Guilty Crown

A hype-olt animékkel való kapcsolatom sohasem volt épp felhőtlen jellegű, ami nem is csoda, hisz mindig van az emberben egy apró félsz + megannyi elvárás, mikor belevág egy-egy ilyen műbe, és, ha végül mégsem azt kapja, ’mit az ódák zengettek, máris kész a baj. Az mostanra mindenesetre kristálytisztává vált, hogy a hype cuccok az én esetemben vagy elvarázsolnak, behúznak, majd kíméletlenül fogva tartanak (Bakemono, Madoka, Code Geass, etc.) vagy egész egyszerűen undorral vegyes hányingert váltanak ki már a puszta jelenlétükkel (KyoAni cuccok, OreImo, etc.). Előfordulnak azonban olyan esetek is, mikor a hype, mint kifejezés, kevésnek bizonyul. Ebben az esetben akkora horderejű jelenséggel van dolgunk, amely a másodperc töredéke alatt, kvázi tsunamiként söpör végig a neten és már az első epizód után tudjuk, LEGENDA született.

Hogy mi is pontosan a Guilty Crown? Egy tavaly ősszel elstartolt originál anime a Production I.G gondozásában, afféle mecha – sci-fi – szupererő hibrid, mely látványos animációjával és poszt-apokaliptikus hangulatával hívta fel a figyelmet. Mindenki figyelmét. És ezzel vissza is érkeztünk az előző bekezdésben tárgyalt „legenda” kulcskifejezéshez, a GC esetében ugyanis ez a titulus egyszerre pozitív és negatív értékű. Olyan, akár az érme két oldala: Egyik felén a fantábor, másik felén az ellenzék. Aranyközépút nincs, csakis a véres leszámolások nyelvén beszél, ennélfogva az utóbbi 4-5 év egyik legmeghatározóbb flame-war generátora, mely számos mod korai nyugdíjazásához járult hozzá fórumszerte.
Ami pedig szerény személyemet illeti: noss, jelen pillanatban is az ellentábor színeiben feszítek, így következzen egy anti-GC bejegyzés.

Az, hogy mi az alapszitu, hol vagyunk, és milyen évet írunk, most teljesen lényegtelen… Aki vágja a témát, úgyis tudja, miről van szó, aki meg nem, az max következtet az előző szakasz műfaj-hármasából. Lényeg, hogy van egy erősen main stream koncepciónk, slot-ra pedig a noitaminA jelenti a biztos táptalajt. Bizony-bizony, idáig süllyedt az egykoron fényesen ragyogó josei-főhadiszállás. Behódolt a pointless-ség és a seggek-mellek oltára előtt.

Dramatis Personae, blődségek és trollságok

OUMA SHUU – Ő az, akit a Harry Potteres Voldemorttal ellentétben mindig (teljes!) nevén szólítunk, és írásban a Caps Lock használatának mellőzése eredendő bűnnek számít. OUMA SHUU a sorozat protagonistája, 17 éves és magán hordozza a Világ fájdalmát. (Az NGE-s Ikari Shinji csak jelenthet mellette.) Bizony, csupa melankólia, kín és keserűség lengi körül szerencsétlent. Mások a családjukat, szeretteiket, sőt, talán mindenüket elvesztettek az itteni „gonosz szervezet” fondorlatoskodásai miatt, de hát ki nem szarja le őket, ha van helyette töketlen, angsty kliséhalom tizenéves lulzerünk, így jöhet immáron ezredik alkalommal egy újabb teenage drama school-life BS. Vicc a köbön, hogy a noitaminA slot simán elbírt volna egy érettebb, valós célokért harcoló, felnőtt főhőst, csak hát akkor le kellett volna mondani a tényleges haszon közel 50%-áról, na meg az sem utolsó szempont, hogy a méretes sablontengeren mégiscsak egyszerűbb alapanyag után kutatni, mint az eredetiség parányi tavacskáján. De kanyarodjunk is vissza OUMA SHUU-hoz, hisz vele még bőven nem végeztünk; egyetemeken külön szakdolgozat-téma is lehetne a csávó. Jó főhőshöz méltóan ő is anomália, tehát valahogy kitűnik a tömegből. A Guilty Crown esetében ez egy Void nevű képességben nyilvánul meg. Emberünk kiválaszt valakit, majd testébe nyúlva kiemel egy-egy tárgyat (vagy bármit), mialatt a páciens orgazmikus hangokat hallat, majd elájul. A sorozat vége felé aztán meg is magyarázzak(!), mi is ez az erő, mely kapcsolatba hozható evolúciókkal, különféle génállományokkal és társaikkal. Hát a fene vinné el, hogy ezekre pont nem gondoltam… Ja, és teszik mindezt nagyon tudományos módon, melynek hátterét és részleteit nem értheti ám meg akárki, hisz ez egy nagyon DEEP anime, bizony, nem ám kis pisiseknek való. Egyébiránt a Void az egész sorozat alatt random shounen-be illő, seggprimitív povaként funkcionál, ergo köszönjük az újabb kontradikciót, ráadásként az utóbbi évek egyik legnagyobb asspull-ját tisztelhetjük benne: valahogy mindig pont az a cucc került elő a páciensekből, amire épp szükségük volt. De tényleg:

– Béla, mi lesz velünk, csapdába csalt minket a cúna ívül organizésün és lőnek ránk!?
– Semmi gond, Pistám, itt van nekünk OUMA SHUU, majd ő kihúz minket a csávából.
– Megoldom, srácok! Béla, húzd ki magad, most megfejlek!
– Készen állok!
*shiny void animation and sound effects*
– Nahát, egy pajzs, így már nem találnak el.
– De van tankjuk is!
*újabb fejés, ezúttal Pistából*
– Ez az, egy tankpusztító puska, épp kapóra jött!

És az egész sorozat alatt ez ment! Személyes kedvencem Gai voidja volt, ami manifesztálásra(!) kényszeríti a többi voidot…

Yuzuriha Inori – Egyszerűen… Imádnivaló! Jellemre nulla, plot (értsd, hogy legyen egy kivágott rucis, szótlan, rózsaszín, moe, fanservice immortal csaj, aki, ha kell, bárhová betud törni) szempontjából nélkülözhetetlen. Kac-kac… Fájdalmasan nem tudtak vele mit kezdeni nah, végül, nagy kétségbeesésükben előkapták a jól bevált gazdatest-problémát, kierőszakolván ezzel egy kevéske értelmet a karakterből.

Tsutsugami Gay… Gai – A sorozat hármas számú kulcsfigurája. Nevében ott a Cucu, bár messze nem oly’ bájos, mint Looney Tunes-os „kollégája”. Sokkal inkább egy igazi alfahím, aki TV-n keresztül üzen hadat, de azért a nyílt utcára vígan kimerészkedik. Mondjuk érthető, hisz a tagot lazán felfoghatjuk Steven Segal és a Terminátor szerelemgyermekének, elvégre immunis mindenféle robbanásra, fegyverrel eltalálni képtelenség és a legtöbb gyökér a Megváltót látja benne. Végül aztán mégis elragadja a kaszás, hogy pár epizóddal később albínó klisé-főgonoszként lépjen elő a sötétből, hogy mindenkin áttaposva valóra válthassa álmait. Hmm… Csak nem egy Griffith v2.0-át szerettek volna teremteni az alkotók? Nem lepne meg, hisz olyan leleményesen emelték át a sikeresebb szériák egyes elemeit, hogy azt minimum tanítani kéne. A Code Geass külön kiemelendő, mint elsőszámú forrás, bár I.G-ék erősen tagadják az ilyesféle vádakat.

Mindenki más – Lényegtelen! A többiek csak úgy voltak, ha pedig valakire már nem volt szükség, gyorsan kiírták a fenébe. Az mindegy volt, hogy xy-t mennyire nem ismertük, színtiszta „hulljon a férgese” metódus szerint ment a játék. Jellemábrázolás, karakterkezelés és -fejlődés szempontjából tehát orbitális elégtelenre kollokvált nálam a Guilty Crown. (Maa, max annyi, hogy Shuuval azért látszott, hogy próbáltak kezdeni valamit, épp csak az épkézláb karakterfejlődésre is alkalmas ösvény megtalálása haladta meg a képességeiket. És nem, az „egyik pillanatban pussy nyervogóhuszár, a másikban hideg führer wannabe, majd standard shounen-hős” turné nem számít karakterfejlődésnek!)

Na, haladjunk, mi is van még itt? Ja, igen, egy csokorra való logikátlanság és baromság. Elképzelésem sincs, mit szívhatott a rendező 22 epizódon át, de üzenem neki, küldjön már belőle nekem is. Egyszerűen nem létezik, hogy józan, épeszű ember ennyi szart képes legyen összelapátolni egy kupacba… Gyakorlatilag van itt minden, mi szem-szájnak ingere: a már említett Terminátor-effektus (best of the best mikor Inorit körbelőtte a mecha… xD), a void úgy általában, a nagyon fontos erődök egyemberes védelme, meg a történet… a történet… TE JÓSÁGOS ATYAÉG! Az alap még oké lenne (most tekintsünk el a karakterektől), de baromira nem tudták eldönteni, hogy most akkor mit is akarnak. Van egy poszt-apokaliptikus világunk. Jó. Vannak (blőd designú) mechák. Oké. Van helyi szupererő, ellenállók, gonosz szervezet, rendben. A vírus már mondjuk egy kicsit sok, de még belefér. Viszont a többi? Teljesen felesleges vagy értelmetlen. Minek az áltudományos blabla? Miért akar állandóan túllépni az anime a saját hatáskörén? Mire kellett a végére a teremtéstörténet-szál (Ádámmal, Évával, de még az almával is… >_>)? Mi szükség volt a tökfölös szerelmi szál(ak)ra? A beach fanservice epizódra? Egyszerűen annyi minden szeretne lenni ez a cucc, hogy a szánalmas próbálkozásait már-már öröm volt nézni, mialatt a karakterek végig önmaguk árnyékban maradtak, az anime világáról meg gyak semmit nem tudtunk meg. Yaay, prioritások, ugyebár. Másik „kedvencem”, szintén a rendezés kapcsán, az éles váltások. Egyik pillanatban vicceskedünk, meg megy a fanservice orrba-szájba, aztán a következőben már haldoklik valaki…


Segai, a show egyetlen értékelhető karaktere

Eh, kimondom, amit mindenki gondol: Ez az anime rossz! Egyszerűen nem tudok rá mást mondani. Ennyire idétlen koncepcióval már vagy 3 éve nem találkoztam, pluszba még a zárás is botrányos. Persze a legszomorúbb az egészben, hogy akár lehetett is volna belőle valami. Az első 12 rész ugyan menthetetlen, de a 13. epizóddal beindulni látszott a dolog, bejött csomó érdekes elem, egy tök látványos karakterfejlődést lehetett volna kihozni OUMA SHUU-t felhasználva, és még hihető drámára is futotta. Aztán kitartott ez… köbö 3 ep erejéig, hogy aztán kezdődjön minden előröl.
De, hogy valami pozitív is legyen így a végére, ne csak szőrszálhasogassak: az OST egészen remek, az animáció elsőosztályú, a második Opening meg valami egészen zseniális. A gagyi, műanyag grafika mondjuk engem pont nem tudott elvarázsolni, de itt sajnos nem ez volt a legkisebb gond.

For teh lulz, tisztelt olvasóim. Másért ne!

>Guilty Crown
Látvány:

7

Hangok/Zenék:

6

Történet:

1

Seiyuu alakítás:

6

Karakterek:

1

Hangulat:

2

Mellette: OST, Op-k, animáció
Ellene: Felsorolni is hosszú lenne (bár, már megtettem : P)
Végítélet: 2 pont
Advertisements
Explore posts in the same categories: Minden más

22 hozzászólás - “Guilty Crown”

 1. -OJ- Says:

  Csak keményen! Ne kíméld! 😀

  Az még hagyján, hogy Inorit nem találja el a mecha (mikor egyenes vonalban fut feléje) de azt a kétajtós szekrény ipsét két méterről nem találták. Bár mint tudjuk, a ‘birodalmi rohamosztagosok’ nem tudnak célozni és kiképzést sem kaptak 😛

 2. Leara Says:

  Dobtam az 5. rész környékén és ez után a post után nem is bántam meg, mert úgy tűnik nem igazán emelkedett a színvonala :D. Viszont kár azért, hogy ennek olyan jó DVD eladásai vannak, míg egy csomó tök jó sorozatot alig vesznek (Chihayafuru T___T). Mondjuk még mindig azt mondom, hogy ha egy ilyen sorozat kell a noitaminA blokknak ahhoz, hogy utána jöhessenek megint a kevésbé hype-olt cuccok, ám legyen :D.

  • Junchi Says:

   Hát, inkább decensnek mondanám a BD-eladást, mert bár az első vol-t szép számban vitték, a másodikat már kevésbé. Bár jah, a cucc színvonalához képest sok még az a 6k is. 😀

   Amúgy az utolsó mondattal agree, meg talán most a BRS is javíthat kicsit a haldokló slot életben maradási esélyein.

 3. Mariko Says:

  Nálam három részig húzta ez a cucc (ami ezek szerint jó döntés volt), de a hozzá kapcsolódó AA topicockat azóta is olvasom, természetesen némi popocorn társaságában. XD

  Annyi haszna minden esetre volt, hogy hozott elég lóvét és nézettséget a noitaminA blokk konyhájára, és a következő szezonokra már megint a megszokott stílusú (és remélhetőleg minőségű) sorozatok vannak betárazva. ^^

  • Junchi Says:

   Én mondjuk már az első rész után tudtam, ebből semmi jó nem fog kisülni. :3 Viszont töménytelen mennyiségű lulz volt benne és a KyoukaiHorizonnal ellentétben ez nagyjából végig kitartott és nem fulladt ki 2 rész után. xD

   Btw merem remélni, hogy ezután tényleg ismét a Shiki/Nodame/Hachikuro/Usagi Drop szintű jóságok veszik át az uralmat a slot-on belül.

 4. Daisuken Says:

  Hmm, akkor jól sejtettem én anno, amikor az első részét néztem, hogy ebből nem fog túl sok jó kisülni? 😀 Nagyon nem fogott meg az első rész, azért is tettem hiatus-ra. A firkálmányod alapján meg úgy tűnik, hogy jól döntöttem, hogy nem is folytattam.

 5. Dodgers Says:

  Azt hiszem jó volt a megérzésem akkor, amikor a tetszetős OST ellenére se akartam rávenni magam a megnézésére, mert a post alapján pont az a kategória ahol az ember annak ellenére fogja a fejét a fanboy kommenteken, hogy az animéből szinte semmit se látott.

  • Junchi Says:

   Hajjajj, fanboy-kommentek… ^^”” Nem voltál ott, de AA-n a spoiler topic-ja (az animéhez hasonlóan) egy LEGENDÁVÁ nőtte ki magát. :3 Volt ott minden, épp csak vér nem folyt (asszem), bár még így is visszafogottabbak voltunk, legalábbis ahhoz képest, ami mondjuk MAL-on ment. 😀

   • Dodgers Says:

    Nem voltál ott, de AA-n a spoiler topic-ja (az animéhez hasonlóan) egy LEGENDÁVÁ nőtte ki magát. :3

    Ezzel sikerült felpiszkálnod annyira a kíváncsiságomat, hogy elkezdtem hasratüés szerűen beleolvasni a 45. oldaltól kezdve, és kezdem kapizsgálni hogy miről beszélsz. 😀 Mondom, egy részt nem láttam még a sorozatból, de még így is erősen facepalm kategóriás az ami ott lement. Még a végén megnézem a sorozatot hogy lássam mennyire súlyos igazából a tömjénezés.

   • Junchi Says:

    Nézd meg az első két-három részt, aztán onnan majd látni fogod, van e benne számodra elegendő lulz. (Bár én azt már az első ep után megtaláltam benne. :3)

 6. Junchi Says:

  Btw LOL, most veszem csak észre, hogy koncepció helyett kontextust írtam… ^^”””””””” *elbújik*

 7. SaiyaGin Says:

  Több-kevésbé egyetértünk, bár a magam részéről két ponttal többet adtam a sorozatnak, ugyanis minden hibája ellenére (illetve persze részben azok miatt is :D) nagyon lekötött a sorozat, hosszú ideje (na jó, a SG óta:P) nem volt olyan sorozat, amit ennyire izgalmasnak találtam, amiből simán megnéztem volna több részt egymás után (ha nem hetente jöttek volna ki az epizódok). Főleg a sorozat második felére volt ez igaz, akkorra már egyértelműen a GC volt az az anime, amit a legjobban vártam minden héten. Annak ellenére persze, hogy tudtam, valamivel úgyis csalódást fog okozni a sorozat. 😀
  Másrészt viszont az utolsó rész annyira, khm, nem tetszett, hogy bármennyire is szórakoztató volt röhögni (vagy arcpálmázni) a GC hibáin, nem vagyok biztos abban, hogy megérte ráfordítani az időmet az egészre.

  • Junchi Says:

   Úgy a 13-16 részek környékén én is megnéztem volna belőle többet, mert ott tényleg a csúcson volt a cucc, csak aztán hamar visszaesett a színvonal… >_>

   Az utolsó rész meg… LOLMÁR. xDDD

 8. zsinden Says:

  Ez az anime akár jól is elsülhetett volna, hisz régen volt már dolgom poszt-cyberpunk animével. De sajna jöttek a mechák, a szar karik, és borult a kártyavár…

  Amúgy a bejegyzésedhez hozzáfűznék valamit. Szerintem a GC nem poszt-apokaliptikus. Te összekeverted a disztópiával.

  • Junchi Says:

   Ööö, de, ez úgy poszt-apokaliptikus cucc, ahogy. 😀

   Ott volt ugye a Lost Christmas, az okozta az apokalipszist és történetileg az után járunk, azt az állapotot mutatja be.

   De amúgy igazad van, a disztópia-jelleg is erősen befigyel.


 9. […] minden valószínűség szerint kihagytam volna (lehet jobban is jártam volna?) de miután Junchi, Sallylla, és Dodgers is kiosztotta, végül győzött a kíváncsiságom, és adtam neki egy […]

 10. Mioo Says:

  Félve, de azért megosztom a véleményem: Szerintem ez egy k…jól sikerült anime a maga műfajában. Alapjáraton válogatósnak mondanám magam és talán az első pár résznél én sem voltam biztos a sikerben, de amikor már belendült akkor már visszaszámoltam a napokat, hogy mikor lesz folyt.köv….
  A grafikáról nem is beszélve ami számomra egy hatalmas 5-ös.

  • Junchi Says:

   Nem kell félve megjegyezni, elvégre nem ugrottál senki torkának, elfogadtad az ellenvéleményt és leírtad a sajátodat. ; ) Így kell ezt.

 11. angemix Says:

  ” kimondom, amit mindenki gondol: Ez az anime rossz! ”
  Én se szeretem különösebben ezt az animét, de már bocs, azt mondani valamire, hogy rossz, mert neked nem tetszik, szerintem kicsit túlzás. Persze értem, ez a te véleményed, de akkor minek bele az a ” amit mindenki gondol” rész? Ezzel csak elveszed a kedvét az embereknek attól, hogy megnézzék és saját véleményt alkossanak róla. Lehet, hogy valaki emiatt nem nézi meg, pedig tetszene neki. Amúgy jórészt egyetértettem azokkal, amiket írtál, csak ez nem tetszett nekem, egyedül ez szúrta a szemem.

 12. Junchi Says:

  Ezzel csak elveszed a kedvét az embereknek attól, hogy megnézzék

  Pont ez a célom vele. 😀 Kerülje el mindenki jó messzire.

  Ugyan a poszt maga valóban az én személyes-szubjektív véleményem, de az az objektív nézőpont úgy éreztem, kell oda a végére.


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: