gyakran egész fajok, életét követeli. Szóval szerintem érdemes, mert egészen mutatja meg a dolgokat, és sok mindent újragondolunk utána az eredeti sorozatról.

  • A mordályos nyul Says:

   Történetben erős az OVA3, de olyan tömény is, hogy már emészthetetlen. Egy elrontott onigirihez tudnám hasonlítani: az elején jó sok túlfőzött, ízetlen rizs, és a végén beleharapsz valami jó tömény erőspista-wasabi-csili keverékbe. ^^” Kár érte.

   És Mihoshi tesóját már csak ezért se kedvelem, mert lenyúlta a műsoridőt a fő történetszáltól.

 7. Junchidono Says:

  >Sly

  Ookéé, meggyőztél, hogy nézzem meg a GXP-t is ^^

 8. novalisk Says:

  A Tenchi OVA-k iszonyatosan tetszettek, még a harmadik is. Egész őszintén, nem is nagyon szeretem őket különvenni, valahogy nekem egyben kerek. (na meg úgyis egyszerre néztem meg és egybemosódik ^^) A sima sorozat labdába nem rúghat mellette…
  Washu na meg persze Sasami a kedvencek 😀

 9. Junchidono Says:

  >Novalisk

  Sima sorozat alatt a Tenchi Universét érted? Mert azt jelenleg is nézem és szerintem eddig tök jó 😀 (persze messze kullog az OVA-któl minden téren, de nagyon jól szórakozom az egyes epizódok közben xDD).

 10. novalisk Says:

  Igen, azt értem. Tényleg nem rossz, nekem is tetszett (egyike a jobb Tenchi próbálkozásoknak), csak az OVA-k egyszerűen jobbak ^^
  Van benne egy-két tetszetős megoldás mindenképpen 🙂

 11. Junchidono Says:

  >Novalisk

  Igazából az a gond az Universével, hogy az OVA-k olyan magasra tették a mércét, hogy az elvárás is ennek függvényében alakul a sorozatok kapcsán. Szal, az Universe tulajdonképpen a “miből szeretett volna a nép kicsit többet látni” alapján készült. Egy lájtos ecchi-vígjáték rengeteg érdekes ötlettel. Míg az OVA: lájtos vígjáték+ecchi+erős sztori+jó kivitelezés. Érződik azért a különbség 😀

  Btw, a 12-es rész: Volt benne Ayeka-Ryoko yuri OMFG!! Már ezért megérte elkezdeni xDDDDDDD


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: