Aria – A lélekgyógyítás gondolásai

ariamain


Figyelem! A most következő bejegyzés ipari mennyiségű ömlengést fog tartalmazni. Elolvasása csak saját felelősségre ajánlott! (Méltóságvesztés esélye is fennáll.)

Én és az Aria

Mikor annak idején elkezdtem komolyabban is foglalkozni az animékkel, rengeteg időt töltöttem különféle oldalak, fórumok és egyéb helyek böngészésével, mert hát mit is csinál a friss hobbit talált zöldfülű, minthogy információkra vadászik: Mi az, amit el kell kerülni, amit érdemes megnézni, ezeket honnan lehet beszerezni, milyen formában, melyik fansubber csapatot válasszuk, stb. Már ekkoriban is fel-felbukkant egy-egy kotorászás alkalmával az Aria – szembejöttek velem a kissé furcsa uniformisban feszítő lányok és egy alapvetően Itáliát idéző környezet, rengeteg vízzel és miegymással. Valahogy nem igazán foglalkoztatott a dolog, még csak utána sem olvastam, hogy mi lehet, holott több ízben is belefutottam.
Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre többet és többet halottam felőle, leginkább magasztalásokat, de valami egészen elszállt emberektől, így engem is elkezdett érdekelni, ugyan miről is szólhat ez a cucc, mit hagytam eddig ki az életemből. Utána olvastam, de valahogy nem igazán győzött meg – csak egy sokadik „cute girls doing cute things” stuffnak tűnt. Egyetlen előnye maximum annyi volt, hogy még bőven a moe-éra beköszönte előtt hozták össze, de semmi egyéb. Persze ilyenkor rendszerint az elvakult fanok bűvkörébe kerül az ember, ergo hipnotikus erőikkel képesek elhitetni, hogy ez „más, mint a többi”. Valószínűsíthetően ez az animés fandom harmadik legkedveltebb szövege a „ha nem tetszik, ne nézd” és a „csinálj jobbat!” kezdetű frázisok után, így kitalálhatjátok, mégis mennyi hitelt adtam egy efféle kijelentésnek. Aztán valahogy mégis elkapott a gondolat, hogy adni kéne a cuccnak egy esélyt, úgy sincs az éppen aktuális szezonban semmi érdekes, plusz összetettebb sztorikhoz sem volt valahogy kedvem. Végül elkezdtem.
Most már bátran kijelenthetem, alighanem életem egyik legjobb animés döntése volt, hogy adtam egy esélyt az Aria franchise-nak.

vlcsnap-2013-10-18-11h41m52s244

Az Aria vállalat és egyben a sorozat hivatalos kabalája, Aria elnökúr

Akari és az Aria

A XXIV. század elején járunk, abban a korban, ahol az emberiség előtt egészen más utak nyíltak meg. Jó száz-százötven évvel ezelőtt kezdetét vette a Mars bolygó földiesítése, minekutána a nemtörődöm homo sapiens kvázi a csőd szélére juttatta szeretett anyabolygónkat. A folyamat a végéhez közelít, eljuttatva a Marsot egy, a mai felfogásunkkal gyökeresen szembemenő állapotba: a bolygó lakhatóvá vált, felszínének tetemes hányadát pedig víz borítja. Ugyan mindösszesen csak pár kisebb-nagyobb sziget emelkedik ki a tengerekből és óceánokból, de azok bőven elegendőek arra, hogy az emberek egy része kényelmesen és vígan élje életét. A bolygó nevét azonban le kellett cserélni, hisz a felszíne már nyomokban sem emlékeztet arra a vörösben pompázó designra, ahogy egykoron ismertük, így a nagyarányú vízkészlet nyomán végül az Aqua nevet kapta.

Akari minden kis apróságnak örül

Akari minden kis apróságért képes lelkesedni :3

2301-ben érkezik meg a planétára történetünk főhősnője, Mizunashi Akari, a kissé együgyű, állandóan mosolygó és végtelenül optimista hölgyemény, aki Aqua felfedezése mellett egy másik célt is kitűzött maga elé, mégpedig, hogy kiváló gondolássá és idegenvezetővé, azaz „összefoglalónéven” undinévé váljon. Erre remek lehetőséget teremt a bolygó legnagyobb és legélénkebb turistaparadicsoma, Neo-Venezia, azaz Új-Velence, ami természetesen a(z azóta elpusztult) földi (az animében manhome-i) változat kiköpött mása. Az undine azonban nem csak egy szakma, hanem egyúttal ők a város jelképei és büszkeségei, hisz általuk ismeri meg az egyszeri idetévedő Neo-Venezia csodálatos helyszíneit.

Alice "úgy megyek haza az iskolától, hogy közben csak az árnyékokon szabad lépkednem" játéka egy kis külsős segítséggel

Alice “úgy megyek haza az iskolából, hogy közben csak az árnyékokon szabad lépkednem” játéka egy kis külsős segítséggel

A turisták összesen három gondolatársaság közül választhatnak: Himeya, Orange Planet és a „címszereplő” Aria társaság, bár utóbbi finoman szólva is kilóg kicsit a sorból, lévén egyetlen undine működteti és tartja fent az egész vállalkozást, név szerint Alicia Florence, az übermosolygós, örök optimista szőkeség. Gondolom innen már nem nehéz kitalálni, hogy főhősnőnk, Akari, mégis melyik vállalthoz kerül és kezdi meg kemény munkáját, hogy az út végén profi undinévé válhasson.

vlcsnap-2013-10-18-11h54m54s153

Gráciák

A legszebb talán az az egészben, hogy bár javarészt egy epizodikus slice-of-life animéről vagyon szó, ahol a plot mint olyan, inkább csak másod-, sőt harmadhegedűs, mégis rengeteget lehet mesélni arról a remekül kidolgozott keretről, ami körbeveszi az egészet. A készítők elképesztően aprólékosak voltak; gyakorlatilag mindent kidolgoztak és lefektettek, amit csak elvárhat a néző. Tisztában voltak azzal, hogy Aqua egy egészen más planéta, mint Manhome, ergo hiába az elődök megfeszített munkája, azért mesterségesen így is szabályozni kell a bolygót, hogy az minden ízében megfeleljen a földi körülményeknek. A gravitációs vonzás és az időjárás belövése jelenti a legnagyobb kihívást, de a szorgos Gnómoknak és Szalamandereknek köszönhetően mindig sikerül összehozni a létező legidillibb állapotot. Az ő világukba közel sem nyerünk olyan mértékű bepillantást, mint az undinékébe, amit valahol egy kicsit sajnálok, de persze ezt bőven kompenzálja a gondolás lányok sajátos és folyamatosan megújuló világa.

vlcsnap-2013-10-18-11h41m29s240

“A kínos megjegyzések tiltottak!”

Mindenképpen szót kell ejteni még az undine-rangokról, hiszen jó munkahelyhez illően itt is adott egy szamárlétra, amit megfelelő szorgalommal és kitartással viszonylag könnyen meglehet mászni. A ranglétra legalján a pair-ek helyezkednek el. Ők (nevükből adódóan) még nem használhatnak egyedül gondolát, mindig kell egy senpai, aki ott van mellettük és figyeli őket, illetőleg vendégeket sem fogadhatnak. A következő lépcsőfok a single, akik már szállíthatnak turistákat is, de csak úgy, ha felügyeli őket egy, már végzett undine. Érdekesség, hogy Akari már a történet kezdetén single státuszban van. Végül a harmadik és egyben utolsó rang a prima, akik már teljes körű gondolások, vendégeket fogadnak és teljesen egyedül vezetik körbe az embereket Neo-Venezia kanálisaiban, közben persze folyamatosan tájékoztatják őket, hogy éppen merre járnak, melyik épület mellett haladnak el és hogy hol kapható a legkedvezőbb áron sósperec. Akari és két legjobb barátnője, Aika S. Granchesta (a Himeyából) és Alice Carroll (az Orange Planetből) természetesen a prima titulusra hajtanak gőzerővel. Végső soron elmondható, hogy az ő álmaikról, kalandjaikról, felfedezéseikről és megpróbáltatásaikról szól ez a több mint 50 epizóddal zsonglőrködő mestermű.

Alice mindig aranyos, kerüljön akármilyen hangulati állapotba

Alice mindig aranyos, kerüljön akármilyen hangulati állapotba

Boldogság a köbön

Visszautalva kicsit a bevezetőben is hangoztatott anoni gondolatmenetre, az Aria valóban más, mint a többi hasonló témát körülölelő próbálkozás. A cucc alapvetően slice-of-life, amihez ugyan adott egy rakat aranyos lány, mint kellék és valóban „aranyos dolgokat” csinálnak, de távolról sem olyan formában, ahogy azt a mai main stream alapján megszokhattuk. Ez nem ilyen K-On-féle hányás; messze nem a moén és a retardált fanservice-en van a hangsúly, miközben fel van dobva valami alibi-foglalkozás mellé. Az, amit a lányok éppen alkotnak, az (nem tudom jobban kifejezni) szimplán lélekemelő, de nem csak az ő cselekedeteik, hanem maga a világ is, elég csak Neo-Veneziára gondolni. Már maga a hely is abszolút olyan, amit a valóságban hiába is keresnénk, nem járnánk sikerrel. Egy full idealizált környezet, ahol mindenki kedves és megértő, az emberek nem rohannak, nincs stressz, szmog, bűnözés, korrupció, irigykedés és áskálódás, mindenki elfogadja a másikat, valamint a három gondolás társaság is kényelmesen megfér egymás mellett, hisz még üzleti rivalizálás sincs jelen. Avagy szándékosan egy olyan világot alkottak meg a készítők, ahová egyszerűen elvágyik az ember. Velence már önmagában is rendkívül csalogató lehet az egyéni kisugárzásával, a híres épületeivel és a karneválokkal, hát még, ha meg is fejelik azt egy rakat kellemes dologgal. Az egyes mini-történetek pedig mind itt zajlanak, ezzel el is érkezve az anime egyik legnagyobb pozitívumához: a felfedezés öröméhez. Gyakorlatilag az egész világot Akari szemén át látjuk, ahogy egyre több és több embert ismer meg, fedezi fel a legkülönfélébb helyeket és ismeri meg a város, közvetett módon pedig Aqua világát, legyen az valós vagy természetfeletti csoda. Mindez olyan elegáns köntösbe csomagolva, amire csak nagyon ritkán adatik példa. A sztorimesélés és rendezés végig nagyon magas színvonalú (mondjuk Satou Junichitől nem is várok fércmunkákat), pedig az egyes történetek igazán nincsenek túlbonyolítva, sokszor Hupikék Törpikékbe illő tanulsággal a végén, mégis ennyit tesz az, ha profi csapat áll a munkálatok mögött. A cseresznyét a tortán pedig a hasonlóan kiváló zenei anyag jelenti – bizony nem nehéz az emlékezetesebb muzsikákat fel-felidézgetni belőle, bár „cserébe” az Op-Ed garnitúra egy kissé vérszegényre sikeredett.

A salamander Akatsuki és gyerekkori élményei

A salamander Akatsuki és gyerekkori élményei

Akari és a lánycsapat meghódítja Neo-Veneziát

Szándékosan nem esett még szó a karakterekről, lévén úgy voltam vele, hogy mindenképpen megérdemelnek egy külön bekezdést, elvégre ilyen szerethető társasággal nagyon rég nem találkoztam már. Túlságosan összetett jellemeket természetesen ne várjunk, hisz mindenki inkább a neo-veneziai idillhez illeszkedik, avagy pozitív kisugárzású, optimista karakterekből nem lesz hiány. Akarit persze külön ki kell emelni, hisz a legfőbb húzótényező az ő karaktere lesz. Végtelenül szerethető jellem, aki még a legkisebb dologban is képes megtalálni azt a pozitívumot, amivel a környezete szimpátiáját is könnyedén elnyeri. Személyes kedvencem azonban mégsem ő volt, hanem Alice, az Orange Planet ígéretes tehetsége, aki még egy kicsi, ám annál látványosabb karakterfejlődésben is részesül, lévén kezdetben igencsak antiszoc, egyedül Aika és Akari társaságát élvezi. Hogy a legemlékezetesebb jelenetek melyik lányhoz kapcsolódnak, arról hosszasan vitatkozhatnánk, viszont, hogy a legzseniálisabb epizód melyik karakterhez köthető, arra reflexből Alice és az Origination 9. epizódja lehet csak válasz. Legalábbis szerintem. :3

vlcsnap-2013-10-18-11h48m41s217

Szívesen lennék a macsek helyében

Alice és Akari bár a szívem csücskei, de azt mindenképp érdemes kihangsúlyozni, hogy ebben az animében mindegyik(!) karakter szerethető, félezer emlékezetes pillanattal, legyen szó Aikáról, Athénáról, Alice ügyetlen senpai-áról vagy akár Akiráról, Aika szigorú, de melegszívű főnökéről. Talán Alicia volt az egyetlen, aki az elején még egy kicsit unszimpatikus volt a folyamatos „ara ara”-zással és a konstans vigyorral az arcán, de a második sorozatban aztán őt is sikerült megkedvelnem.

Lélekgyógyításból jeles

Ahogy már korábban utalgattam rá, a franchise összterjedelme igencsak szembemegy a megszokott 13-26 epizódszámú formátummal. Összesen három sorozat készült hozzá: az elsőt még 2005-ben hozták ki és Aria the Animation néven keresendő. A 13 epizód hosszúságú fogás egyfajta bevezető, ahol megismerjük a karaktereket, némileg Neo-Veneziát és lefektetnek egy-két alapszabályt. Sorban a következő a 2006-os Aria the Natural, mely kétszer akkora terjedelemmel operál, mint az Animation és itt már lényegesen több természetfeletti elemet kapunk, a gondolázás pedig kissé háttérbe szorul. Vélik egy páran, hogy a három sorozatból ez a leggyengébb, de ez szerintem inkább azon múlik, mennyire képes befogadni az ember Aqua földtől elrugaszkodott csodáit. Ennek ellenére azért meg kell, hogy említsem, itt bizony volt egy-két kimondottan fárasztó, rosszul sikerült epizód is. Végül a harmadik kör, mely Aria the Origination néven futott 2008-ban, szerény véleményem szerint toronymagasan a legjobb évad. A természetfeletti szálat itt már végérvényesen parkoló pályára állítják, Aquát is felfedeztük, a karaktereket is ismerjük, így nincs is más hátra, mint egy grandiózus finálé, ahol Akari, Aika és Alice végső megpróbáltatásinak lehetünk szem- és fültanúi, az egyik legkiválóbb epilógussal, amit animében valaha láttam. (Illetőleg van egy Arietta alcímű OVA, mely egy előzmény az Athena-Alicia-Akira érából.)

Minden jó, ha Akari mosolya a vége

Minden jó, ha Akari mosolya a vége

Hogy kinek ajánlom meleg szívvel ezt a sorozatot? Egyrészt annak, aki komálja a slice-of-life műfajt és szeretne kicsit kiugrani a mindennapi mókuskerékből egy olyan világba, ahová életcélunk lenne eljutni, ha létezne ilyen hely a valóságban is. Másrészt annak, aki értékelni tud egy rakat kiváló, szerethető karaktert és azokat a csodákat, amiket ők is átélnek. A SoL műfajt és a lassabb sztorivezetést nem kedvelők viszont kerüljék el nagy ívben, mert bár egyéni preferenciák kérdése, hogy kinek mi az unalmas vagy érdekes, de az erre kevésbé fogékony nézők garantáltan csalódni fognak benne. Nálam mindenesetre nagyon betalált, sőt, az egyik legemlékezetesebb animévé nőtte ki magát.

vlcsnap-2013-10-18-11h58m01s226 vlcsnap-2013-10-18-11h57m26s144 vlcsnap-2013-10-18-11h56m57s85 vlcsnap-2013-10-18-11h56m34s128 vlcsnap-2013-10-18-11h51m54s161 vlcsnap-2013-10-18-11h52m16s122 vlcsnap-2013-10-18-11h52m28s254 vlcsnap-2013-10-18-11h53m34s119 vlcsnap-2013-10-18-11h47m17s200 vlcsnap-2013-10-18-11h51m22s96 vlcsnap-2013-10-18-11h45m23s32 vlcsnap-2013-10-18-11h44m51s7 vlcsnap-2013-10-18-11h44m03s29 vlcsnap-2013-10-18-11h43m11s19 vlcsnap-2013-10-18-11h42m31s141

Az értékelő boxban ezúttal három szám lesz, értelemszerűen a három sorozat rész- és végleges pontszámaival.

>Aria<
 Grafika 8/7/8
 Hangok/Zenék 8/9/10
 Történet 6/7/8
 Érték 8/8/10
 Karakterek 9/9/10
 Hangulat 7/9/10
>Mellette: Zseniális karakterek, profi kivitelezés és OST, a slice-of-life műfaj koronázatlan királynője.
>Ellene: Egy-két gyengébb epizód, kell hozzá egy megfelelő hangulat, sokszor túlzásba vitt SD-fejek.
 Végítélet 8/8/10
Advertisements
Explore posts in the same categories: Kedvenc animéim

13 hozzászólás - “Aria – A lélekgyógyítás gondolásai”

 1. Daisuken Says:

  Én még nyáron néztem anno; nagyon jó kis hangulata volt, főleg az uccsó két évadnak. Tipikusan az a hangulatos kis anime, amit szívesen elővesz az ember pár évente =3

 2. SaiyaGin Says:

  >az egyik legkiválóbb epilógussal, amit animében valaha láttam<

  100%-ban egyetértek..

  • Junchi Says:

   Az epilógus is, meg az előtte lévő képsorok is nagyon bejöttek, főleg Alice mondata: “Nekünk hármunknak találkoznunk KELL. Ellenkező esetben elpusztul a világ.” xD

 3. Péter Says:

  Talán majd teszek vele egy próbát, bár van egy olyan érzésem, hogy sanszosan unni fogom, aztán majd kiderül, úgy lesz e. =)

  Egyébként akarna ám a franc egy idealizáltan “tökéletes” utópiában élni, milyen unalmas lenne már? Stallonénak volt erről egy filmje, a Pusztító, annak a végén mondtak egy nagyon jó mondatot erről, bár lehet most nem pontosan idézem: “Te legyél egy kicsit tisztább, maga meg egy kicsit mocskosabb, a többi rendben lesz.”

  • Junchi Says:

   Erősen hangulat-anime, szal nálam is előfordult, hogy ha nem volt épp hozzá megfelelő lélekállapotom, akkor inkább nem erőltettem.

   De azt mindenképp tartom, hogy a cucc egy kiváló példája annak, hogy “az aranyos lányok aranyos dolgokat csinálnak” témát is előlehet adni korrektül. (Csak kell hozzá egy non-kókler csapat.)

   Az említett film ugyan kimaradt az életemből, de akkor jó, módosítsuk annyival a dolgot, hogy egy hosszabb-rövidebb időt mindenképp elszeretnék tölteni Neo-Veneziában. 😀

   • Mangekyo022 Says:

    Köszi, hogy írtál róla! Eddig kerülgettem, de most így elolvasva biztos, hogy tenni fogok egy próbát vele! 😉

    Illetve tudsz valami “A Town Where You Live” nevű animéről, illetve mangáról? Csak annyit tudok róla, hogy a Gonzo készítette az anime adaptációt, és hogy 140 fejezetet akartak 12 részbe sűríteni. Látványilag és zeneileg korrekt, és van benne pár jó drámai szál is, de valamiért nem tudok rá közepesnél jobbat adni. Úgy érzem, hiányzik belőle valami.

   • Junchi Says:

    Nem tudom, nem ismerem.

 4. Catrin Says:

  Aria szemezgetésével hasonlóan állok, mint te előtte, de a lassúsága és a hossza mindig hátrébb tolta. Bár múltkor egyik barátnőmtől hasonlóan magasztaló véleményt hallottam, ami kíváncsivá tett. Az itt leírtakban pedig a legjobban az Origination erősen 10-esre értékelése vonzz. Na majd, most szarok lesznek terítéken.

  • Junchi Says:

   A hosszával én a végé felé már úgy voltam, bárcsak lenne még ugyanennyi epizód, annyira a szívemhez nőttek addigra a karakterek.

   Az Origination meg egy külön történet… az a profizmus és gondosság, ahogy ez az anime elkészült, az minimum tanítandó. Nem is csoda, hogy AniDb-n is 9.00 fölött van az átlaga.

 5. ronin1337 Says:

  Én csak egy valamira lennék kíváncsi: mi a pékért kezdődik mindenki neve A-val?

 6. Tamas Feher Says:

  > Én csak egy valamira lennék kíváncsi: mi a pékért kezdődik mindenki neve A-val?

  Az ellenség megtévesztésére… avagy Aria anime egy AQUA, majd később ARIA néven futó mangából készült, amit egy Kozue Amano nevű képregényrajzoló nő csinált. Vélhetően ő az A-mániás, mert már a mangában is mindenki A-s volt, valódi nevén még Woody is. (Plusz az egyetlen velencei női gondolást, akiről a sztorit mintázta, Alexandra-nak hívják.)

  Az ARIA kicsit veszélyes sorozat, mert Velence duplán drága – ha sokat nézed az ARIA-t, oda kell menned és az árt a pénztárcának. Amúgy is elég leharcolt a város élőben mostanság. Érdemesebb a netről letölthető japán papír gondolákat ragasztgatni…

  > Talán Alicia volt az egyetlen, aki az elején még egy kicsit unszimpatikus volt a folyamatos „ara ara”-zással és a konstans vigyorral az arcán

  Alicia Florence azért mindig ara-ara, mert mindig részeg, ez elég világosan benne van a mangában.


Szójjá' hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: