Shingeki no Kyojin – félúton

Shinkyomain

Ahogy azt már megszokhattátok tőlem, ha animu-fronton kijön egy-egy olyan darab, melyet a fandom óhatatlanul is a csillagos egekbe hájpol, hát kénytelen vagyok billentyűzetet ragadva magam is átértékelni kicsit a látottakat.
Mikor elkezdődött a Shingeki no Kyojin, igencsak nehéz volt palástolni a lelkesedésem, mert valami félelmetesen szórakoztató, minőségi darab kezdett kibontakozni a szemünk láttára. Igen ám, de ezek pusztán az első körös tapasztalatok – mostanra már sikerült odáig jutnom, hogy középső ujjamat izomból lendítem föl az animét adaptáló stúdió előtt, ugyanis az, amit az utóbbi időkben produkál ez a cucc, az barátok közt is elfogadhatatlan.

Emlékeztek még, min sírt a szám annak idején, mikor a SAO-bejegyzést írtam? Nem áll szándékomban markánsabb párhuzamokat vonni azzal a cuccal, lévén még így is ég és föld a két sorozat, de ironikus módon majdnem ugyanazok a hibák jellemzik mindkét darabot, max csak fajsúlyban térnek el. De visszatérve a feltett kérdésre: Ami leginkább bökte a csőrömet a SAO esetében, az a katasztrofális pacing. A tempó elképesztően kapkodós és inkonzisztens mederben zajlott, ami nevetségesen gyorsan és könnyen vágott taccsra minden lehetséges szimpátiát, amit közvetíthettem volna a sorozat irányába. A Shingeki no Kyojin – faramuci módon – ugyanez, csak reciprokosan: borzalmasan lassú és vontatott. Shounen cuccoknál persze bizonyos mértékig elfogadható az, hogy a stáb időt húz, de ami itt megy már részek óta, az konkrétan a nevetségesség határvonalát súrolja. Elnyújtott, teljesen lényegtelen dialógusok és rengeteg mellébeszélés, hosszú merengések, rengeteg flashback, stbstb.

Shinkyo6

A pacing elbaltázása pedig egy igen alattomos dolog, hisz olyan, akár az építészetben egy rosszul megtervezett ház alapja. Ha ott nem stimmel valami, akkor bizony kártyavárként dől össze az egész. Itt tart most a ShinKyo is! Még menthető a helyzet, hisz nem omlott össze teljesen, de nem sok hiányzik hozzá.
A rossz pacing tehát viszi magával a többi elemet is a süllyesztőbe, elvégre a reumás csiga tempó nem kedvez túlságosan sem a sztorinak, sem a world buildingnek, sem a karakterek fejlődésének.
A legnagyobb csorbát mindenképp a sztori szenvedte el. Konkrétan mit tudtunk meg ezalatt a 12(!) epizód alatt? Ismerjük az alapszitut, meg tudunk egy-két infót az óriásokról, illetőleg egy-két elszórt foreshadowingot a későbbiekre nézve, de ennyi. Félidőnél járva ez így igencsak soványka, és itt bizony még a műfaj sem jelent kibúvót. A karakterek hasonló cipőben járnak – fájdalmasan felszínes, üres és semmitérő az egész bagázs, és az, hogy a comic relief csaj legyen a cucc legjobb karaktere, az még kifogásnak is rossz. Ha van is valami fejlődés vagy érdemi előrelépés, az rendszerint kerüli a permanensséget, vagyis csak arra a kis időre lép előre az adott karakter, amíg éppen őt mutatják vagy az adott helyzet megkívánja. Egyszerűen mesterkélt az egész, ami főleg Armin, az egyik főszereplő esetében válik úgy igazán egyértelművé, de Eren és Mikasa helyzete sem sokkal jobb.

Shinkyo5

További szúrós kellemetlenséget jelent az is, ha a pacinget és a karaktereket együtt kezdjük el vizsgálni. Shounen cuccokban már-már szinte alapkövetelmény a tucatban mérhető karaktergárda, amiből a ShinKyo is keményen kiveszi a részét. A sok karakter pedig – mint tudjuk – alapvető melegágya számos velejáró kellemetlenségnek: 1) komoly kihívás mindegyiket egyszerre, fair keretek közt szerepeltetni, 2) úgy megírni őket, hogy megfelelően betöltsék a sztoriban elfoglalt helyüket. Fura módon mégsem ezek az uralkodó hibák ebben az animében, hanem egy egészen új, számomra nehezen bevehető kellemetlenség: Ahány karakter, annyi nézőpont. Hogy ez mitől fájó? Elmagyarázom. Adott egy alapból is elnyújtott jelenet, amit látunk mondjuk a főhős, Eren szemszögéből (vagy akár ott van még Mikasa és Armin is). Oké, rendben. A következő epizódban váltunk; átterelődik egy másik karakter szemszögére ugyanaz az esemény, amivel még nem is lenne semmi gond, hisz régóta alkalmazott és többnyire bevált TV-s/filmes eszközről van szó, viszont a ShinKyo oly módon képtelen ezt a dramaturgiai eszközt normálisan felhasználni, hogy azt minimum tanítani kéne, mint elrettentő példát. Egyrészt semmi értelmét nem látom annak, hogy ugyanolyan hosszúságban kapjuk vissza azokat az eseményeket, melyeket egyszer már láttunk, másrészt a rengeteg karakter rengeteg eltérő nézőpontot jelent, és mikor már a harmadik figura (vagy csoport) szemszögéből látjuk kvázi ugyanazt immár sokadjára, hát akarva-akaratlanul is felmerül az emberben a kérdés, vajon tisztában vannak e a rendező és forgatókönyvíró urak, hogy ez így, ebben a formában igencsak amatőr. (És arról is jó lenne már leszokni, hogy shocking value =/= good writing…)

Shinkyo4

A sztori, a karakterek és a kivitelezés által produkált teljesítmény tehát legjobb esetben is egy baráti elégséges osztályzatra elegendő mindössze, viszont a korrekt aspektus megkívánja, hogy a többi szempontot is górcső alá vegyem, ahol azért már lényegesen jobb az összkép, de közel sem kiemelkedő.

Shinkyo3

Mikor a szezon elején elkezdtem ezt a cuccot, ami leginkább megfogott benne, az a hangulata volt, ami mostanra, a gyatra kivitelezésnek köszönhetően kissé eltompult, de nyomokban azért még fellehető. Az emberek kétségbeesését és majdhogynem reménytelen helyzetét változatlanul remekül ábrázolja az anime. További pozitív adalék a stratégiák alkalmazása, ami bár az esetek 50%-ban facepalm-kategória, de legalább próbálkoznak és nem is mindig jön össze minden, amit elterveznek. Az óriásölő felszerelést sokan szokták felhozni, mint a sorozat egyik markánsabb gyengepontját, amit én, ha lehet, mellőznék. Egyrészt vannak itt sokkal nagyobb gondok is, másrészt az már az elején világos volt számomra, hogy ez a gőzzel működtetett spiderman-cucc minden fizikus rémálma, de a műfaj ebben az esetben kibúvót jelent ez alól. A kardok használata viszont meglepően korrekt: vékonyak és könnyűek, ergo simán kinézem, hogy még a lányok is lazán lóbálják őket, valamint kopnak, az élük kicsorbul, cserélni kell őket, stb. Nice!

Shinkyo2

A technikai kivitelezés ugyancsak hagy néminemű kivetnivalót maga mögött. A grafika, a vastag körvonalak ellenére nekem abszolút bejön, viszont a sokak által egekbe dicsért animációt azóta is csak keresem… és keresem. Igen, az első pár részben még kényeztetve voltunk, de ez mostanra igencsak alábbhagyott. Én megértem, hogy a büdzsé véges mennyiségben áll rendelkezésre, pláne ekkora költségvetés mellett, viszont azt már nem, hogy részek óta minden negyedik jelenetet állóképek formájában kapunk csak meg, ha pedig van is valami mozgás, az közel sem folyamatos, néha pedig kimondottan trehány.
A zenékért viszont továbbra is thumbs up, bár az OP single a PV alapján hatalmas csalódás…  >_>

Shinkyo1

Őszintén? Ami eddig lement ebből a cuccból, az legfeljebb egy 5-6/10-es értékelésre elegendő csupán, de, hogy MAL-on átlagban már most 9.00-án áll, az számomra abszolút érthetetlen. (És két hét múlva recap epizód, szal tessék lélekben készülni rá…)

Advertisements
Explore posts in the same categories: Friss-ropogós, Minden más

64 hozzászólás - “Shingeki no Kyojin – félúton”

 1. icarusdes Says:

  Egy kérdés amire talán nem válaszoltál a posztban: olvastad a mangát?

  • Junchi Says:

   Nem, a mangához nem volt szerencsém, viszont azt olvastam, hogy ott is ilyen a tempó, csak akkor azt nem értem, miért nem próbál az anime legalább korrigálni rajta valahogy. Szal jó adaptálás =/= klónozás; pont az ilyenért készülnek az adaptációk, hogy az efféle kellemetlenségeket kiküszöböljék.

   Kiváló példa erre a most futó H×H sorozat, ahol ugyanúgy nem ismerem a mangát és ugyanúgy 1-1,5 fejezeteket dolgoz fel egy-egy rész, mégsem érzem azt, hogy állnánk egy helyben, sőt, fel sem tűnt, hogy ilyen lassan adaptálják a forrást, amíg nem olvastam.

   • icarusdes Says:

    Egyébként az a furcsa, hogy a manga nekem nem tűnik egyáltalán lassúnak az anime picikét igen. Valószínűleg az tette hogy ameddig utolértem addig tudtam falni a fejezeteket és nem volt a “mi van már mi fog történni” érzés 😀

   • Junchi Says:

    Hát meg most érted, a mangában azért mégiscsak Te diktálod a tempót és – gondolom – negyedannyi flashback sincs benne, meg ott biztos másképp csapódik le egy-két dolog, gondolok itt pölö az előző-előző részben a soha-el-nem-oszló porfelhőre.

    (De javítsatok ki, ha nem így van. :D)

 2. Bodoba Says:

  A történet nem haladásáról nem igazán az anime tehet, kisebb töltelék jelenetektől leszámítva a mangát követi, ami viszont tény és való kicsit lassú :D! Érdekes módon az emberek jóval türelmetlenebbek az anime-el szemben, míg manga havonta jön, addig az anime hetente és kb 2 max 3 részből kijön 1 fejezet.

 3. Rui-chan Says:

  Gondolom a fórum hozzászólásaimból lecsapódott, hogy bizony nagy fanja vagyok a cuccnak. AoiAnimén írtam is egy kisebb regényt, mégis hogyan kerültem bele ebbe az egész ShinKyo dologba. Mégis, az utóbbi három részben elég sokszor szaladt fel a szemöldököm a homlokomra, mondván kezdenek szépen átbillenni ama paci bizonyos túlfelére. Próbálkoztam a manga alapján belőni a 11., 12. és 13. rész történéseit, de alaposan elszámítottam magam. Igazából még mindig tetszik az anime, csak valahogy ott van a keserű szájíz a végén. Egyben reménykedek, hogy a második felére összekapják magukat. Most már nagyjából sejtem, hol szeretnék elvágni az eseményeket a 25. rész végén, viszont ez nem mentesíti a stúdiót a hibák alól. Btw, annyira látszik, hogy kevés a pénz és nem csak az állóképek miatt, hanem sokszor hátulról vagy oldalról mutatják az éppen beszélő szereplőt, nehogy szájmozgást kelljen rajzolni! >.<" Ugyanakkor néha olyan jeleneteket bele tudnak tenni, hogy csak pislogok, mert annyira jó a kivitelezése. Érdekes, hogy a 12. rész, a lassúságát tekintve is, majdnem másfél fejezetet dolgozott fel a mangából.
  Az a "porfelhő", ami egyébként titán/óriás füst, a mangában is elég sokáig megmarad. ^^"

  • icarusdes Says:

   Mondjuk nekem ezek a mozgó “állóképek” adják a hangulatát mert azok viszont rendesen és részletesen meg vannak rajzolva. Tetszik az egésznek a stílusa 🙂

 4. Leara Says:

  Sajnos egyet kell értenem a bejegyzéssel. Amennyire élveztem az első 2-3 részt, annyira nem jött be az utóbbi 3-4 rész, főleg a pacing miatt (leszámítva azt a részt, amikor a Scouting Legion akciózását mutatták egy kicsit, de velük meg úgyis elfogult vagyok :D). A manga szerintem pörgősebb és ezt úgy mondom, hogy már vagy 15 fejezet óta havonta 1 fejezetet tudok belőle olvasni 😀 (bár szó se róla, a mangaka is tudja húzni a dolgokat, ld. a legújabb 46. fejezetet :D). Bár az ilyesmit azért más papíron és más animációban adagolni.

  Pedig az elején még örültem, hogy lesz egy jó “shounen vasárnapom” a Shingeki és a HxH miatt, de most megint a HxH az egyetlen shounen amit 100%-osan tudok élvezni és annak ellenére izgulok rajta, hogy tudom, mi fog történni :D. Persze a Shingeki is javulhat még a második felében, igyekszem bizakodó maradni :).

  • Palacsintaxx Says:

   fúú neked is van blogod ugye? már olvastam korábban. Remélem nem tévedek, hát igen a HxH jó nagyon ,bár előre olvastam ott is a mangába, ezt a bogaras cuccot sajna nagyon elhúzzák benne,de egy darabig még izgi lesz.Hmm nézd meg ezt az animét 😀 Sakurasou no Pet na Kanojo vicces 🙂 nem shounen ,de szórakoztató a története és szerethető karakterek vannak, bár most az idei tavaszi és nyári szezonban is lesz pár érdekes anime. Ami nekem pl tetszett az a hataraku maou-sama,Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru ami élvezhető volt tényleg. Te ezeket már láttad?

 5. -OJ- Says:

  Én a 8.rész végén szabályosan lefejeltem az asztalt a copy-paste Hulk-képességtől, és azóta sem bírtam rávenni magam, hogy tovább nézzem a sorozatot.
  De ezek szerint nem sok mindenről maradtam le 😦

  • Rui-chan Says:

   Ismersz már annyira, hogy tudd, ezt most nem rosszindulatból mondom, de lehet dobnod kéne az animét. Eren képessége ezután többször előtérbe fog kerülni, szóval ha itt bukik nálad a történet, akkor a későbbiekben se fogod megszeretni.

  • Titkos Says:

   Én már előre olvastam más helyeken, hogy még viszonylag a sorozat elején két olyan fordulat van, ahol a fanok örökre kukázhatják a cuccot. Az egyik Eren lenyelése (“OMG, MEGHAL A FŐSZEREPLŐ MÁR ÍGY AZ ELEJÉN, ELFOGADHATATLAN!!!444”), a másik, amikor meg visszajön óriásként és kiderül a “Hulk-módja” (“Mi ez a faszság? Én itt reális győzelmet akartam, nem egy ilyen SSJ-módot a főhősnek, amiben aztán már minden óriást röhögve lenyom majd!”) Nekem mondjuk mindkét fordulat bejött, mivel akinek az elsővel van baja, az szerintem még nem látott elég animét, vagy nem tudom, akinek meg a másodikkal, attól kíváncsian várom a megoldást, hogy szerinte ha nem szerepelne a történetben a “Hulk-mód”, akkor mégis hőseinknek mennyi és főleg milyen esélye lenne arra, hogy valaha is többek lesznek, mint tálcán kínált kaja az óriásoknak? (Szintén manga nélkül borítékolható, hogy a Colossal, illetve Armored Titan is Erenhez hasonló “emberi Hulkok”. Ergo ha már Eren átalakulásán így kibuktál, akkor szerintem is hagyd a fenébe, mert láthatóan ez az óriássá változás a történet egyik fő szála lesz.)

 6. Dodgers Says:

  Ugyan még mindig úgy gondolom hogy van potenciál a sztoriban még az egyre lejjebb csúszó színvonal ellenére is, mégis egyfolytában az az érzés kerülget hogy vissza van fogva annak köszönhetően, hogy az író mintha nem igazán tudna építkezni arra az alapra, amit a felütés biztosítana. Néhány dolgot illetően jófelé tapogatózik, de ezt is sikerül visszafognia annak köszönhetően, hogy ez a tapogatózás kimerül a bevett néhány elem ugyanazzal az intenzitással történő állandó ismételgetéséből, amitől egy idő után már repetitív lett a sztori. Bár személy szerint a kiábrándító és a műanyag jelzőket is hozzávágnám mert egyre inkább csak fáraszt és kiábrándít a sorozat ezekkel az ismételgetésekkel ahelyett, hogy a jó értelemben vett feszültséget keltené, ami enyhén szólva gond ha azt nézem hogy az első két rész kis túlzással toronymagasan veri az azóta lefolyt epizódokat, bár az is hozzátartozik hogy az ismételt elemek akkor, ott még nem voltak ennyire agyonhasználva és kifárasztva. A postban említett kétségbeesés ábrázolása például kellemes lenne ha a “jóból is megárt a sok” elven nem adnák elő minden egyes alkalommal és ugyanazzal a lefolyással, a szereplőket illetően pedig jó meglátás az események túlzott ismételgetése, jobb lenne ha ezt az ismételgetést inkább lecserélnék egy korrekt karakterábrázolásra, a mostani felhozatalnál még az előrehozott flashback is többet ért ezen a téren.

  A pacing és a cliffhangerek helyzete pedig egy olyan dolog ami ugyancsak megállja a helyét mint postban szereplő megállapítás, és gyakorlatilag a sorozat legalapvetőbb rákfenéje per pillanat: azt véletlen se nevezném feszültségkeltő írásnak, amikor egy epizód történései szándékosan el vannak nyújtva csak azért, hogy a végén ott vágják el a fonalat ahol végre beindulni látszana a tempó, inkább nevezhető ez parasztvakításnak a javából. Azzal alapvetően nem lenne baj ha dialógus tölt ki egy epizódot, de úgy felesleges elővenni ezt a formulát ha a sok beszédnek se a szórakoztatási, de a tartalmi téren nincs alja, és csak azt a célt szolgálja hogy elhúzza az időt annak érdekében, hogy a cliffhanger az epizód végén üssön be (ellenpélda: -monogatari franchise; az speciel olyan hogy az esetek többségében akár egész nap elhallgatnám a dialógusokat és egy rossz szavam nem lenne).

  • Palacsintaxx Says:

   hidd el nem nagy szám előre olvastam anno amikor beharangozták ezt az animét a mangában, pocsék 🙂 látszott hogy az írója kezd kifogyni az ötletekből, és ott is csigalassúsággal halad a történet.

 7. Palacsintaxx Says:

  A pontozásod szerintem korrekt volt. Az meg hogy miért áll ö9 ponton a MAL-on? Szerintem egyszerűen érthető. A többség minőségi animét nem látott. Sokan narutofanok,esetleg más híresebb animét megnéztek, de olyat még nem nagyon láthattak ami érdemi történettel rendelkezik. A látvány pedig eye candiként működve vonzza a pontokat. Mert valljuk be szép szép 🙂 ,de azért idén tényleg már most voltak jobb animék is amik messze túlszárnyalják ezt a 😀 öhm végterméket . Sakurasou no Pet na Kanojo érdemes megnézni 2012-2013 as termék, tényleg csak ajánlani tudom. Olvashattok róla ilyen hmm bemutatót az animeadd… oldalán de az csak a felszínt kapargatja,vagy ez a hataraku maou-sama is elég szórakoztató volt a maga nemében 🙂 érdemes megnézni. Abban viszont nem értettem veled egyet hogy a reményvesztettséget jól ábrázolnák. Szerintem pocsékul sikerült.
  1. rendben megértem áttörték az óriások a falat a civil lakosság akit egy 2 méter vastag fal választott el 500 éven keresztül az óriásoktól 😀 akikbe csecsemőkortól belenevelték ha ilyet látsz fuss menekülj 😀 akinek a gyeremekei a harcban nap mint nap meghalnak , mit csinál ? Leblokkol bőg és áll mint a hülye, hogy learassák. Szánalmas. Azért háború idején nem hinném ,hogy lenne olyan ostoba ember aki állna órákon át és nézné ahogy zabálják a társait, mentené az írháját. Egyébként azt se mértettem ,hogy miért nem építettek ki valami földalatti alagút rendszert vagy óvó helye ilyen esetekre, ha már jelző rakéta meg gőzzel hajtott kilövő cucc van, ilyenre nem tellett a költségvetésből? Na mind1 🙂
  2. Miért bőg mindenki ?

  Jaj tényleg ,hogy tetszett ez az Armin kezéből kinő az óriás és úgy ül bent a nyakában mintha egy mecha lenne ? Ez a japán mecha fétish egy új megvalósulása szerintem 😀 mondtam hogy olyan mintha egy robotot irányítana a srác, egy korábbi hozzá szólásomban akkor csak kinevettél meg mosoly jelet raktál utána, most mi a véleményed ?

  • Titkos Says:

   “Az meg hogy miért áll ö9 ponton a MAL-on? Szerintem egyszerűen érthető. A többség minőségi animét nem látott. Sokan narutofanok,esetleg más híresebb animét megnéztek, de olyat még nem nagyon láthattak ami érdemi történettel rendelkezik.”

   Hát nem tudom, szerintem főleg az ilyen Narutóval (meg a jelenlegi shounen animék 90%-val) áll élesen szembe a Shingeki. Most szerinted komolyan egy szinten van ez egy Narutóval vagy Bleach-csel? Szíved joga amúgy, de számomra ez egy meglepő párhuzam lenne. Persze tény, hogy a sztori azért nem egy Steins;Gate, de szvsz így is jobban ki van dolgozva, mint amit manapság egy átlag shounen mangaka kiizad magából és eddig a kliséket is egész jól kerülgeti ki. Szvsz egy narutardnak meg főleg nem jönne be, azoknak minden egyes fejezetbe kell valami páli fordulat, de nem olyan szintű, ami a Shingeki epizódok végén van cliffhangerként (mivel azok általában az eddigi ismereteink szerint még logikusak is), hanem olyan elborult baromságok, hogy ha ez tényleg a narutardoknak íródna, Eren már nem csak Titán lenne, hanem szárnyai is nőttek volna, lézert lőne a szájából, meg hasonló fanboy-hülyeségek, miközben Mikasa részenként tsunderésen bemosna neki, Arminnal pedig kellemes, yaoi-felhangú beszélgetéseket folytatnának. (Ja és persze semmilyen hátránya nem származna abból, hogy átalakul óriássá, ellentétben ugye a canon sztorival, ahol egyelőre nem is használhatja orrba-szájba.) Hidd el, sajnos épp elég Naruto fejezetet olvastam már, hogy tudjam, mire gerjednek azok a fanboyok, nem erre, ők ezt szimplán unalmasnak találnák.

   “Mert valljuk be szép szép 🙂 ,de azért idén tényleg már most voltak jobb animék is amik messze túlszárnyalják ezt a 😀 öhm végterméket . Sakurasou no Pet na Kanojo érdemes megnézni 2012-2013 as termék, tényleg csak ajánlani tudom. Olvashattok róla ilyen hmm bemutatót az animeadd… oldalán de az csak a felszínt kapargatja,vagy ez a hataraku maou-sama is elég szórakoztató volt a maga nemében 🙂 érdemes megnézni. ”

   Bocs, de ezen majdnem felröhögtem. Mondod, hogy a Shingeki gáz, meg milyen messze van egy minőségi animétől. Eddig oké, mert bár nem értek ezzel egyet, de lelked rajta, szabad vélemény, meg ilyesmi. Viszont ezután bemondasz két másik címet, ami szerinted nem csak hogy jó, de “messze túlszárnyalja”. Ebből az első egy (már a címében is ordító) “otakucsapda” sorozat (legalábbis ez a “a csajom a petem” stílusú sztori engem max valami hentai-ban kötne le, abban is nem több ideig, mint 1-2 epizódig XD), ami aztán végképp semmi újat nem mutatott fel (max, hogy behozott egy újabb fétist a mainstream animék világába), a második meg ez a “Démonúr, mint Mekis pénztáros”, aminek annyi mentsége van, hogy legalább vicces, de szintén a szokásos dögunalmas és fanservice-es slice of life sorozat nulla történettel, amikkel minden szezon tele van és úgy 5-10 éve többnyire ezek uralják az adott szezon anime-chartjait.

   Apropó, azt pl. soha nem értettem, hogy amíg a Shingekihez hasonló cuccoknál a nézők minden egyes apró részletbe belekötnek (pedig itt a mangaka legalább PRÓBÁLKOZIK valami sztorit és világot összehozni), addig a fentebb említett és hasonló slice of life címeknél valahogy mindenki természetesnek veszi, hogy pl. sztori, mint olyan, nincs a sorozatban, vagy hogy ezekben általában nem csak egy “Mikasa” van, aki simán helyettesíthető lenne egy kivágott kartonlappal, hanem általában a szereplőgárda fele. Ami slice of life, annál ez mind megvan bocsátva azzal a kifogással, hogy “azért ilyen, mert életszagú”? És mindenkinek ilyen egyhangú az élete, hogy ezt be is veszi? Véletlenül sem az írók fantáziátlansága, vagy a “könnyebb út” választása miatt ilyenek, mi? 😛

   “1. rendben megértem áttörték az óriások a falat a civil lakosság akit egy 2 méter vastag fal választott el 500 éven keresztül az óriásoktól 😀 akikbe csecsemőkortól belenevelték ha ilyet látsz fuss menekülj 😀 akinek a gyeremekei a harcban nap mint nap meghalnak , mit csinál ? Leblokkol bőg és áll mint a hülye, hogy learassák. Szánalmas. Azért háború idején nem hinném ,hogy lenne olyan ostoba ember aki állna órákon át és nézné ahogy zabálják a társait, mentené az írháját. Egyébként azt se mértettem ,hogy miért nem építettek ki valami földalatti alagút rendszert vagy óvó helye ilyen esetekre, ha már jelző rakéta meg gőzzel hajtott kilövő cucc van, ilyenre nem tellett a költségvetésből? Na mind1 :)”

   Ugyanazt a sorozatot nézzük? Körülbelül száz éve jelentek meg az óriások először, a fal meg hogy lenne már összesen két méter vastag, ha a tetején komplett katonai szakaszok férnek el, meg pluszba még ágyúk, amiket síneken tologatnak? Vagy amikor mutatták, hogy a 15 méter magas titánok sorban jönnek át és ha jól rémlik, több is befért a lyukon egymás mögött. Két méter széles lenne egy titán is? Btw, arról hallottál már, hogy az ember leblokkol a félelemtől? Lehet mondani, hogy “erre nevelték gyerekkora óta”, de nagyon más iskolában tanulni róla, meg szemtől szemben ott állni a vigyori pofája előtt, aminek láttán bennem még nézőként is megfagyott a vér. Emlékszel a faszira, aki Misakát és Erent menti az elején? Ő elvileg képzett katona volt, de még ő is becsinált és inkább futásnak eredt a titán elől, nem állt le harcolni vele. Ezek után mit vársz a civilektől? A másik, hogy ez hülyeség, hogy nem menekül senki, mert akkor hogy lett volna tele a hajó túlélőkkel? Nyilván, ahogy a való életben, itt is egyénfüggő, hogy ki az, aki menekül és ki az, aki csak áll egy helyben és maga alá vizel, miközben felfalják. Az alagútrendszer nem rossz ötlet, de gondolom úgy voltak vele, hogy ha egy területet elfoglalnak az óriások, azt nem egyhamar foglalják tőlük vissza (sőt, miket beszélek, Titán-Eren előtt erre példa sem volt soha), annak meg nincs sok értelme, hogy az emberek a föld alá bújnak, ha jön a támadás, aztán végül nem egy óriás gyomrában döglenek meg, hanem étlen-szomjan egy “bunkerben”, mert ugye a készletek abban is elfogynak előbb-utóbb, kimenni meg nem mernek és amúgy is egyből megennék őket, ha a felszínen mindenütt óriások mászkálnak. Max annak lett volna értelme, ha a falakat és az alagútrendszert egyszerre csinálják, és az alagút behálózná az egész várost (vagyis ha egy fal leomlik, az alagúton át még bemenekülhetnek a következő fal mögé) de a fene tudja, lehet nem volt már annyi emberük, vagy tényleg “arra már nem telt a költségvetésből”. XD

   “2. Miért bőg mindenki ?”

   Azért nem feltétlenül mindenki, de felteszem, te aztán bátran és nevetve támadnád az óriásokat, mi? 😀 (Meg ez már eléggé szőrszálhasogató kérdés, ennyi erővel a Petben meg a Maou-samában miért sablonkarakter majdnem mindenki? :P)

   “Jaj tényleg ,hogy tetszett ez az Armin kezéből kinő az óriás és úgy ül bent a nyakában mintha egy mecha lenne ? Ez a japán mecha fétish egy új megvalósulása szerintem 😀 mondtam hogy olyan mintha egy robotot irányítana a srác, egy korábbi hozzá szólásomban akkor csak kinevettél meg mosoly jelet raktál utána, most mi a véleményed ?”

   Bár ezt Junchitől kérdezted, nem tőlem, de az eddigi részekben hol volt ARMIN kezéből kinövő óriás? Sőt, hol volt Eren kezéből kinövő? Arra gondolsz, amikor ágyúval akarják hármukat kinyírni, Eren meg gyorsan átváltozik és a kamera először a kezét mutatja, aztán a teste többi részét? Tényleg nem értem ezt a “kezéből nő ki” dolgot. (Vagy a hüvelykujj-harapásra célzol?) A másik meg, hogy ja, valóban emlékeztet a mechára, kvázi az óriás olyan, mintha Eren “bio-robotja” lenne, de ez miért baj? Ami már mecha műfajű, az automatikusan szar anime, vagy mi? Szvsz még mindig jobb, mintha a teljes teste alakulna át 15 méter magassá, aztán meg vissza és ezt minden harc során eljátszanák. (Főleg úgy, hogy közben a harcban a karja lerepül, a fél feje betörik, stb.)

   • Dodgers Says:

    “Bocs, de ezen majdnem felröhögtem.”

    Isten lássa kedvem igyekszem elfogadni mindenki véleményét, a Sakurasou-t illetően viszont mégis osztom ezt a reakciót: akármennyire is csalódás volt nekem eddig az SnK, azért úriemberek között is túlzásnak tartom a Sakurasou ilyen jellegű felsőbbrendűségét, és nem csak arra gondolok itt hogy az SnK és a Sakurasou annyira elüt egymástól, hogy nem volt érdemes az utóbbit ellenpéldának felhozni (a Gurren Lagann jobb ellenpélda lett volna szvsz, még az alapszituáció is hasonló valamelyest az SnK-hoz).

    Félreértés ne essék, a maga klisésen szentimentális, “kis kolesz kis, idézőjelesen problémás társasága a világ ellen” módján viszonylag kellemes volt a Sakurasou az első 15-16 rész alatt, onnantól kezdve viszont szépen beleesett abba a csapdába ahol a drámázás már csak túldramatizált önismétlés volt (igen, Sorata részéről is), a kolesz veszélybe kerülésének oka a sorozat vége felé pedig megért egy felnevetést mint csakazértis belepasszírozott plot device. A romcom műfaj másfajta, netán a kliséknek csak minimálisan/kevésbé behódoló megközelítését véletlen sem vártam tőle ahogy az épkézláb románcot se a fő-fő páros között, de többre jutott volna a sorozat ha visszafogta volna magát a vége felé, mert így aligha több egy tizenkettő-egy-tucat, a vége felé melodrámába és a kelleténél több szentimentalizmusba fulladó romcomnál.

   • Titkos Says:

    “…mert így aligha több egy tizenkettő-egy-tucat, a vége felé melodrámába és a kelleténél több szentimentalizmusba fulladó romcomnál.”

    Igen és főleg ennek fényében vicces, hogy Palacsintaxx egyik fő érve az lenne, hogy a Shingeki pont azért szar, mert szerinte ugyanezeket a negatívumokat tartalmazza. És akkor az ember most felteheti a kérdést, hogy ha egy fantasy sztoriba ágyazva zavarja a dolog (ahol pedig nem ez a fő szál, max “mellékesen” szenvednek), akkor egy tizenkettő-egy-tucat, slice of life otakusorozatban ugyanezek ellövése miért emeli nála egyből “szezon legjobbja” státuszba az adott cuccot? (Főleg, ha ez utóbbiban egyenesen főszállá lép elő a szentimentális drámázás, mivel szokás szerint nem történik benne semmi, aztán a végére össze akarnak dobni valami “nagy komolykodást”, ami egyébként a slice of life műfaj gyakori típushibája.)

   • Rui-chan Says:

    Ez a hozzászólásod eddig szépen elkerülte a figyelmemet. ^^” Nekem csak azért nem volt kedvem válaszolni, mert már így is erőteljesen Shingeki fangirl kategóriába tartozom, szóval mondhatni elfogult vagyok. XD
    Az alagútrendszer nem megléte meg lett magyarázva a mangában, amit Palacsintaxx elvileg olvas(ott), de valószínűleg ezt nem vette észre. A kézből kinövő óriásra gondolom az első átváltozást értette, amikor Eren a leharapott kezét nyújtotta fel, majd a következő jelenetben egy óriás karja robban ki a szakállas titán szájából. Ott sem konkrétan a kezéből nőtt ki, hanem az óriástest fokozatosan jött létre, mint amikor a kőnél változott át Eren.

    “Apropó, azt pl. soha nem értettem, hogy amíg a Shingekihez hasonló cuccoknál a nézők minden egyes apró részletbe belekötnek (pedig itt a mangaka legalább PRÓBÁLKOZIK valami sztorit és világot összehozni), addig a fentebb említett és hasonló slice of life címeknél valahogy mindenki természetesnek veszi, hogy pl. sztori, mint olyan, nincs a sorozatban, vagy hogy ezekben általában nem csak egy “Mikasa” van, aki simán helyettesíthető lenne egy kivágott kartonlappal, hanem általában a szereplőgárda fele. Ami slice of life, annál ez mind megvan bocsátva azzal a kifogással, hogy “azért ilyen, mert életszagú”? És mindenkinek ilyen egyhangú az élete, hogy ezt be is veszi? Véletlenül sem az írók fantáziátlansága, vagy a “könnyebb út” választása miatt ilyenek, mi?”
    A szívemből szóltál! Egy-két animétől eltekintve nekem a slice of life sorozatok egyáltalán nem jönnek be. Ha már ilyen a témája, akkor legyen valamivel megfűszerezve, mint pl. a Maou-sama. (Amiben a végére kicsit csalódtam, az 5. rész miatt másra számítottam.) Őszintén, a Sakurasou-ba kedvem sem volt belenézni, habár mindenki agyon dicsérte. Majd egyszer… talán. ^^”

   • Palacsintaxx Says:

    Jézusom ez tényleg kisregény volt. Nem értette a hozzászólások lényegét, csak megjegyeztem hogy jobb valamilyen szinten, Persze ez japán féthis a csajom az állatom ,igazából a humor szerintem a mellékszereplők cselekedeteiből bontakozott ki. Legyen igazad talán nem a legmegfelelőbb párhuzamokat állítottam melléjük, ide soroltam volna még a silver spoont is ami nekem tetszett a humora miatt.A mangáját is jónak tartom. Nem egy kategória egyik sem, de valahogy jobban szórakoztatnak. Ide shounen anime kell párhuzamnak akkor ott a blood lad. A mangája tetszett animéből még csak pár részt láttam ,de az is kellemes volt.

    “Ugyanazt a sorozatot nézzük? Körülbelül száz éve jelentek meg az óriások először, a fal meg hogy lenne már összesen két méter vastag, ha a tetején komplett katonai szakaszok férnek el, meg pluszba még ágyúk, amiket síneken tologatnak? Vagy amikor mutatták, hogy a 15 méter magas titánok sorban jönnek át és ha jól rémlik, több is befért a lyukon egymás mögött. Két méter széles lenne egy titán is”

    Bocsánatot kérek, hogy nem szolgáltattam tökéletes mértani pontossággal lemért adatokat a fallal kapcsolatban. Bár megjegyzem a vastagságát illetően jól fogalmaztam. Mivel a fal maga nem olyan vastag üreges, ha jól emlékszem óriások vannak befalazva 🙂 egy vékony fal réteg mögött egy üregben :)na mind1. Akkor azt magyarázd meg nekem hogy hogyan falazták be az óriási titánokat ?:) ha ugye “logikusan” van felépítve a történet ahogy te fogalmaztad.

    “Btw, arról hallottál már, hogy az ember leblokkol a félelemtől? Lehet mondani, hogy “erre nevelték gyerekkora óta”, de nagyon más iskolában tanulni róla, meg szemtől szemben ott állni a vigyori pofája előtt, aminek láttán bennem még nézőként is megfagyott a vér. Emlékszel a faszira, aki Misakát és Erent menti az elején? Ő elvileg képzett katona volt, de még ő is becsinált és inkább futásnak eredt a titán elől, nem állt le harcolni vele. Ezek után mit vársz a civilektől?”
    Ezt most részletekbe menően kivesézem mert látom pontról pontra lekell írnom. Persze megértem a véleményed, hiszen ha tetszik a sorozat akkor megvédi az ember. Én is elvárom ha kritizálok valamit, akkor ha valaki ellenvéleményt ír, írja le azt is hogy miért jó. Vagy ha karakter fejlődésthoz fel a szereplő gárda, milyet és hol észlelhető. Tehát amikor láttuk a betörést a képen megjelenő emberek többsége valóban nem menekült. Persze az emberek lebénulnak a félelemtől hallottam már ezt. Elég szomorú hogy a “képzett” katonák is lebénulnak akik azért látják őket napi szinten a falról, illetve ki is mennek harcolni ellenük,de legyen. Bár nem tudom pontosan nem számoltam meg, de azért kerekítek akiket láttunk embereket azoknak a 90% leblokkolt.. Akkor ez milyen hadsereg ? Nevetséges nem? Elég szomorú hogy rajzolt karakterektől te is megijedsz. Szerintem az emberek többsége még mindig futásnak eredne. Igen valóban a hajókon voltak emberek. Viszont ha részletesen figyelted az animét nem láttad emberek tömegét hömpölyögni az utcákon a hajók felé. Csak tessék lássék módon oda rajzolta a mangaka a mangában hogy van ilyen is nem halt ám meg mindenki. Nincs átmenet vagy állnak ,
    és megeszik őket ,megjegyzem túl sokszor használja a drámaiság kifejezésére azt a már már elcsépelt döbbent arckifejezést a rajzoló ,minden egyes részben fél órán keresztül ezt bámulni nem épp izgalmas.

    ““Jaj tényleg ,hogy tetszett ez az Armin kezéből kinő az óriás és úgy ül bent a nyakában mintha egy mecha lenne ? Ez a japán mecha fétish egy új megvalósulása szerintem 😀 mondtam hogy olyan mintha egy robotot irányítana a srác, egy korábbi hozzá szólásomban akkor csak kinevettél meg mosoly jelet raktál utána, most mi a véleményed ?”

    Bár ezt Junchitől kérdezted, nem tőlem, de az eddigi részekben hol volt ARMIN kezéből kinövő óriás? Sőt, hol volt Eren kezéből kinövő? Arra gondolsz, amikor ágyúval akarják hármukat kinyírni, Eren meg gyorsan átváltozik és a kamera először a kezét mutatja, aztán a teste többi részét? Tényleg nem értem ezt a “kezéből nő ki” dolgot. (Vagy a hüvelykujj-harapásra célzol?) A másik meg, hogy ja, valóban emlékeztet a mechára, kvázi az óriás olyan, mintha Eren “bio-robotja” lenne, de ez miért baj? Ami már mecha műfajű, az automatikusan szar anime, vagy mi? Szvsz még mindig jobb, mintha a teljes teste alakulna át 15 méter magassá, aztán meg vissza és ezt minden harc során eljátszanák. (Főleg úgy, hogy közben a harcban a karja lerepül, a fél feje betörik, stb.)”

    Ugye ezt írtad. Valóban elírtam a nevet óóóó bocsánat megsértettem szent animéd. Amikor írtam a kommentet a mangában előre olvastam. Ott ha te is beleolvastál volna, bár tudom lehet nehezedre esik láthattad volna hogy a kezéből nő ki a mecha. Később az animében is utalnak rá amikor apuci inekciós tűvel szurkálja a kis fiát a keze azon részén. a 9. résznél dobtam a sorozatot ,de a későbbiekben lehet hogy már láttad,gondolom ezt nem változtatták meg az animében.
    A kérdésedre válaszolva nem nem minden mecha sorozat rossz. Vannak kifejezetten jók is. Csak nevetséges ,hogy mindig próbálják beleszőni az animék nagyrészébe.
    Az utolsó pár sorod pedig hatalmas öngól volt. Ha előre olvastál volna a mangában amit ugye nem tettél, pedig azt hittem hatalmas rajongó vagy. Akkor láttad volna, hogy az fog történni amit írtál. Eren átalakul betörik a fejét letépik a karját. Sőt lesz olyan amikor csak alap erennek leharapják mind a két lábát és karját majd az alap erennek visszanő.Betörik a fejét orrát stb. Azt viszont még mindig nem olvastam a hozzászólásodban /és most lehet hogy később írtad ,átolvasom majd az egész oldalt ígérem,de most csak erre reagáltam/ ,hogy miért tetszik neked az anime miért jó? Azt láttam hogy belekötöttél a kifogásaimba,de azt nem mondtad hogy nincs igazad, csak pár apró tévedést hoztál fel, hogy a nem 500 éve bocsánat nem jegyeztem meg a pontos számot hanem csak 100 éve történt ez a katasztrófa, és hogy a fal nem két méter magas hanem x méter bocsánat tényleg legközelebb lemérem neked egy vonalzóval ha nézem ezt az animét és majd arányokat felhasználva /ember méret stb/ átváltom neked pontos méterbe.A japán robot féthist sem cáfoltad meg, inkább egyetértettél velem,de igazad van vannak jó mechás animék is. Ez pont nem az.

    Jaj igen azt is írtad, hogy ha egy óriás jönne nekem én nevetve rontanék e neki . Hááát hmm igazad van én nem lennék olyan hülye hogy megtámadjam. Kapásból megpróbálnék elmenekülni, nem csak állnék és hagynám hogy felfaljanak. Ahogy szerintem az olvasók 99% a is tenne. A maradék egy lehet hogy neki rontana,az olyan hősök mint te akik megijednek a rajzolt karaktertől.

    még egy végére, mert az én hozzászólásom is kisregény lett. Bocsi a kései reagálásért ,az oldalt nem gyakran olvasom a sok komment között pedig elveszett a tiéd is. Azért meg ne haragudj senkire ha éppen negatív véleményt ír a kedvencedről . Nekem is vannak olyan animék amiket szeretek.Ha már shounent kell felhozni akkor . Bastard, Hakime no Ippo , Kenichi the strongest disciple, és ez csak pár, egyik sem igazán komoly és drámai darab,de ha az kell akkor Code Geass szerintem ide illik annak is kellemes a története. Mindegyik rengeteg karaktert mozgat ,mindegyiknél tapasztalható jellemfejlődés, na jó talán a kenchinél nem. Egyik sem mai darab, és mindegyik jobb mint a attack on titan.
    Én amikor megnéztem az AA-n a kommenteket felháborodtam. Hiszen 1 rész után az évezred legjobb animéjének nevezték 10/10 et adtak rá, megjegyzem azok fele később a blood lad-al tették ugyanezt 1 rész után. Az év animéjének is nevezik, miközben még egy fél év van hátra. Emlékszel korábban mi volt a SAO-val hasonló volt a hipe ja és mi lett a vége? Ha logikusan nézel egy animét, nem a külsejét nézed, hogy szép e vagy sem, hanem a történetet, a cselekményt ,az viszi el a hátán az animét . Ha az attack on titan történetét nézzük nem ér 10/10 pontot. Engem hidegen hagy hogy neked a kedvenced e vagy sem. Nem pocskondiázom a sorozatot , csak rávilágítok a hibáira . Legyél bármennyire is hatalmas fan elkell fogadnod hogy nem tökéletes. Látom hogy fájtak ezek a jelzők amikkel illettem a sorozatodat ,de gondolom azért mert az igazság fáj, nem az év animéje és nem is lesz az évezred darabja. Írd le hogy miért olyan “kurva jó” a sorozat mert arra kíváncsi vagyok példának okáért. Attól meg nem lesz jó a sorozat hogy “húúú armin olyan helyes jaj ezért 10/10” vagy “fúúú olyan mély és drámai mint az elfen lied” ami megjegyzem szintén közepes darab ,nem tudom hogy mi drámai volt benne, hogy egy félőrült lány mindenkit szarrácseszett, sőt még azt is lusták voltak meganimálni ahogy csinálta csak robbantak szét a testek 🙂 na mind1. Hanem írd le hogy ez azért jó szerintem mert …. és kész 🙂

 8. Junchi Says:

  AA-n olvastam amúgy, hogy a rendező ugyanaz a fazon, aki a HotD és a Guilty Crown(!) fölött is bábáskodott, szal már kezdek érteni bizonyos dolgokat. 😀

  • Rui-chan Says:

   Na, igen. >___> Járna a rendezőnek egy alapos verés. >:] Tudom, sokan szeretik a HotD-t, de nálam kiverte a biztosítékot. A Guilty Crown-ról pedig inkább nem mondok semmit. (Annak is le kéne vinnem az értékelését, az 5 pontot soknak érzem a 10-ből. ^^”)

  • Junchi Says:

   Nálam a HotD egyike a nagyon kevés ecchi animéknek, amiket komálok. :3

   A Guilty Crownnak meg igen, _túl_ lágyszívű értékelés az az 5/10.

 9. Skydragon Says:

  Igazából, minden lényeges szempontot elmondtatok, ami mindannyiunk eszében jár, de azért még nem adom fel a lassúsága/bárgyúsága ellenére sem (akárhányszor hallom valamelyik epic zenéjét még mindig kiráz a hideg), majd az idő eldönti, hogy hová fajul ez az egész.
  Addigis csodáljátok eztet itt:

  ❤ :]

  • Junchi Says:

   Igazából én is bízom abban, hogy visszatalál a színvonal ahhoz a mércéhez, amivel még az elejét mértük. Ha meg nem, hát kaptunk egy újabb wasted potential cuccot.

   A videót köszi, bár már csekkoltam. 😀 (Félelmetes a fazon.)

  • Palacsintaxx Says:

   az idő elindöntii? olvass előre a mangában 🙂 majd meglátod hová fajul, más történetet nem nagyon találhat ki az anime rendezője sem 😀

 10. Cbeirne Says:

  Régen sok animét megnéztem, de mostanában már csak évente 1-2-őt jó, ha megnézek. Tavaly és idén ebből adódóan a Shiki-t, a Madokát és a Steins;Gate-et láttam, mondván, ezek tűnnek a legjobbnak. Nem tudom és nem is igazán érdekel, hogy volt-e több jó, a lényeg az, hogy ebben a szezonban meg egyedül a ShinKyo az, ami nem riaszt el rögtön a fenébe a dizájnnal vagy a sztorival. A lassú pacingről az e heti epizód után tettem le, hogy védeni fogom ha feljön valahol, mert már nekem is kezd az agyamra menni. A karakterek közül meg Mikasát kezdem el erőteljesen nem szívlelni, mert annyira egysíkú szegény, hogy nem hiszem, hogy a live actionben külön pénzt kéne pazarolniuk egy színészre, elég lesz, ha egy életnagyságú cardboard cutout-ot raknak ki a helyére, az akciózó Mikasát meg meganimálják. Armint viszont elkezdtem megkedvelni, pedig az ő kis szőke buksiját meg a kezdetektől ignoráltam, annyira sokat szenvedgélt szegény.

  Tudom jól, hogy én vagyok a 0,0001%, hiszen nem érdekelnek már nagy mennyiségben az animék, de egy biztos: a sokat szidott ronda dizájn ennél a mangánál, ami az animében erős renoválást követően adaptálva lett, megmentette a szememben a ShinKyo-t mikor úgy döntöttem, nézni fogom. Nyilván a történettel karöltve. Mert őszintén szólva, engem már a nagy szemek és két kilométer lábak már nem nyűgöznek le, mondjuk lehet azért, mert lány vagyok, és a nagy tőgyekkel támadó animéket meg egyenesen rühellem és szánalmasnak tartom. Az egyediség a kulcs, ha már animét nézek, meg hogy legyen benne plusz. Azért a ShinKyo-nál befigyel az egyediség, NE, NE harapj, mert ezt az alapkoncepcióra értettem. A tesóm például fosik az óriásoktól, nyilván tudja hogy ilyenek nincsenek, lévén velem egyidős, de valahogy mégis egyedi. Míg például egy “sima” animében, miért is váltana ki belőlem érzelmeket egy bishi? Plusz, hogy nem beszélnek; hidegrázást és instant agyfaszt kapok a bishik elcseszett “HáhuháhuHÁÁÁÁÁÁ!” vagy “NYÁÁÁÁHHHHH!” felkiáltásaitól. A démonokkal meg ilyen dögökkel az animékben ellenségként meg az a gáz, ahogy tapasztaltam még anno, hogy teljesen tétnélküli a velük való harc, mert maximum az hal meg, akinek már a belépésekor nagy célzókereszt volt tetoválva a homlokára. Persze ez a ShinKyo-ban is jórészt így van, meg befigyel az is, amit egy kommentelő már megemlített, a teljes kékhalál a szereplők agyában mikor vért/beleket/agyvelőt/krumplit/másodfokú egyenletet látnak, de nagyságrendekben igenis érzékeltetve van az, hogy ebben az univerzumban nem babra megy a játék. Na most, hogy jól belenyalintottam a felém képzeletben pucsító mangaka csupasz kis japán fenekébe, annyit akartam közölni, hogy mint a nézők többsége, nem adom fel a nézést, meg a reményt sem. Még mindig simán jobban megéri nézni, mint a sok töménytelen baromságot a szezonban. Ja és jut eszembe: aki azt művelte a Bakemonogatari 2. évadjával, amit, az menjen már a jó picsába, mert imádom a pergő, sokszor értelmetlen, de igen szórakoztató párbeszédeket, de csak akkor, ha éppen nem a húgát készül becserkészni a főszereplő.

  • Titkos Says:

   “Az egyediség a kulcs, ha már animét nézek, meg hogy legyen benne plusz.”

   Ámen! (Meg úgy a postod 90%-ára is, de főleg erre a mondatra.) Apropó, bírom amúgy, hogy a drága Highschool of the dead anno tizedennyi fikát nem kapott, pedig az aztán tényleg nem szólt többről, mint valami amcsi darahorror, amiben jönnek a csúnya gonosz zombik, de a tökös, fasza középiskolás brigád (ki más, ha nem ők…jézusom…) rendet vág a városban. Azért a Shingeki szvsz “kicsit” több ennél, meg jobban össze van rakva. Btw, ha ez megnyugtat, férfi létemre hozzád hasonlóan a tököm tele van azzal, hogy manapság tényleg kb. évi egy ilyen sorozat érkezik, mint akár a Shingeki, akár az általad felsorolt másik három, amit néztél, mert a többi szezon telítve van ezekkel a bögyös-faros (vagy éppen deszka-lapos), nőre csak távolról emlékeztető képződmények kalandjaival, akik mellé csak úgy mutatóba löknek oda egy (férfira szintén csak távolról emlékeztető) nebáncsvirág lúzert. Akkor már inkább a moe-óriás, azon legalább tényleg tudtam röhögni… XD

 11. Junchi Says:

  A karakterek közül meg Mikasát kezdem el erőteljesen nem szívlelni, mert annyira egysíkú szegény, hogy nem hiszem, hogy a live actionben külön pénzt kéne pazarolniuk egy színészre, elég lesz, ha egy életnagyságú cardboard cutout-ot raknak ki a helyére

  Lol, találó hasonlat. Szerencsétlennek annyi karaktere sincs, mint egy statisztának… ^^”

  és a nagy tőgyekkel támadó animéket meg egyenesen rühellem és szánalmasnak tartom.

  Akkor bizony már ketten vagyunk.

  a teljes kékhalál a szereplők agyában mikor vért/beleket/agyvelőt/krumplit/másodfokú egyenletet látnak

  Na most, hogy jól belenyalintottam a felém képzeletben pucsító mangaka csupasz kis japán fenekébe

  xDDDD Hol voltál Te eddig és miért nem kommentelsz gyakrabban hozzám? 😀

  Btw az nem a Bake második évada volt, hanem a Nisemonogatari. A Bake tényleges második évada most jön majd júliusban és kétszezonos lesz.

 12. Robertó Says:

  http://archive.foolz.us/a/thread/86227404/

  Az az első post… 😀 Persze az SnK még mindig nincsen SAO szinten, de ha tovább erőltetik a drámát, és tovább húzzák a dolgot akkor még lehet. Na jó nem, a SAO valószínűleg verhetetlen a kategóriájában. De engem igazából az zavar, hogy mindkét animét ugyanaz a réteg karolta fel -> az elején eldöntik hogy jó, és később erről az álláspontról lehetetlen őket elmozdítani. A manga amúgy nagyon tetszik, de nem értem az animében miért kellett hozzá 3-4 epizód hogy odébbrakják azt a követ… :/

  • Junchi Says:

   Mit ne mondjak… a hasonlóságok valóban magukért beszélnek, noha azért még így is ég és föld a két sorozat, mind minőségben, mind a fanok összetételét illetően.

   Plusz én azért még bizakodok, hogy a recap epizód után összekaparja magát az anime. Ha meg nem, hát kaptunk egy sokadik wasted potential sorozatot, amit az amatörizmus és hozzá nem értés vitt a sírba. :/

   • icarusdes Says:

    Azt gyanítom, hogy azért haladnak ilyen lassan, mert félnek attól hogy beérik a mangát gyorsan, de pont ezzel rontják el magát az animét :/

  • Titkos Says:

   “az elején eldöntik hogy jó, és később erről az álláspontról lehetetlen őket elmozdítani. ”

   De mi van azzal, akinek még mindig tetszik? 😀 Sőt, jobban, mint anno az első részek? 😀

   “A manga amúgy nagyon tetszik, de nem értem az animében miért kellett hozzá 3-4 epizód hogy odébbrakják azt a követ… :/”

   Hogy a Trost arc vége pont egybeesen az anime felével.

 13. SaiyaGin Says:

  Osztom a többség véleményét: nem rossz sorozat, de az idő múlásával egyre csökken az anime minősége.

 14. IgloO Says:

  Myanimelisten már nincs 9 felett, de érdekes mert anidb-n meg épp csak 8 fölött van.

 15. Junchi Says:

  Még futó sorozat, szal egyelőre az average-et kell venni és nem a ratinget.

  Amúgy szerintem annyira nem érdekes, lévén az AniDb-re járók átlagéletkora jóval magasabb, mint a MAL-os brigádé.

 16. morwen Says:

  Nálam is 7-8 között van, nem igazán jön be a gyakori váltás a pókemberes akció és a pillanatra megáll a szereplő és elgondolkozik a háború borzalmain jellegű jelenetek között. Ha akció anime akar lenni akkor a jelenetek dinamikája látja kárát a moralizálásnak, ha meg valami lélektani, háború-ellenes társadalomkritika bigyó, akkor jobban ki kellene bontani és nem megragadni az egyes szereplők tapasztalatainál, hanem általános fogalmakat felvázolni.

  Másrészt most komolyan nem képesek 9 részes keresztül kitalálni új címet? (Battle of Trost 3546756) Én értem hogy legyünk hűek a mangához, meg egy fejezet az egész, csak kiábrándító látni az epizódok címeit.

  Mondjuk még tényleg az elején van a sztori de már most is vannak irányváltások, pl. Eren eleinte a par excellence rasszista, olyan fajgyűlölő szövegeket tol, amiket animékben a főgonoszok szoktak, aztán az utóbbi pár részben főhősünk “életcélja” megváltozik az “irtsuk ki az óriásokat”-ról a “külvilágba való kijutás”-ra, és ehhez köti a szabadság fogalmát. Persze a második magával vonja az elsőt, de fókusz eltolódik, a fajirtásból, mint célból csupán eszköz lesz. Nyilván lesznek még csavarok a titánok természetét illetően, és a japánokra inkább az jellemző, hogy a happy end valami együttélésben valósul meg, nem az egyik fél teljes kiirtásával. Szóval várható valamiféle erkölcsi fejlődés is, de szerintem el fogják tolni ezt az oldalát és inkább a fájtolásra, a csavarokra meg a kicenzúrázott erőszakra fognak gyúrni, és pár részenként megölnek egy mellékszereplőt, akit amúgy se sokat szerepeltettek.

  • Junchi Says:

   Most ez a legutóbbi, 13-as rész egész tűrhető lett, leszámítva az elcsépelt shounen-i “küzdj, küzdj, KÜZDJ” jelenetet. (És hála a jó égnek, véget ért végre Defense of Namek Trost…)

  • Titkos Says:

   Békében élni azzal a fajjal lehet, amelyiknek nem az az életcélja, hogy megölje a sajátomat. Sőt, ez nem csak életcél, amennyit eddig láttunk belőlük, az óriásokat kvázi “erre tervezték”, mivel még csak nem is arról van szó, hogy mondjuk emberevés nélkül éhen halnak, hanem egyszerűen ezek “emberölő gépek”. Azt a párat leszámítva, amelyikben valszeg ember “ül”, még agyuk sem nagyon van, szóval nem is igazán tudom, hogy lehetne kihozni ebből értelmesen egy “békés” endinget. Kb. annyira lenne logikus valami ember-óriás béke a sztori végére, mintha a HOTD-ban az embereket és a zombikat akarnád kibékíteni.

   Amúgy emlékeim szerint a kinti világba való vágyódás igenis hamarabb megvolt Erenben, eleve azért vágyott a falon túlra, illetve zavarta őt, hogy a legtöbb embernek tökéletesen megfelel ez a “bezárt életmód”. Az már kérdés, hogy mivel a többiek is a titánok miatt nem mertek kimenni a nagyvilágba, ezért őket kezdte gyűlölni, de igazából a nagymértékű “fajgyűlölet” (lol… XD) akkor ütött be nála, amikor a szeme láttára az egyik “más fajú” megette a saját anyját. Azt gondolom, ez elegendő motiváció. 😀

   Meg nem azért, de ennél “emberibb” ellenfelekkel operáló shounenekben is simán ki szokták csinálni a jófiúk az ellenséges tábort (pl. számold meg, hogy hány homonculus marad életben az FMA manga végére, pedig ha valami, akkor az egy ritka jól és értelmesen összerakott sztori), akkor majd pont az ilyen agyatlan zabagépeknél jönne fel az erkölcs kérdése? Szerintem kissé irreális elvárásaid vannak a sorozattal szemben, mind műfajilag, mint történetileg, így ne is csodálkozz, ha csalódni fogsz benne, főleg, hogy már le is írtad a “forgatókönyvet”, hogy miért fogsz. ^^”

 17. sirok0001 Says:

  Túl hosszúak a hozzászólások, nincs kedvem végigolvasni. Annyit, hogy mostanában a 3 bizonyos shounen manga mellet az említett 2-t a HxH(2011.), illetve ezt nézem. Nekem tetszik még, de elbarmolták az egy helyben toporgással sok esetben…, de ezt úgyis már kifejtettétek. 🙂 De mindenképp megemlíteném, hogy ebben a szegényes, gyatra felhozatallal szemben jónak számít. Ezt a recapos baromságot egy különálló résszel kellett volna megoldani…, de tényleg kezd egy kicsit alábbhagyni a hangulat. A HxH az király eddig.

 18. Titkos Says:

  Fú, akkor most bajban vagyok, én vagyok az egyetlen, akinek még mindig marhára bejön? 😀 Oké, valóban, az utóbbi 2-3 epizód (10-11-12) tényleg iszonyú sebességgel haladt, de előtte semmi különösebb gondom nem volt a cuccal, a 13-as rész pedig megint egész jó lett, szerintem még egy recap, aztán visszaállunk a megszokott tempóra, legalábbis nagyon remélem. De egyelőre úgy vagyok vele, hogy az utóbbi részek lassú tempója azért kellett, hogy a Trost Arc pont a sorozat felére jöjjön ki. Mint ahogy sokszor az adott részt is azért húzták, hogy cliffhanger vége legyen, ahogy Dodgers találóan rámutatott. Persze ez utóbbit fel lehet fogni rendezői szemétségnek, de nekem egészen odáig nincs bajom vele, amíg az a cliffhanger tényleg meglepő/sokkoló. Ez persze nem mindig sikerült nekik, pl. elég gáz volt, amikor egy egész epizód arra ment el, hogy Armin hogyan téríti észhez óriás-Erent, aztán a “nagy meglepi” az volt a végén, hogy Eren magához tér és újra képes irányítani az óriást, de talán 1-2 ilyen “gagyibb vég” volt csak az eddigi 13 rész alatt.

  Viszont valamit le kéne szögezni: Itt kvázi borítékolható volt, hogy eléggé lassú lesz még a manga is. Mondom ezt úgy, hogy nem olvasom a cuccot, majd csak az anime vége után kezdek bele, de mit látunk már az elején is? Száz éve tomboló óriások, az emberek egyetlen metropoliszba szorultak vissza, minden csatát sorra elvesztenek, stb-stb. Ordított az egész koncepcióról, hogy ha nem is Narutós végtelenségekig, de jóóóó hosszaaaaan el lesz ez nyújtva, egyrészt, mert egy ilyen alaphelyzetet nem lehet 7-8 kötet alatt lezavarni, másrészt mert ugye a mangabisznisz is megköveteli, hogy lehetőleg ami sikeres, az minél tovább fusson. Azt persze majd az idő dönti el, hogy a fazon mennyire tudja a sztorit kézben tartani, meg ilyesmi, de eddig teljesen reális szerintem, hogy még csak most aratták első győzelmüket az óriások felett és ahhoz is egy “Hulk” kellett. (Mivel ha nem kellett volna, hanem van valami tuti fegyverük, már nyilván nem itt tartanának.) Viszont egyelőre még a “Hulk” is instabil, vissza kell foglalni egy teljes kerületet, amit ugye az első részben megszálltak és még ha sikerül is, utána ott vannak a falakon kívüli óriások. Aki egy ilyen sztorit mondjuk 20 kötet alatt végigvisz és lenyom, annak pacsit adok. Ez valami 20-30, vagy még hosszabb kötetszámú sorozat lesz.

  A fentiek fényében azt sem árt megnézni, hogy a manga jelenleg hol is tart. Két éve megy, ami nem sok idő, ha figyelembe vesszük, hogy havi, ergo mire az anime 25 része lemegy, szerintem az eddigi mangafejezetek fele adaptálva lesz és nem marad annyi sem, ami akár egy újabb 25 részes második szezonra elég lenne, szóval még így is várhatnak. Ennek fényében érthető, hogy ahol tudják, húzzák valamennyire a sztorit. Gondolom eldöntötték, hogy a Trost-sztorinak bizony ki kell tartania az első szezon végéig, ha a fene fenét eszik is és tartják is ehhez magukat, sőt, a recap is valszeg emiatt kell. Ennek ellenére szerintem nem “buta” a rendezés, határozottan jó dolgokat raknak be, pl. én örültem, hogy az unalmas “Eren kiképzése, avagy Angyalbőrben óriások közt” kadétsztorit még az elején lezavarták, a mangában ugyanis flashbackként bukkan fel később, amikor már javában darálnak és el tudom képzelni, mennyire izgi lehetett az olvasóknak, hogy Erent épp lenyelik, vagy valami hasonló szörnyűség történik, erre bumm, a sztori visszaugrik a múltba és nézhetjük a dögunalmas kiképzést. Apropó, csodálom, hogy mindenki úgy az elejétől van elájulva, mert kb. csak a hangulat fogott meg ott, az is leginkább csak a legelső, illetve talán még a második részben. Bár azokat ennek ellenére is untam, mivel főszereplőink még gyerekek, kb csak az utalások miatt volt fontos (pl. hogy Apu mit is csinál), meg hogy megismerjük az óriásokat, de amúgy ezt és a titán-támadást leszámítva a szokásos shounen-húzás már az eleje is. Utána a kadétsztori végképp a halálom volt, szóval mondhatnám úgy is, hogy nekem a Shingeki igazából a negyedik résztől kezdődött el és a húzás ellenére a legutóbbi részekkel sem volt más különösebb bajom. 🙂 Szóval ehhez még annyit, hogy senki ne várja, hogy majd a 25. részben már epic bossfight lesz Eren-Titán és a Colossal Titan között, aki mégis ilyesmire számít, az rossz sorozatba kezdett. A manga és az anime is nagyon messze van még szerintem a lezárástól.

  Szal a pacingről is úgy ennyit mondanék, 2-3 epizódnyi lassulás még nem a világ, szerintem most újra felpörög majd. Az állóképek meg eskü nem tűntek fel, mármint persze, láttam, hogy sokat használják őket, de nem éreztem zavarónak a jelenlétüket.

  De persze eddig jobbára csak azt magyarázgattam itt, hogy üzletileg miért éri meg nekik így csinálni a dolgokat, úgyhogy térjünk rá Junchi konkrét problémáira:

  “A legnagyobb csorbát mindenképp a sztori szenvedte el. Konkrétan mit tudtunk meg ezalatt a 12(!) epizód alatt? Ismerjük az alapszitut, meg tudunk egy-két infót az óriásokról, illetőleg egy-két elszórt foreshadowingot a későbbiekre nézve, de ennyi. Félidőnél járva ez így igencsak soványka, és itt bizony még a műfaj sem jelent kibúvót. ”

  Félidő, de nem a sztorinak, csak az anime első sorozatának. ^^” Ez az egész “Shingeki anime season 1” kb. annyira fogja bemutatni szerintem a teljes sztorit/világot, mint mondjuk ha valaki az SW-ből csak a New Hope-ot nézné meg. Egy felvezetés, ahol az igazán durva infók és ellentámadás már pont nem fog belekerülni az animébe. Valószínűleg ha majd halad előre a manga és esetleg összegyűlik annyi fejezet, hogy megérje az animéből egy S2-t csinálni, az már kevésbé lesz “egyhangú”. (Hány olyan shounen animéről tudunk, aminek úgy lett vége, hogy a mangát olvasó fandom egy emberként kiáltott fel: “Bakker, ne már, a mangában innentől kezdődnek csak az igazán durva dolgok!”. Bár mondom, itt nem olvasom még a mangát, de nem lennék meglepve, ha a Shingek is egyike lenne ezen sorozatoknak.)

  “A karakterek hasonló cipőben járnak – fájdalmasan felszínes, üres és semmitérő az egész bagázs, és az, hogy a comic relief csaj legyen a cucc legjobb karaktere, az még kifogásnak is rossz. Ha van is valami fejlődés vagy érdemi előrelépés, az rendszerint kerüli a permanensséget, vagyis csak arra a kis időre lép előre az adott karakter, amíg éppen őt mutatják vagy az adott helyzet megkívánja. Egyszerűen mesterkélt az egész, ami főleg Armin, az egyik főszereplő esetében válik úgy igazán egyértelművé, de Eren és Mikasa helyzete sem sokkal jobb.”

  Arminnal mi a gond? Pont az egyik olyan szereplő szvsz, aki Ikari Shinjiből mostanra már majdnem “master tactician” lett (jó, nyilván most túlzok, nem egy Yagami Light, vagy Lulu a srác továbbra sem, de érted, mit akarok mondani XD) és ráadásul azt sem mondhatod rá, hogy “csak egy-egy adott jelenetig”, mert már sokadjára van az, hogy egyedül ő használja a fejét, vagy pont őt kérik fel egy akció megtervezéséhez. Vagy nézzünk egy mellékszereplőt, Jean-t. A faszi úgy indult, hogy “szarok mindenkire, csak addig vagyok a seregben, amíg bekerülök a biztonságos központi városba”, aztán a harcok során egyre inkább előjön az emberi énje, ahogy már nem bírja nézni az öldöklést, valamint arra is rájön, hogy a legbelső rész sem lesz örökké biztonságos és egyre inkább előtérbe kerül nála a csapatszellemmel való azonosulás, ő is taktikázni kezd, segít a többieknek, sőt, még Eren titkát is hajlandó volt megőrizni, pedig hogy utálta még a kiképzés során. Eren dettó: oké, ráfoghatjuk, hogy még mindig elég forrúfejű, de pont te írtad Aoin, hogy nálad négy epizód alatt jutott el a “get the fuck out of here”-től a “YOU’RE SO GAR!” részig, szóval akkor most mi is van? 😛 Persze lehet mondani, hogy “most már csak egy Hulk, így unalmas a karaktere”, de neki szerintem pont az lesz a sztori nagy kihívása, hogy sikeresen uralkodni tudjon az érzelmein és nyomja el magában a “hisztis kölköt”, különben a Titánt sem fogja tudni irányítani. Mikasa valóban nem egy akkora karakter, ő kb. ilyen “silent yandere coolcsaj” archetípusnak lett berakva, de ez EGY szar/semmilyen karakter, akire azért jut legalább 5-6 érdekesebb egyéniség szvsz. Persze nem mondom, hogy itt mindenki egy háromdimenziós és baromi többrétegű szereplő, de ahhoz képest, hogy az elején MENNYIRE sztereotípak voltak, szvsz BŐVEN átlépték a korlátaikat. (Indultunk úgy, hogy Eren az átlagos shounen hero, forrófejű nyavalygó kölyök, Armin meg a beszari barát. Na most ahhoz képest ezek ketten eléggé “elhúztak”, talán csak Mikasa az, aki egyhelyben toporog, meg most jött ez a Levi/Rivaille, róla is csak annyit tudunk eddig, hogy baromi cool, szóval mintha pont a cool karakterekkel nem igazán tudna mit kezdeni a manga, ők “csak” coolak és kész. XD De mangaolvasás nélkül is megsúgom, hogy ő meg azért kellett bele, hogy legyen valaki, aki majd ellenszenvezik Erennel, vagyis “profi óriásölő vs félóriás “kölyök” és gondolom ebből hoznak majd ki konfliktusokat, amire lehet mondani, hogy nem túl eredeti ötlet, ellenben annál izgalmasabb/szórakoztatóbb lehet majd :)) Abban mondjuk igazad van, hogy tényleg Sasha a legnagyobb arc továbbra is. XD (Bár én meg pont vele vagyok úgy lassan már, hogy “oké, viccesek ezek a kajás jeleneteid, de a mangaka nem gondolt rá, hogy esetleg akció közben többször is mutasson, vagy kicsit neked is elmélyítse a karakteredet azon túl, hogy “szeretek enni”? ^^”” Nem azt mondom, hogy katasztrófa lesz, ha ez nem történik meg, mert simán meghagyhatja egyszerű comic relief karinak is, csak az embernek ha van egy kedvence, arról azért szeretne kicsivel többet tudni. :))

  “1) komoly kihívás mindegyiket egyszerre, fair keretek közt szerepeltetni, 2) úgy megírni őket, hogy megfelelően betöltsék a sztoriban elfoglalt helyüket. ”

  Ezt aláírom, ha negatívumot kell mondanom, én inkább ebbe az irányba indulnék el, már csak azért is, mert ez hosszabb távon is alávághat az egész mangának, nem csak 2-3 rész erejéig, mint mondjuk a “pillanatnyi pacing”. Szóval no offense és isten bocsássa meg nekem, hogy egyáltalán párhuzamot merek vonni eközött, meg a szutyok Naruto között, de tökre olyan érzésem van és már nem először, hogy ilyen Kishimoto-stílusban hozza befelé a mangaka az új karaktereket, de úgy, hogy már most is van vagy tíz, akikből jó, ha érdemben úgy öttel tud foglalkozni. Értem én, hogy minél többféle új szereplő kell, mert annál több a potenciális fan, de azokkal akkor nem ártana foglalkozni is. Lehet pl. azért is várom, hogy Sasha még a zabáláson kívül csinál is majd valaha valami értelmes és komoly dolgot, mert egyszerűen nem akartam elhinni, hogy pl. volt olyan fanboy, aki csak miatta kezdte el az animét. Oké, jó karakter, de ezek a kajás poénok az első 2-3 alkalom után iszonyúan monotonná és unalmassá tudnak válni, ha a kari végig csak ezt fogja nyújtani, akkor nem mondom, hogy megutálom, csak éppen messze nem fogom érteni az őt övező rajongást. Meg vannak ilyen “for the lulz” szereplők, pl. behozták a “leszbi párost” még korábban, ahol a seme csaj zaklatja az ukét azzal, hogy feleségül veszi, de kb. azoknak is csak ez az egy mondatnyi szerepük volt, azóta sem csináltak semmit, Krumpliscsajjal ellentétben velük még visszatérő poén sem volt, legalább akkor tovább nyomnák ezt az áthallásos yuri-dumát, vagy valami… XD

  A másik gond, ami még ide tartozik, hogy nem is lenne gond, ha folyamatosan jönnek új karakterek, de talán nem lenne muszáj mindet folyton visszahozni. Ja, tudom, kiderül, hogy Random Jóskának hirtelen sok fanboya/fangirlje van és akkor gyorsan vissza kell írni a sztoriba, de ez hosszútávon nagyon Narutó-stílusú gáz dolgokhoz vezethet. Pl. most is van ez a meganekko csaj (Kőagy Őrnagy beosztottja, aki a jelzőrakétákat lődözgeti) és a másik két csávó, akit beosztottak, hogy vezessék az “Eren betömi a lyukat a falon” akciót. Ezek jók EGY jelenetre. De miért van az az érzésem, hogy majd őket is viszontlátjuk még, méghozzá jó sokszor, miközben a sokkal jobb karikat (Sasha, Jean, meg akiket még a kiképzéskor úgy-ahogy megismertünk) továbbra is elhanyagolják? Én leginkább ettől félek, nagyon “bele tud fulladni” egy sztori abba, ha csak ömlenek a karakterek és minden új arcban jön tíz új karakter, de a mangaka még az első 6-8-al sem tud érdemlegesen foglalkozni, emiatt kb. mindenkire jut két mondat, mielőtt ugrunk a következőhöz. Még hála az égnek, nem tart itt a cucc, de nem kéne ilyen irányba elmenni.

  “Ahány karakter, annyi nézőpont.”

  Ez engem ennyire messze nem cseszett fel, persze ez szubjektív, de egyrészt így tényleg láthattam, hogy ki hogy reagál ugyanarra a helyzetre, másrészt legalább ennyivel is mutatja a mangaka, hogy nem felejtette el a többi teamet sem és a tényleges háború így remélhetőleg nem lesz olyan feelingű, mintha az lenne, hogy “Team Eren-Mikasa-Armin vs Team Giants”, míg a többiek max egy óriás szájából lógva kerülnek csak elő. XD

  “(És arról is jó lenne már leszokni, hogy shocking value =/= good writing…)”

  Való igaz, de legalább fordulatos. 😀 Talán a Gurren Lagann óta nem volt ennyi “FÚBAZEG!” pillanatom 1-1 rész közben/végén. 😀 Mondhatnám úgyis, hogy ja, rámennek erősen a “sokkolásra”, de nálam ez nagyon betalált eddig. XD Persze nyugodtan rám lehet kenni, hogy szeretem a hatásvadászatot, vagy ilyesmi, elviselem. XD

  “Mikor a szezon elején elkezdtem ezt a cuccot, ami leginkább megfogott benne, az a hangulata volt, ami mostanra, a gyatra kivitelezésnek köszönhetően kissé eltompult, de nyomokban azért még fellehető”

  Na ez pl. szerintem még mindig eléggé erősen jelen van a sorozatban. Köszönhető ez pl. a kiváló zenéknek, egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan animét láttam eddig, ahol konkrét énekes-háttérzenék voltak, ergo nem csak valami dallam. (Más kérdés, hogy itt a “valami dallam” is baromira ütős és hatásos, végre úgy kb. öt év után megint jött egy olyan anime, aminek megérte a teljes OST-ját letöltenem és majd’ minden szám jó rajta, nem csak 1-2 kedvenc, aztán a többit lehetne is kukáznom, mert sokszor bizony ez a helyzet.) Oké, talán a reménytelenség-feeling egy kicsivel most már alábbhagyott, mivel végre sikerült visszavágniuk, meg maguk az óriások sem annyira ijesztőek már azért, hogy lett egy “sajátjuk” is, de attól még a feeling továbbra is nagyon a helyén van. (Igazából ha valami miatt félek majd az animéről mangára váltásra, az ez lesz. Kétségem vannak, hogy ezt a vizuális és zene kombót a papírlapok képesek lesznek-e majd visszaadni.)

  “Az óriásölő felszerelést sokan szokták felhozni, mint a sorozat egyik markánsabb gyengepontját, amit én, ha lehet, mellőznék. ”

  Btw, én azon konrétan RÖHÖGTEM, amikor először használták őket. XD Az openingben még jól néztek ki, de aztán az az erdei akciózás az első részben, ahol a lóról úgy repülnek fel, mintha egyenesen a fenekükből jönne a gáz… XD Szóval ja… XD Arról nem is beszélve, hogy azonnal fennakadnának vele az első fán. XD Ellenben miután a sorozat elkezdte megmagyarázni, hogy hogyan is működik maga a cucc, illetve a helyszín a városra váltott (ahol már egyértelműen látszott, hogy a falakba lövik a csáklyát, majd annak erejével, plusz a gázzal “fellövik” magukat a város fölé, ahol hacsak le nem fejelnek egy templomtornyot, nagy bajuk már nem lehet), egyszeriben jóval elviselhetőbb lett ez az egész 3D Gear. 🙂 Apropó, látvány/animáció: Nem tudom, csak én élveztem el pl. akkor, amikor Erent küldik a sziklához, ő meg úgy megy oda, hogy kilövi magát a cuccal, aztán a kamera majdnem “FPS” nézetből láttatja velünk, ahogy manőverezik a kémények között, majd az utcakövet a 3D-s Gear egy részével coolan végigkarcolva (ami nem mellesleg szikrákat vet :D) az ujjába harap (miközben a kamera megpördül és már szemből mutatja), majd már óriásként átalakulva érkezik meg a helyszínre, és még be is zúz egy házat? XD Ezt leírni is sok volt, de amúgy is látni kell. XD Persze tény, hogy nem minden jelenet ennyire jó, és azt is elfogadom, ha valaki szerint ez látványilag/animációilag “semmi különös”, de akkor kérek valami címlistát az elmúlt évekből, hogy hol láthatok egy sorozatban hasonló vizuális orgiát, mert most hirtelen csak a Redline ugrik, ami utoljára ennyire bejött látvány szempontjából, de azért az egy sok évig készülő mozifilm volt. XD (Egyébként itt látszik, hogy nem n00b gyerekek a készítők, csak a HOTD volt egy szar manga. 😛 XD Ott a csúcseffekt az volt, hogy a csaj mellei között bullet time-ban süvít el a golyó, itt viszont ez a házak és óriások közötti manőverezés “kicsit” grandiózusabb. :P)

  “A zenékért viszont továbbra is thumbs up, bár az OP single a PV alapján hatalmas csalódás… >_>”

  Ja, az mondjuk tényleg, ezt aláírom.

  “Őszintén? Ami eddig lement ebből a cuccból, az legfeljebb egy 5-6/10-es értékelésre elegendő csupán, de, hogy MAL-on átlagban már most 9.00-án áll, az számomra abszolút érthetetlen. (És két hét múlva recap epizód, szal tessék lélekben készülni rá…)”

  Akkor ha most állnál, először ülj le, mert ez a hír sokkolni fog: én az eddigiek fényében azon gondolkozom, hogy 10/10-et adjak-e ennek, vagy “csak” 9/10-et. 😀 Ez van, a feeling király, az alapsztori olyan egyedi, amilyet animében jó, ha évi egyszer kapunk manapság, a karakterek nem otaku-sztereotípiák és még fejlődni is képesek, fanservice szinte nincs is a cuccban (ha az óriásos vérengzéseket leszámítjuk), stb. Persze tény, hogy a 90-es évek óta elkurvultak a szezonok rendesen és egy akkori izmosabb felhozatalban a Shingeki tényleg max egy erős közepes lehetne, de változtak az idők, sajnos rossz irányba, így most az a nagy helyzet, hogy nálam egyelőre messze ez tűnik az év animéjének.

  • sirok0001 Says:

   Ezt kinek van kedve elolvasni? Megvan az 5-ös magyar érettségi, mert még a tanárod sem fogja elolvasni 😀 (bocsi)

   • Titkos Says:

    Annyira azért nem durva, csak ugye a fele Junchitól van beidézve, de mivel blogon nincs még egy nyamvadt quote funkció sem, ezért összefolyik az egész. (Fórum >>>>> blog.) Ennek ellenére szinte biztos vagyok benne, hogy Junchi becsülettel végigolvassa majd, sőt, még le is reagálja. 😀

 19. Junchi Says:

  Jelentem, becsülettel elolvastam Titkos _összes_ hsz-ét. És még reagálok is rá. (De jössz nekem egy pohár kávéval a legközelebbi conon. :D)

  a 13-as rész pedig megint egész jó lett, szerintem még egy recap, aztán visszaállunk a megszokott tempóra, legalábbis nagyon remélem.

  A próféta szóljon belőled. Komolyan!

  Ez valami 20-30, vagy még hosszabb kötetszámú sorozat lesz.

  Nem is a manga tempójával van itt elsődlegesen gond, hanem azzal, ahogy az anime hozzááll az egészhez. Egyik haver alig pár nap alatt letolta a mangát és már be is rendelte az első 3 kötetet – na, ő folyamatosan tájékoztat, hogy mennyivel másabb az anime, mint a manga. Előbbi egyszerűen nem tudja jól beosztani az időt.

  Utána a kadétsztori végképp a halálom volt, szóval mondhatnám úgy is, hogy nekem a Shingeki igazából a negyedik résztől kezdődött el és a húzás ellenére a legutóbbi részekkel sem volt más különösebb bajom.

  Akkor ezzel most valsz én vagyok kisebbségben, de nekem a kadét-sztori bejött. 😀 Jó, valsz nem tetszett volna, ha mondjuk a mangát követve az eredeti helyen lett volna adaptálva, de legalább láttunk ilyet is és a többi shounennel ellentétben nem csak a főhős kiképzéséről szólt a dolog, hanem be volt vonva mindenki. (Meg volt egy-két jó poén/jelenet.)

  Félidő, de nem a sztorinak, csak az anime első sorozatának.

  Ez csak akkor üt majd igazán vissza, ha kiderül, hogy nem lesz itt semmilyen S2 és a rendező úgy dönt, lezárja a dolgot valami alternatív anime-enddel. Akadt már ilyesmire példa, nem is egyszer. Mondjuk az is igaz, hogy érvényét veszti ezen hsz-em, ha később mégis jönnének folytatások, de azért mégse teljesen, szal más sorozatok 12 rész alatt azért már komoly dolgokat szoktak előhozni, legyen szó akár a sztoriról, akár a karakterek háttereiről.

  Arminnal mi a gond?

  Mikor előveszik a srácot, rendszerint csak arra kell, hogy lépjen egyet előre a cselekmény, de nem maga a karakter. Nem látom azt, hogy ő maga bármit is fejlődne ezzel és valahogy mindig arra megy ki a játék, hogy „én is hasznos akarok lenni”. És utána ismétlődik ez újra és újra.
  Jean-ban mondjuk igazad van, bár ő rá valamiért nem is gondoltam, mikor ezt a posztot írtam, habár egy igazi vezetőtől imho még igencsak távol van, de benne látok lehetőséget.
  Eren meg eljutott arra a szintre, hogy megint nem kedvelem. Mint shounen főhős, valahol unikum, de mint épkézláb karakter… Sokszor mintha nem is tudná, hogy mit is akar valójában, az érkező törődést (Mikasa) helyből utasítja is vissza (annál a „nem vagyok a kölyköd” szövegnél szívesen bevágtam volna neki egyet) és ez a non-stop forrófejűség sem válik épp pozitív tényezővé.
  Persze lehetőség benne is van, nem is kevés, csak az a baj, hogy túúúl sok shounen mangát olvastam már ahhoz, hogy tudjam, van okom az aggodalomra. (Sasháról amúgy véletlenül olvastam egy-két spoilert, később szerencsére kap majd némi developmentet. :D)

  Ez engem ennyire messze nem cseszett fel, persze ez szubjektív, de egyrészt így tényleg láthattam, hogy ki hogy reagál ugyanarra a helyzetre

  Az oké, ezt én is komálom úgy általában animékben/filmekben, csak az a gond, hogy itt ugyanolyan hosszan látjuk újra ugyanazt a szitut és így nagyon végtelen ciklus szaga lesz a dolognak, és azért ez is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen „három lépést előre, kettőt hátra” szisztémát követve halad a plot.

  A shocking value meg megint az, hogy nem zavar addig, amíg nem ilyen asspull megy a dolog. Jó, elismerem, pölö a Madoka is élt nem is egyszer ilyennel, de itt konkrétan majdnem minden twist így alakul. Nem érzem azt, hogy meglenne alapozva az egész – inkább csak olyasmi, amit a mangaka hirtelen kitalált és valahogy ott, azon a ponton beleírt.

  Ott a csúcseffekt az volt, hogy a csaj mellei között bullet time-ban süvít el a golyó, itt viszont ez a házak és óriások közötti manőverezés “kicsit” grandiózusabb.

  Távol álljon tőlem, hogy védjem a HotD-t (lévén ez csak egyike a bűnös élvezeteimnek), de ez a bullet time csápcsöcs BS csak az anime baromsága, a mangában nem volt benne. 😀
  A Shingeki animációjával meg az a baj, amit anno Te is írtál egyszer a Bakéhez: Alkalomadtán fel-felbukkan egy-egy ilyen királyul meganimált jelenet, hogy aztán a többiben majdnem állóképeket lássunk. Érdemes például szétnézni a frissebb epizódok között: Az állóképek még egy dolog, de bizony sokszor előfordul az is, hogy mikor dumál az egyik szereplő, akkor a kamera rendre a háta mögé kerül, hogy ne kelljen még a száj-/állmozgással sem bajlódni.
  Mondjuk az, hogy az év legjobbja, afelől semmi kétségem, bár ez inkább csak ilyen zárójeles megjegyzés, révén ezen kívül csak a Hatarakut, meg a Gargantiát néztem, de azok alsóhangon is csapnivalóak voltak, szal technikailag nincs nehéz dolga az SnK-nak. 😀 (Mondjuk a héten kezdődik a Bake S2, szal a trónja az én szememben már most veszélybe került. : P)

  • Titkos Says:

   “Jelentem, becsülettel elolvastam Titkos _összes_ hsz-ét. És még reagálok is rá. (De jössz nekem egy pohár kávéval a legközelebbi conon. 😀 )”

   Meg van beszélve. 😉 (Mármint a következő olyan conon, amin mindketten ott leszünk, mert egyelőre úgy néz ki, hogy az első ilyen nekem a tavaszi lesz, ha minden jól megy. ^^”)

   “Ez csak akkor üt majd igazán vissza, ha kiderül, hogy nem lesz itt semmilyen S2 és a rendező úgy dönt, lezárja a dolgot valami alternatív anime-enddel. Akadt már ilyesmire példa, nem is egyszer.”

   De szerintem ennél nem fogja, túl nagy pénz van benne, ergo ugyanaz lesz, mint anno a HOTD animénél: szimplán elvágja majd a manga történetét egy ponton, aztán ha megint felgyűlik elegendő alapanyag, onnan folytatják. Persze nincs még semmiféle hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban, szóval erről az egész “S2” témáról én is feltételes módban írtam, de szerintem hülye lenne levágni az aranytojást tojó tyúkot. (Ja, olvastam, hogy az anime sorozat indulása a manga eladásait is megdobta úgy “pár” millió példányszámmal, szal… XD) A HOTD-ra visszatérve: arról az rémlik, hogy azt is szívesen folytatnák ők, nem rajtuk múlik, hanem a két mangakán, akik teljesen parkolópályára tették valamiért a sorozatot, az elmúlt 1-2 évben EGY, az az egy fejezetet voltak képesek kihozni.

   “Mikor előveszik a srácot, rendszerint csak arra kell, hogy lépjen egyet előre a cselekmény, de nem maga a karakter. Nem látom azt, hogy ő maga bármit is fejlődne ezzel és valahogy mindig arra megy ki a játék, hogy „én is hasznos akarok lenni”. És utána ismétlődik ez újra és újra.”

   Nem tudom, nekem teljesen úgy tűnt, hogy maga a karakter is szépen fejlődik. Elsőre “Ikari Shinji”, aztán még emózik egy sort, amikor Eren feláldozza magát érte, és még az is megfordul a fejében, hogy kinyírja magát, viszont ezután szépen elkezd felfejlődni, először akkor kezd el taktikázni, amikor a város közepén lévő épületben rekednek, amíg Eren kint zúz (és maga is meglepődik, hogy beválik a terve), aztán ugye megérkezik Kőagy Őrnagy, aki előtt kitűnően próbálja védeni a seggüket, miközben itt már a barátaitól is kap visszajelzést, hogy igenis nem haszontalan és szükség van rá a csapatban, most meg már ott tartunk, hogy kifejezetten be is osztják ilyen taktikai feladatokra (Pixis ugye), illetve hogy nem hezitál annyit, ha krízishelyzet van, hanem egyből teszi, amit tenni kell. (Örültem, hogy miután villámgyorsan fogta, hogy mi a helyzet a legutóbbi részekben Erennel, egyből szúrta a nyakába a kardot és nem várta meg, amíg esetleg Mikasa yandere nyavalygásba kezd, hogy “jajj, az én Erenemet meg ne merd szúrni!”, szétbarmolva ezzel az egész akciót.)

   “Jean-ban mondjuk igazad van, bár ő rá valamiért nem is gondoltam, mikor ezt a posztot írtam, habár egy igazi vezetőtől imho még igencsak távol van, de benne látok lehetőséget.”

   Na igen, de ezért is mondom, hogy hosszú lesz még ez a sztori, mert egy ilyet sem lehet két chapterben lezavarni. 😀 Amúgy szerintem ő a helyi “Han Solo” lesz: eleinte kizárólag a haszon reményében ment bele a dologba (ugye említette, hogy azért akar katona lenni, hogy a legbiztonságosabb belső részeken lakhasson), de ahogy harcol velük, egyre inkább hozzájuk nő, átlátja a helyzetet, megtapasztalja, hogy a többiek mennyire vért izzadnak harc közben, így a nemtörődömsége egyre inkább eltűnik és emberségesség veszi át a helyét. Szerintem lesz ő még szakaszvezető főparancsnok, amikor majd oda jut a sztori, hogy a Halálcsillag…öhm, vagyis a Colossal Titan ellen vezetik a seregeket. 😀

   “Eren meg eljutott arra a szintre, hogy megint nem kedvelem. Mint shounen főhős, valahol unikum, de mint épkézláb karakter… Sokszor mintha nem is tudná, hogy mit is akar valójában, az érkező törődést (Mikasa) helyből utasítja is vissza (annál a „nem vagyok a kölyköd” szövegnél szívesen bevágtam volna neki egyet) és ez a non-stop forrófejűség sem válik épp pozitív tényezővé.”

   Öhm…mondjuk nem azért, de Mikasától ezt a hihetetlenül felfokozott anyáskodást már én is unom. ^^” Szerintem Erent sem az zavarta, hogy most éppen törődött vele, hanem hogy kb. csak ezt csinálja 24 órában, évek óta. “Eren, hívjak orvost?, Eren, rendeljek pizzát?, Eren…Eren….Eren…” Ez egy idő után marha idegesítő tud lenni és én azért valamennyire megértettem, hogy már nagyon unja. ^^” Oké, Mikasa is lehetne rosszabb is, legalább nem egy Gasai Yuno az örökös “Yukki-kun!”-ozásával, és valamennyire azért kevésbé yandere, mint a “standard” lenni szokott, de akkor is fárasztó, amikor még a sokadik alkalommal is úgy bánik Erennel, mintha a kisöccse, vagy fia lenne. ^^”

   Eren meg tényleg könnyen kapja fel a vizet és az a poén, hogy az ilyen ugráló shounen hősöket én is rühellni szoktam, de nála valahogy nem zavar, talán mert történetileg meg van alapozva. (Gondolok itt arra, hogy ha életed első X évét bezárva töltöd, miközben te ki szeretnél menni a falon túlra, aztán az anyádtól is folyton csak azt hallod, hogy “nem fiam, te csak ne akarj katona lenni, az veszélyes!”, majd utána a gyerekkori barátod is folyton anyáskodik fölötted, akkor nem csoda, hogy tele vagy flusztrációval, miközben te csak azt akarod, hogy hagyjanak, hadd csináld, amit akarsz.) Persze lehet mondani, hogy ez “visszafelé kompatibilis”, vagyis a mangaka először találta ki, hogy lesz egy ilyen szereplő, aztán írta meg így a múltját, hogy oka is legyen ilyennek lenni, de szvsz még mindig százszor jobb, mint a legtöbb shounen főszereplője, akiknél sokszor azt érzem, hogy teljes mértékben a semmire verik magukat, pusztán csak amiatt, mert a célközönség is 12 éves kis ugráló kölykökből áll, akik így tudnak a karakterrel könnyebben azonosulni. (Btw, ha shounenből kell kedvenc főszereplőt mondani, az talán Allen Walker nálam, pont azért, mert ő annyira az ellentéte a fentieknek, de persze nem lehet mindenki birkatürelmű, halálos nyugalmú és krisztusi jóságú. XD)

   “Persze lehetőség benne is van, nem is kevés, csak az a baj, hogy túúúl sok shounen mangát olvastam már ahhoz, hogy tudjam, van okom az aggodalomra. (Sasháról amúgy véletlenül olvastam egy-két spoilert, később szerencsére kap majd némi developmentet. 😀 )”

   Nálam meg fordítva volt: túl sok shounen mangát olvastam már egy izgága idiótával a főszerepben, ehhez képest Eren eddig még kifejezetten felüdülés, sehol sincsenek a “vízfelkapásai” az ilyen Naruto-féle izgága idióták konstans viselkedéséhez képest… XD (Na, ennek örülök! 😀 Nem is kell valami fúdenagy karakterfejlődés, mert így szeretjük, amilyen, csak jó, ha látom, hogy azért vele is foglalkozik, mert azért uncsi lett volna, ha a “lol, mit egyek ma?” poénokkal akarja a mangaka “eladni” a karaktert X köteten át. ^^”)

   “A shocking value meg megint az, hogy nem zavar addig, amíg nem ilyen asspull megy a dolog. Jó, elismerem, pölö a Madoka is élt nem is egyszer ilyennel, de itt konkrétan majdnem minden twist így alakul. Nem érzem azt, hogy meglenne alapozva az egész – inkább csak olyasmi, amit a mangaka hirtelen kitalált és valahogy ott, azon a ponton beleírt.”

   Ööö…mire gondolsz? ^^” Oké, lehet, hogy vannak ilyen elemek benne, de nekem inkább pont az jött le, amit Cruel írt Aoin: “van egy csomó asspullnak tűnő dolog, de ha visszanézel a korábbi részekre, látod, hogy szinte mindre volt foreshadowing”. Ergo annyira csak nem menet közben jutottak ezek a mangaka eszébe, persze amellett, hogy valszeg ő is eléggé hétről-hétre írhatja a sztorit, mint a mangakák nagy része, csak éppen a jobb íróknál ez kevésbé látszik. XD Szal pl. sokan kibuktak az Eren-óriáson, hogy “mekkora aspull!”, csak nem tudom ők hol voltak, amikor még a harmadik rész környékén mutatták, hogy az apja beleinjekcióz valami cuccot? Vagy szerintük az mi volt, penicilin? XD Szal nem tudom, én úgy vettem észre, hogy ezek a shocking jelenetek vagy olyanok, amikre ha minimálisan is, de korábban már utaltak, vagy valóban akkor kitalált dolgok, de nem zavaróak, mivel úgy voltam vele, hogy “végülis miért ne?” (Értsd: amíg nem az adott manga “szabályaival” ellenkező szarvasmarhaságokat dobál be a mangaka a sztoriba, addig tőlem jöhet pár asspull is, elférnek azok és meglepik a nézőt. XD Igazából Kishimotónál sem lenne olyan gáz, hogy minden fejezetébe akar valami fúdenagy “fordulatot”, ha az nem valami olyan lenne, amivel sokszor azt rúgja fel, amit egy fejezettel előtte kijelentett.)

 20. Rui-chan Says:

  Wall of text for the win! XD Szegény Junchi, elárasztjuk a blogját a hozzászólásainkkal. ^^”
  Mint manga olvasó, nagyon nehéz helyzetben vagyok, köcsög pedig nem leszek, tehát a spoilereket megtartom magamnak. Az anime 13 része a manga első 4 kötetét dolgozta fel, egyetlen egy szálat hagytak ki belőle, de azt még a 14. részbe belerakhatják. A meganekko, vagyis Rico Brzenska (dat name!) nekem se volt túl szimpi, nem értem, mit kedvelnek rajta az emberek. Az én kedvenc női szereplőm Hanji. XD A fiúk közül sokakat kedvelek, de szembeszegülve a fujoshi-haddal, Rivaille nincs a top kedvenceim között.
  Btw, Marco mennyire lepett meg titeket? Amikor a manga ezen részéhez értem, én mindennek elmondtam a mangakát, ami éppen eszembe jutott.

  (A Bake S2 pedig egyre jobban nyugtalanít, a Nise hatalmas csalódás volt, a Neko tetszett, de korántsem éreztem annyira jónak, mint a Bakét. Félek, hogy el fogják rontani az új évadot. >.<")

  • Junchi Says:

   Szegény Junchi, elárasztjuk a blogját a hozzászólásainkkal. ^^”

   Hisz ezért van a blog komment-felülete. 😀 Én spec örülök, ha írtok, legyen az két sor vagy tl;dr.

   Spoiler: Marco halála amúgy annyira nem hatott meg, lévén nem sok vizet zavart. (Elsőre fel sem ismertem, mikor mutatták a hulláját.)

   A Bake S2 kapcsán meg bennem is van egy nagy adag szkepticizmus, szal az “oké” Neko és Nise után most valami olyasmit szeretnék, ami a Bake S1 is volt. Amiért megszerettem ezt a franchise-t.

   • icarusdes Says:

    Eren ezerszer nagyobb WTF volt nekem – csak az volt a gáz hogy előtte valahol már lespoilerezték nekem a képességét… így tudhattam hogy nem halhatott meg, legalábbis valahogy még visszakerül.
    Marco semmi extra nem volt szerintem – az első részes anyjuk elvesztésés jelenet után fel voltam készülve hasonlókra.

  • Titkos Says:

   “Az én kedvenc női szereplőm Hanji. XD”

   Sasha után szerintem is ő a legjobb. 😀

   “A fiúk közül sokakat kedvelek, de szembeszegülve a fujoshi-haddal, Rivaille nincs a top kedvenceim között.”

   Vele kissé az a bajom, mint Mikasával: egy karakter, akinek az a fő tulajdonsága, hogy “I’m so cool!” és…kb. ennyi. ^^” Oké, gondolom, hogy kiderülnek majd róla egyéb dolgok is, mint ahogy azért Mikasát is sikerült úgy ahogy megkedvelnem tizenhárom rész alatt, pedig az elején még kifejezetten ellenszenves volt, viszont annyira úgy érzem, hogy mindkét szereplő főleg azért került bele a sztoriba, hogy a fanboy/fangirl hadnak legyen kire nyáladzaniuk. ^^” Nem azt mondom, lehet cool, de a játékidő nagy részében mindketten csak érzéketlen arckifejezéssel néznek maguk elé, vagy darálnak. (Sőt, inkább csak Mikasa az érzéketlen, Rivaille viszont kapásból olyan fejet vág, mint akinek folyamatos hasfájása van, vagy fáj neki az élet… ^^” XD)

   “Btw, Marco mennyire lepett meg titeket? Amikor a manga ezen részéhez értem, én mindennek elmondtam a mangakát, ami éppen eszembe jutott.”

   Ja igen, majd Aoira akarok írni a legújabb részről és erre is ki akartam térni, de akkor ide is: Egyfelől úgy vagyok vele, mint a többiek írták, maga a karakter sajnos olyan keveset szerepelt, hogy az elveszítése nem sokkolt le annyira. Oké, meglepődtem persze, de itt az “akárki akármikor meghalhat” folyamatosan benne van a levegőben és sejtettem, hogy ha valakinek halni kell, akkor biztos nem főszereplő triónkat, vagy valamelyik hasonló fontos karaktert nyírják ki, hanem az ilyen “mellékebb” szereplőket. Ugyanakkor jó húzás volt szerintem, mivel ez is Jean karakterfejlődéséhez tett hozzá, ugye Marco mondta neki még korábban, hogy szerinte milyen jó vezető lenne, de akkor még ő is csak nézett, hogy miféle hülyeséget beszél neki ez a srác. Aztán először az zavarta, ha másokat kell megmenteni, akik “visszafogják” az akció sikerességét, aztán az is, hogy most meg pont őt kellett megmenteni és ő “fogta vissza” a dolgokat, erre a végén pluszba még azt is meg kellett kapnia, hogy pont az egyik hozzá viszonylag közel álló ember halálozott el, ráadásul pont azért, mert őt mentette, kvázi meghalt miatta. Látszott is, hogy teljesen lesokkolódott, szóval szerintem ez most még jobban rásegít majd arra, hogy a normálisabb/felelősségteljesebb irányba mozduljon tovább a karaktere. Ráadásul az is tetszett, hogy nem ilyen “nagyhalála” volt, amit X számúú karakterrel együtt a néző is végignéz, hanem láttuk, hogy megy segíteni Jean-nak, aztán más szereplőket mutattak és ugyan nekem is bevillant, hogy “fura, láttam, ahogy beveti magát, de azóta nem láttuk, de azért csak nem…”, erre kiderült a végén, hogy de, igen. ^^” Szóval az egész teljesen rendben volt történetileg, tényleg annyi volt vele a gond, hogy mi nem annyira sokkolódtunk le, mint Jean, mert jóval kevesebbet láttuk Marcót szerepelni.

   “A Bake S2 kapcsán meg bennem is van egy nagy adag szkepticizmus, szal az “oké” Neko és Nise után most valami olyasmit szeretnék, ami a Bake S1 is volt. Amiért megszerettem ezt a franchise-t.”

   Őszintén? Szerintem ez már csak rosszabb lesz. ^^” Eleve az író is túlzásba viszi, a Bake-Neko-Nise-Kizu négyesre még azt mondtam, hogy oké, legyen, mivel kb. így minden karakter sztoriját lefedték. Viszont az anime után belekezdett ebbe az “írási hadjáratba”, kitalálta, hogy az összes Bakében szereplő csajnak kell még egy sztori, sőt, azóta újabb hat vagy hány kötetet ígért be. ^^” Nagyon le kéne állnia, mert egyrészt egyre inkább fogy ki az ötletekből és ez érződik is az egészen szvsz, másrészt meg adott szereplőgárdából csak adott mennyiségű sztorit/poént/beszélgetést lehet kipréselni és hacsak nem dobja ezt a “sitcom” stílust, nem tudom, meddig lehet ugyanezzel a kb. hat szereplővel érdemi, vagy legalább szórakoztató sztorikat írni, főleg, hogy ebből a hatból is általában jó, ha 2-3 szerepel egyszerre. ^^” Ezek alapján én rohadtul szkeptikus vagyok, csak most kivételesen nem a Shaftban, hanem az íróban nem bízok. ^^” (Mert a Nekót pl. szerintem tök jól megcsinálták, mondom ezt úgy, hogy a Bake nem igazán fogott meg animében, a Nise pedig kifejezetten gyengének tűnt, viszont ha már az alapanyag is gáz lesz, akkor végképp nem tudom, hogy hogyan születhet abból bármilyen szórakoztató anime.)

   Ja, amúgy többen mondják, hogy a Bake azért a kedvencük, mert hangulatra az volt a legjobb, meg ilyesmi. Ebben van valami, de szerintem nem is annyira a hangulat, inkább a frissesség volt az, ami miatt az még jobb volt. Akkor ismerjük meg a szereplőket, még mindenki új és nem csak dumálás van, hanem mindegyik csajnak 1-1 természetfeletti problémája is, amit meg kell oldani. Így a beszélgetős és fantasy elemek kiegészítik egymást. Ezek után a Nise-ben rohadt lehangoló volt, hogy eltelik két rész és kb. annyi történt érdemben, hogy dumált a húgával, meg Kanbaruval. Kicsit úgy is éreztem a Bake “háremnél”, hogy azután, hogy egy csajt “meggyógyított” Araragi, az ő történetük véget ért és nem mondom, hogy nem lehet őket soha szerepeltetni a későbbiekben, de hogy egész epizódok menjenek el rájuk… ^^” Annyira egyikük sem jó kari, már nem azért. ^^” Ami plusz érdekesség volt bennük, az a “szörny énjükkel” együtt elszállt a Bake alatt, a továbbiakban max, mint fanservice-elem operálhatnak, de az is olyan hülyén jön ki, elvégre ha Senjou hivatalosan is a barátnője, kissé visszatetsző, ahogy továbbra is egyik-másik csajjal flörtöl Araragi, vagy épp a húgát fogkeféli meg, szóval értitek… ^^” Szvsz az írónak le kéne már állnia, a Shaft pedig még a Kizut hozza már ki még ebben az évtizedben, aztán utána méltósággal el lehetne búcsúztatni ezt az egész Monogatari franchise-t, mert tipikus példája annak, hogy hogyan nyújtanak egy alapból “párepizódos” sztoriként még működő cuccot rétestésztává, pusztán nyereségvágyból.

   • Rui-chan Says:

    Nekem ennyiből könnyebb dolgom van, hiszen a mangában jóval többet szerepelt már Hanji. Az animében jó, ha 2-3 percre feltűnt a 9. rész elején. Sasha is poén karakter, és tényleg kap némi karakterfejlődést a jövőben, de Hanji hozzáállása a dolgokhoz az, ami miatt jobban kedvelhető számomra. Az egyik kedvenc jelenetem tuti, hogy az animében is szerepleni fog. ^^

    “Sőt, inkább csak Mikasa az érzéketlen, Rivaille viszont kapásból olyan fejet vág, mint akinek folyamatos hasfájása van, vagy fáj neki az élet… ^^” XD”

    Lol, ezen röhögtem egy jót. XD Egyébként tényleg, eddig nem csinált mást, csak levágta az óriásokat, és fura szemmel nézett Erenre. Aoin már írtam, hogy itt a plusz körítés adja meg a löketet: tisztaságmániás és egy kis töpszli. XD A társait viszont tényleg mindennél jobban tiszteli, ezért is kedveltem meg végül.

    “Egyfelől úgy vagyok vele, mint a többiek írták, maga a karakter sajnos olyan keveset szerepelt, hogy az elveszítése nem sokkolt le annyira.”

    Bár tényleg nem sokat szerepelt, de aranyos, szerethető karakter volt, nekem valószínűleg ezért “fájt” az elvesztése. A mangában egyébkét jobban ütött a halála, mert előtte volt a visszaemlékezés a kiképzésre és az a beszélgetés, amit a 8. részbe rakta bele. Az volt, amikor Marco mondta Jean-nak, hogy nem túl erős, de pont ezért érti meg a gyengéket és lesz belőle jó vezető. Aztán puff, a következő oldalon váltás, mutatják Marco holttestét! Az animében eltelt egy kis idő és lehetett sejteni, mert nem mutatták. Nekem az volt a bajom, hogy mások is keveset szerepeltek, de ők valahogy mégis túlélték. Egy csomó más karaktert nem mutattak, és akkor úgy gondoltam, hogy jogosan vagyok dühös. Ian szintén óriáskajaként végezte, pedig végre előkerült egy normális vezető. Mondjuk most már úgy vagyok vele, hogy mindenre felkészültem, hiszen a mangában sem tudhatom, mikor hal meg a következő, “fontosabbnak” tartott karakter. Jean karakterfejlődéséhez mindenképpen kellett Marco halála, ezt viszont csak később értettem meg. A “Han Solo” hasonlat pedig találó. ^^
    Jelentem, sok shounen mangába olvastam bele, és hozzá voltam szokva, hogy elég felületesen elolvasni, hiszen úgyis megy minden a maga útján. Na, de itt jön a képbe, amit többen fel szoktak hozni és Junchi is említette, vagyis az asspull megoldások! Nem védeni akarom a mangát… Vagyis de, mert tényleg úgy tűnhet, hogy egy-egy fordulat hülyeség, csakhogy nagyon apró utalások már korábban voltak a mangában erre vonatkozóan. Az animében is gyönyörűen megy a foreshadowing, ezért reménykedem, hogy a 8. kötetnél szépen elvágják a szálat, aztán folytatják majd valamikor egy második évaddal.

    “Ergo annyira csak nem menet közben jutottak ezek a mangaka eszébe, persze amellett, hogy valszeg ő is eléggé hétről-hétre írhatja a sztorit, mint a mangakák nagy része, csak éppen a jobb íróknál ez kevésbé látszik.”

    Mintha ezzel kapcsolatban írtam volna Aoira, csak most lusta vagyok visszakeresni. Lehet, hogy a mangaka tényleg hétről hétre találja ki a sztorit, de a nagyobb szálakról már van elképzelése, hogyan alakítsa. Még mindig rendes vagyok és nem írok konkrét spoilereket, de nagy vonalakban felvázolnék egy dolgot, úgy hogy ne lőjek le semmit. A manga 10. kötetében volt egy olyan wtf csavar, hogy csak lestem és fogalmam se volt, mit gondoljak. Valahogy nem éreztem oda illőnek, nagyon asspull megoldásnak tűnt. Nem sokkal később olvastam egy fórumon ezzel kapcsolatban egy eszmefuttatást. A dátum jóval korábbi volt, mint annak a bizonyos fejezetnek a megjelenési dátuma. Szépen összeszedte az apró jeleket, amiket a mangaka adagolt. Már a második kötetben is voltak arra utaló jelek, hogy mi lesz a 10. kötetben. A legdurvább mégis az volt, amikor a 4. kötetben, a visszaemlékezésnél a mangaka konkrétan az orrunk elé tolta a megoldást. Ezt persze akkor nem vettem észre. Utána jött csak a felismerés, hogy jééééé, tényleg!

    “Nálam meg fordítva volt: túl sok shounen mangát olvastam már egy izgága idiótával a főszerepben, ehhez képest Eren eddig még kifejezetten felüdülés, sehol sincsenek a “vízfelkapásai” az ilyen Naruto-féle izgága idióták konstans viselkedéséhez képest… XD”

    Erent pont ezért kedvelem, mert kissé kattant. XD Most komolyan, 9 évesen megölt két embert és sokan azon vannak kiakadva, hogy felkapja a vizet! ^^” Már az elejétől kezdve éreztem, hogy nincs vele minden rendben. Viszont nem egy komplett idióta, ha kell, tudja használni az eszét. Neki jutott eszébe, hogy a képességét a katonaság szolgálatába kéne állítani. Armin már csak a körítést biztosította. A Titán pedig csak segít neki levezetni a fölös energiáit, ezért is vesztheti el az irányítást néha, amikor átváltozik.

  • Palacsintaxx Says:

   igazán nem értelek titeket 🙂 hogy bírtok egy ilyen pocsék animét ennyire ajnározni. Kiemelni a kedvenc karaktereket és valami olyan érzelmi mélységgel felruházni, amivel alapvetően nem rendelkezik az anime. A története 3 cselekményből áll. 1. jönnek az óriások
   2. mindenki áll tátott szájjal illetve bőgve bömbölve mint egy makimajom amitől elvették a banánt
   3. az óriások megesznek mindenkit akit a repülő emberek nem tudnak megmenteni.
   A manga se egy nagy durranás közepes minden tekintetben szinte semmi fordulatot nem tartalmaz, amit meg igen az eleve kiszámítható volt. Ha eltekintünk mondjuk attól hogy óriások vannak idegen rovarok helyett ,és ugye a főszereplő egy “mechát” nem röhög, a nyakában van, bekötve és irányítja mint egy robotot nem kapunk mást mind egy tipikus alap storyt. Ahol jönnek az értelemmel nem rendelkező ellenfelek, óriásnövények ,és óriás rovarok helyett csak óriások bárgyú vigyorral a képükön és mindenkit megölnek. A 9 pontos értékelés amit különböző fórumokon lehet olvasni eleve értelmezhetetlen számomra főleg úgy, hogy emlékszem amikor az ismertető kikerült de még az anime nem indult el már 10/10 es volt több szavazat alapján A történetben nincs semmi drámaiság pedig ezzel próbálnák ugye eladni a sorozatot. Most aki védené az animét erre azt reagálná “hát de hát de jönnek az óriások ééés anyucit megeszi meg csomóan meghalnak hajajaj ” ok megértem én, de anyuciról semmit sem tudunk meg, csak egy statiszta olyan zs kategóriás szereplő amiből tucatszám halnak meg a sorozatban, feláldozható kellék. Ha leharapnák mondjuk a főszereplő húgának a fejét a következő részben az valóban dráma lenne:D de ez természetesen nem fog megtörténni. Mert ugye kell az otakuknak a félig elfen liedre hajazó stílusban tetszelgő lány akire lehet matyizni/értsd úgy, hogy hmm egy igazi gyilkoló gép, érzelemmentes fejjel/ Ott van mellette a másik mellékfőszereplő a sárgahajú srác a nevét elfelejtettem. Az se tud mást csinálni csak drámázni bőgni haszna nincs az egész sorozatban számomra ő a legirritálóbb karakter. Ha raknánk rá egy vaginát akkor akár lány is lehetne. Gondolom ő erősíti a mostanában elterjedő buzifiú karaktert, azon csodálkoztam hogy nem ezüst vagy fehér haja van a női törékeny test mellett ami most nagy divat az ilyen karaktereknél. A főszereplőnk meg hát hmm idegbajos 🙂 szellemileg lelkileg sérült ,apuci a nagy inekciós tűvel lent a pincében megkínozta,de ha már ölni akarna ne csak mint egy megvadult majom rohanna neki az ellenségnek némi stratégia is kellene, persze ő nem az ész szerepét kapta. Szinte lehetetlen vele azonosulni. A szereplők többsége egyébként fura számomra több száz éve együtt élnek az óriásokkal a halál mindennapos és még mindig a legnagyobb veszély során képesek lefagyni és tátott szájjal lesni. Ez most komolyan hogy van? Nem tudom, ha mondjuk valami katasztrófa történne te sem állnál le mint a hülye és várnád a halálod bőgve nem? Életösztön azt diktálja hogy menekülj fuss mentsd meg magad. Egyébiránt ha mindennapos valami akkor nem kell drámázni, lásd az emberi történelmet vagy a jelenkort ahol a halál mindennapos megszokottá válik az emberek számára, egy idő után felse veszik a dolgot, csak megy tovább az életük. Itt meg szenvednek egy sort. Az anime 90% semmi cselekmény nem történik, csak azt látjuk ahogy az emberek melodrámáznak, sírnak, aztán haragszanak egy kis csata majd bőgés , beszar a gatyába ,csata majd megint haragszik a világra 😛 10/3 pontnál többet nem ér.

   • Titkos Says:

    “igazán nem értelek titeket 🙂 hogy bírtok egy ilyen pocsék animét ennyire ajnározni. Kiemelni a kedvenc karaktereket és valami olyan érzelmi mélységgel felruházni, amivel alapvetően nem rendelkezik az anime.”

    Én meg az ilyen “Pet no kanojo” izéknél nem értem, hogy egyáltalán hogyan képesek embereket három résznél tovább lekötni, de ez van, nem vagyunk egyformák. 😉 A karaktereknek meg szerintem semmiféle “mélységet” nem adtunk, mindössze elmagyaráztuk konkrét sorozatbeli jelenetekkel, hogy azok alapján mi mit szűrtünk le egyes karikból. 🙂 Most mi a gond? Armin taktikus, Jean jellemfejlődik, stb. Ezek szerinted nincsenek benne a sztoriban?

    “A manga se egy nagy durranás közepes minden tekintetben szinte semmi fordulatot nem tartalmaz, amit meg igen az eleve kiszámítható volt.”

    Ergo te előre sejtetted, hogy először a főszereplőt már viszonylag a sztori eleje körül meg fogják zabálni, majd kicsivel később óriássá változva harcol tovább? Mert akkor te egy látnok vagy és a többi animét még ennél is unalmasabbnak fogod találni a jövőben, mivel jellemzően fele ekkora fordulatokat sem szoktak tartalmazni. XD

    “Ha eltekintünk mondjuk attól hogy óriások vannak idegen rovarok helyett ,és ugye a főszereplő egy “mechát” nem röhög, a nyakában van, bekötve és irányítja mint egy robotot nem kapunk mást mind egy tipikus alap storyt. Ahol jönnek az értelemmel nem rendelkező ellenfelek, óriásnövények ,és óriás rovarok helyett csak óriások bárgyú vigyorral a képükön és mindenkit megölnek.”

    Ez így van, mármint tényleg erről szól az anime, legalábbis amikor nem a szereplőkről vagy a háttérsztoriról van szó, de akkor ezt mondd, hogy eleve a koncepció nem jön be neked, ne mondvacsinált, nem létező okokat keress, hogy mivel “alázhatod le” még jobban, pusztán azért, mert szerintem túlhypoltabb annál, mint amit megérdemel. Meg nem azért, de ahhoz képest, hogy itt utalgatsz rá, hogy te már mennyire vágod az animét, sőt, a mangát is, többször mutattunk rá Rui-channal olyan dolgokra, amik tényként le voltak fektetve mindkét verzióban, de te valahogy ezeknél a részeknél aludtál nézés közben, vagy nem tudom… XD Így én is sablonos és átlagos sorozatnak tartanám… XD Szal azzal semmi gondom, ha valakinek mániája, hogy mondjuk a hypolt cuccokat elrépázza, de akkor már illik azokat tényleg betéve ismerni, legalábbis annyira, hogy tényleges érvekkel “támadhassuk meg” őket.

    “A 9 pontos értékelés amit különböző fórumokon lehet olvasni eleve értelmezhetetlen számomra főleg úgy, hogy emlékszem amikor az ismertető kikerült de még az anime nem indult el már 10/10 es volt több szavazat alapján”

    Na az ilyet én is utálom speciel, mármint amikor előre szavaznak, eleve úgy kéne, mint IMDB-n, hogy csak onnantól lehessen szavazatokat leadni, ha már elindult a cucc. Amúgy az ilyen “már előre 10/10-et adott rá” értékelések gondolom úgy születtek, hogy a mangát olvasó fanboyok/fangirlök helyből dobálták az animére is ugyanazt a pontszámot.

    “Ott van mellette a másik mellékfőszereplő a sárgahajú srác a nevét elfelejtettem. Az se tud mást csinálni csak drámázni bőgni haszna nincs az egész sorozatban számomra[..]”

    Lehet, hogy számodra nincs haszna, gyakorlatilag meg nélküle már ez a legutóbbi Trostos-köves akció sem jött volna össze. 😀 Mikasával kapcsolatban egyetértek, ő eddig jobbára tényleg azért van benne a sorozatban, hogy a fanboyok imádatának tárgya legyen és egyelőre Rivaille is ugyanez, csak fangirl-fronton, de azért reménykedek, hogy még kihoznak majd belőlük dolgokat, pl. Mikasánál legalább az Eren-mániát megmagyarázták a flashbackkel.

    “A főszereplőnk meg hát hmm idegbajos 🙂 szellemileg lelkileg sérült ,apuci a nagy inekciós tűvel lent a pincében megkínozta,de ha már ölni akarna ne csak mint egy megvadult majom rohanna neki az ellenségnek némi stratégia is kellene, persze ő nem az ész szerepét kapta. Szinte lehetetlen vele azonosulni. ”

    Mármint mikor volt ez az “ész nélkül megy neki az ellenségnek” rész? De amúgy jól mondod, Eren tényleg nem az eszéről híres. 😀

    “A szereplők többsége egyébként fura számomra több száz éve együtt élnek az óriásokkal a halál mindennapos és még mindig a legnagyobb veszély során képesek lefagyni és tátott szájjal lesni. Ez most komolyan hogy van? Nem tudom, ha mondjuk valami katasztrófa történne te sem állnál le mint a hülye és várnád a halálod bőgve nem? Életösztön azt diktálja hogy menekülj fuss mentsd meg magad. ”

    Ugye a 13.5-ös egy recap rész volt és pont az akciójelenetek foglalta össze az első résztől kezdve, amiből már én is felejtettem, viszont így újranézve rájöttem, hogy még annyira sincs igazad, mint korábban gondoltam. Ugyanis ahogy betörnek az óriások, egyből ott egy rakás menekülő ember, akik futnak előlük. Az más kérdés, hogy egy óriást gyalog nem lehet lefutni, ezért a felüket már útközben felkapdossák. Eleve hogy teltek volna meg az evakuációs hajók, ha “mindenki csak áll és várja a halált”? Persze, volt már ilyen ember is, akik tényleg paráztak és egy helyben álltak, de erre szokták mondani, hogy “megbénította őket a félelem”. Azt meg nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek 100 éve nem látták óriást. Tudták, hogy léteznek a falon túl, de ennyi. A halál sem volt annyira “mindennapos”, mivel a harc a Recon Corps-osok és az óriások között szintén a falakon kívül zajlott, amiből a városlakók max annyit észlelhettek, mint amit az első részben látunk. (Amikor a nőnek visszahozzák a fia karját.) De egyébként nem vettem észre, hogy annyira a random lakosság halálán menne mindig a drámázás, inkább ha valamelyik olyan kari halálozik el, aki egyik vagy másik szereplőhöz közel áll, pl. Jean-nak ilyen volt Marcoh.

    “Az anime 90% semmi cselekmény nem történik, csak azt látjuk ahogy az emberek melodrámáznak, sírnak, aztán haragszanak egy kis csata majd bőgés , beszar a gatyába ,csata majd megint haragszik a világra ”

    Szerintem ez pont nem ilyen, rühellni szoktam a melodrámázós darabokat. 😀 Az meg nem igaz, hogy “semmi cselekmény” nem történik, egész városrészeket vesztettek el, illetve most foglaltak vissza és még mindig eléggé az elején járunk a sztorinak, csak ugye egy háborús történet nyilván jellemzően arról szól, hogy csaták, meg “lightos” dumálós részek váltakoznak benne. A “semmi cselekmény”, illetve “műdráma” annál inkább igaz az általad oly nagyra tartott slice of life címekre.

 21. SaiyaGin Says:

  Szegény Marco még annyi szerepet sem kapott, hogy utána foglalkozzunk a halálával. 😛

 22. Palacsintaxx Says:

  ja ui: az óriásoknak tök moe szeme van 😀 lol 😀 az nagy karik már a főgonoszt sem kímélik meg , megkínálják egy adag híg végtermékkel. Ugye a japán animék 90% jellemző hogy a főgonoszt nem ruházzák fel személyiséggel azon kívül ,hogy 1. haragszik a világra ezért mindenkit kiírtok 2. most nagyon gonosz vagyok mert a világ ura akarok lenni 3. nincs intelligencia nem beszél nem csinál semmit csak eszi az embereket . Kár pedig néha érdekes lenne karakterfejlődést látni. Vagy valami értelmet vinni a gonoszkodásba, hiszen valljuk be ,ha mi is ártani akarunk valakinek azt általában okkal tesszük nem? még ha csínyről is van szó.

  • Titkos Says:

   Egyetlen moe-szemű óriás volt az egész sorozatban, az is még az eleje körül és egész hamar levágták. 🙂 De amúgy az szerintem poénnak volt szánva, ahogy a “kurvásan futó óriás” is, szintén azokból a részekből, én legalábbis jót röhögtem mindkettőn. XD

   Ez az eszmefuttatás az animés főgonoszokról meg főleg nem értem, hogy jön ide (főleg a Shingekihez, ahol vannak a “random óriások” mezei ellenfélnek, de a tényleges főgonoszra max tippjeink vannak még csak, mármint az anime alapján), de csak erősíti a gyanúmat, hogy te ilyen “Péter 2” próbálsz lenni, aki jól beolvas a populárisabb címeknek, meg úgy az egész anime műfajnak egészében és megmondja, hogy mi a tuti, csak ahhoz azért érvek is kellenek (lehetőleg olyanok, amik igazak), nem csak vagdalkozás.

   Mondjuk a három gonosztípussal kb. egyetértek, épp csak azt nem értem, miért kell ezt így animére vonatkoztatni, amikor ez kb. az összes többi főgonoszra is igaz, akik valaha fikciós sztorikban feltűntek. Azzal viszont megint nem értek egyet, hogy “jó lenne néha valami karakterfejlődést is látni”, meg hogy “jó lenne, ha valami oka is lenne a gonoszkodásra”, hiszen pont az animékben fordul elő gyakrabban, hogy a rosszfiú átáll a végére a jókhoz, vagy ha a ki is nyírják, még előtte ráébresztik arra, hogy hol hibázott mentalitásban (és nem ritkán erre kenik azt is, hogy elveszti a csatát), míg nyugaton azért még mindig inkább az dívik, hogy van a fehér és fekete kari, aztán előbbi ellentmondást nem tűrően kivégzi az utóbbit és mindenki boldog. XD

 23. Mariko Says:

  Én is a kisebbséghez tartozom, mert nekem még mindig tetszik a sorozat. Bár az utóbbi néhány rész csigatempója után, lehet le kellene vennem a MAL-os értékelésemből, de még bízom benne, hogy csak arra ment ki a dolog, hogy erre a bizonyos pontra essen a sorozat félideje meg az OP váltás, és hogy mostantól majd újra felpörög majd a tempó. A recap előtti rész legalábbis biztató volt. ^^’

  • Mariko Says:

   Ja, és egy még kisebb kisebbségbe is beletartozom, mert nekem nagyon tetszik az OP full verzióban is. ^^

   • Junchi Says:

    Hát, én meghallgattam a PV-t belőle, többször is, aztán, mikor kijött a single, leszedtem azt is, ami ugyancsak többször végigment a fülemen, de valahogy nem sikerült még ezután sem megkedvelnem ezt a számot. ^^””

    Láthatóan (vagyis hallhatóan :D) nem én vagyok a célközönség.

   • Rui-chan Says:

    Ehhez a kisebb kisebbséghez tartozom én is. ^^ Először fura volt, de miután többször meghallgattam és Revo stílusát is jobban megismertem, nagyon megtetszett. 😀

 24. Thral Says:

  azért gratulálok Jun, a kommentek sokszor háromszor akkorák mint a bejegyzésed.:D

 25. Rui-chan Says:

  Nincs még itt elég hozzászólás. XD
  Nem tudom, hogy mennyire fogod később látogatni AA SnK ismertetős topicját, szóval ide is leírom: Szerintem érdemes lenne megpróbálnod, és ezt úgy mondom, hogy az utolsó rész kiakasztott, amiért ennyire szembe ment a mangával. Valószínűleg ismersz már annyira, hogy tudd, ugyan sosem voltam a tárgyilagosság mintaképe, főleg nem ezzel a cuccal kapcsolatban, de eddig nem Gantz 2.0-nak tűnik a manga.

  • Junchi Says:

   Olyannyira megpróbáltam, hogy már el is olvastam a manga anime utáni első két fejezetét. 😀

   Az artworköt mondjuk továbbra is nehezen akarja bevenni a gyomrom, de majd úgyis megszokom. Ha majd behoztam teljesen a mangát, jelentkezem.


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: